Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ?


silverspoon

Recommended Posts

Привет,

Преди да си задам питането, предварително се извинявам, защото предполагам, че въпросът ми е доста глупав, но реших, че това е мястото, в което мога да се обърна за съвет, пък и да ви кажа едно здрасти :)

 

Малко предистория: Казвам се Димитър, от София съм и съм пълен музикален инвалид. За последно съм гледал ноти в часовете по музика в прогимназията (в момента съм почти на 32, значи някъде през 92-93'та). Не знам какво ми стана преди месец (криза на средната възраст, хехе), но изведнъж ми щукна идеята, че искам да се науча (поне мъничко) да свиря на нещо. По ред причини, които няма да изброявам подробно и без много да се колебая избрах бас китарата (e, основните са, че харесвам плътният звук на баса, и това, че не е такава мейнстрийм лигавщина като китарата, на която всички се мятат :P )

Речено сторено, метнах се веднага и без да чета много в нета, просто отидох и си купих най-евтината китара и усилвател, които намерих (почти): Cort Action 4-струнен и някакво кубче на Cort пак. Табиетлийски разбира се, се обзаведох и със стойка, колан и електронно тунерче.

 

В момента съм абсолютно прохождащ (в смисъл, дори начинаещ не съм: опитвам се доста безуспешно да развия някакво чувство за такт :( ), но и доста зарибен - няма да се дам лесно. Уча се основно от една книжка Learn to play bass guitar с дискче и един видео курс, който си свалих: http://truefire.com/bass-guitar-lessons/bass-basics/ (Между другото ако някой го иска, мога веднага да му го предоставя, спестявайки му 14 долара :)) около 2 GB e целият курс. Отделям макс 1 час на ден да подрънкам, ма няма как толкова мога.

 

И така, ако някой все още има нерви да чете, ето и "проблема" ми: Незнайно защо, от снощи четвъртата ми струна (ми или E, или дебелата, както я наричам аз :) започна да издава някакъв много неприятен бръм, нещо което със сигурност не правеше преди. Не знам дали да го нарека точно бръм, или бъзз (fret buzz), все едно докато вибрира се опира някъде (прагче?), само че проблема е че не се, а и според тунера си е настроена перфектно. Този бръм, не се чува толкова в усилвателя (усеща се но по-слабо), колкото го чувам от самата китара. Опитах се да дръпна струната нагоре-надолу малко, оглеждах я, но не виждам нищо по-различно, а честно казано е доста дразнещо.

Намалих малко звука от самата китара и доста на усилвателя, и по този начин поне не се чува от колонката, но все още си го има на самата китара.

 

Ами, това е - ако някой има идея да сподели, а може и да е нещо нормално, което аз досега не съм усещал, но понеже напредвам адски бързо и съм развил "музикантски слух" за тези неща, та затова :))

 

като цяло, поне да ви кажа едно здрасти, пък дай боже по-натам може да имам и по адекватни питания. А, и да много ме е яд, че съм пропуснал онзи свободен уъркшоп, за мен би било удоволствие дори да си поговоря с хора, които умеят бас китарата :)

 

Айде със здраве :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

E, тия глупости, където свършват линиите са едни винтчета, с глава за шестограм - завиваш ги малко и струната се повдига и "фретбъзът" изчезва? ;)

 

13013038446792340521311319978KUmnlWj5W3LbOKePAc5g.JPG

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

много да ме прощават модераторите, но тази тема ми напомни за следния анекдот:

 

Нужен ми е съвет. Благодаря ви предварително.

От известно време заподозрях гаджето ми, че кръшка. Както обикновено.

Ако вдигна аз телефона - затварят. Взе често да се среща с “приятелки”, а като я питам с кой е била, казва, че не ги познавам.

Взех да гледам през прозореца кога ще пристигне с такси, а тя идва зад ъгъла и не мога да разбера с каква кола е дошла.

Както и да е, никога не бих я разпитвал за такива работи, но когато снощи късно пак тръгна на някаде, не се сдържах.

Слязох до моята кола, залегнах зад нея и започнах да наблюдавам какво ще стане.

И гледам - ужас! Долните тампони на амортисьорите станали на нищо!

Как мислите, дали ще мине само със смяна на тампоните или ще трябва да се изръся и за амортисьори?

 

та 4-та само когато е свободна ли дрънчи така, или и когато е натисната? ако второто - на кои прагчета?

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвет: след като си начинаещ, или не прави нищо сам, а потърси някой познат, който разбира за какво иде реч, или попрочети внимателно някоя и друга тема за базов setup на баса. Пример: ТАЗИ тема, по-специално секцията "Височина(екшън) на струните на бас китарата".

 

Два варианта:

 

I. Ако си перфекционист (с други думи - идиот като мен :-))

 

Ако решиш сам да си повдигаш струните (защото ако повдигнеш само една, ще нарушиш кривата/дъгата/не-равнината, в която са подредени четирите струни - следват дъгата на fretboard-a):

 

1*, Завий всички винтчета на всичките повдигачи с едно и също количество обороти - примерно с четвърт или половин оборот.*

2, Настрой баса.

3, Провери дали са се оправили нещата с бъзз-а.

4, Ако е необходимо - завий пак всички винтчета с още четвърт или половин оборот.

5, Виж стъпка 2, после стъпка 3...

 

* Има вариант, при който някои от тия винтчета са склонни към саморазвиване (имал съм си работа с такова явление; беше най-силно изразено при най-дебелата струна). Възможно е и при теб да е така, на 4-а струна. За да разбереш дали това е първопричината, са необходими малко повече познания за геометрията на грифа/fretboard-а, както и едни специално изрязани за целта дъгомери (не знам как иначе да ги нарека); това, за което говоря, е описано ТУК; дъгомери можеш да си изрежеш по ТЕЗИ шаблони.

Или пък - малко по-непрецизен метод - просто хвани баса така, както когато свириш, и погледни струните в не-равнината, в която са подредени - дали 4-а струна не се отклонява очевидно от тази не-равнина...

 

II. Ако не си перфекционист, направи само това, което Свилен е написал по-горе - завий малко винтчетата на повдигача на 4-а струна и си готов. ;-)

 

Много се разписах, ама... :-)

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фретбъз е когато бъзка на накоя от позициите, а мен ме съмнява, че при теб проблемът е при главата. Опитай да натиснеш надолу с пръст на показаното място и ако бръжденето изчезне, гледай да навиеш струната максимално надолу на ключа!

 

13175484121805884601311324817tV0s20dwmGQLM3E0SO5t.JPG

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти всеки нов(евтин и не толкова евтин) бас след известно време от закупуването му си показва рогата по подобен начин. Най-често причината е в слягането на грифа заради отпускането(разработването) на струните и тръсрода(шиша в грифа, с който се коригира напрежението/дъгата на грифа). Ако това, което johniebgood ти показа като вероятен проблем не помогне, ще те помоля да спреш да въртиш по финните настройки на струнника, защото ще си създадеш само проблеми, както вече се каза, които за щастие в този си вид само са поправими. На първо място може да замине фабричната интонация на инструмента, което не знам дали е правено на бас от този ценови клас. На второ място Данчо вече каза, че можеш да си развали дъгата на струните, което ще ди доведе само едно голямо неудобство при свирене. Някои басове изискват наличието на такава дъга при формирането на струните след монтаж. Според мен най-добре е този бас да го пипне някой, който знае какво прави, за да не си докараш бели косми в косата от нерви. Опитвал съм да сетъпвам подобен бас и понякога има един голям проблем, който е заради кофти монтаж. Трябва да се види, пипне и провери дали е правилно сетъпнат баса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Такааааа, много работа днес, много нещо, чак сега се сетих да погледна, а то добри хора, помагат. Много благодаря за отделеното внимание.

 

E, тия глупости, където свършват линиите са едни винтчета, с глава за шестограм - завиваш ги малко и струната се повдига и "фретбъзът" изчезва? ;)

Мерси Свилене, ама като се знам как съм с 2 леви ръце, завряни в..... по-добре аз там да не пипам :))

 

много да ме прощават модераторите, но тази тема ми напомни за следния анекдот:

та 4-та само когато е свободна ли дрънчи така, или и когато е натисната? ако второто - на кои прагчета?

Хахахахахаха, няма какво да те прощават, не знаеш колко си прав :)) Иначе, за съжаление го прави независимо на кой праг натискам.

 

@Yordaniy: човек, много мерси за изчерпателния отговор. Тия съвети не са за мен баш (или поне не още) ама тези линкове ги букмарквам :) Перфекционист съм, да, ама както вече казах съм с 2 леви ръце, и предпочитам хич да не хващам шестограма. Иначе, това дали са в една равнина, още довечера ще се загледам и ще пиша.

 

Фретбъз е когато бъзка на накоя от позициите, а мен ме съмнява, че при теб проблемът е при главата. Опитай да натиснеш надолу с пръст на показаното място и ако бръжденето изчезне, гледай да навиеш струната максимално надолу на ключа!

Тенкс. Ще го пробвам веднага щом мога.

 

 

.... ще те помоля да спреш да въртиш по финните настройки на струнника, защото ще си създадеш само проблеми, както вече се каза, които за щастие в този си вид само са поправими. На първо място може да замине фабричната интонация на инструмента, което не знам дали е правено на бас от този ценови клас.

Хмм, тука малко ме стресна. Надявам се, че под фините настройки на струнника имаш предвид онези, които се правят с шестограма, а не настройките на тона отгоре, защо тях си ги бъзикам непрекъснато, "играейки" си с тунерчето, докато настройвам. Ако са онези долу, както казах, не мисля и да ги докосвам. Явно евтиняка ще трябва да ходи на доктор...Някаква идея къде мога да го занеса това чудо?

 

Адски мерси на всички. Хем се радвах,че давам 280 лева за китара, а не 200, щото в Динакорд първо бях харесал един Stagg ама беше толкова ужасно сглобен, пък тази имаше вид...абе ще се оправим, че ми се (не мога да кажа свири, ама айде): упражнява :)))

Редактирано от silverspoon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще бъда кратък - ако си купил баса от магазин, отиди там и ги помоли да направят нужното. Не пипай сам нищо поне на първо време. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, не си се прецакал, Корта е по-як! ;)

 

Абе не е мега сложно, не се плаши. Прочети малко менюали за сетъп, примерно тия на Айбънез са яки, принципите за всяка марка са едни и същи. Ще стане! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Такааам, последен ъпдейт от мен и спирам да ви занимавам :)

 

Пробвах се да натискам там където johnniebgood посочи, но бъзкането си остава. Засега, няма да си играя с шестограма, може да се тествам в магазина, но шанса за успех е малък, тъй като още като я купувах, бях с един приятел китарист и той попита за настройки, а продавача каза "еми тя си е настроена сега, а иначе си ви трябва лютиер то това не става току така" - не помня с подробности, ама горе-долу това беше разговора.

 

За последно, качвам няколко снимки и 1 аудио файлче, на което ясно се чува бъзз-а (накрая има по 1 път и останалите струни за сравнение). Ако на някой може да му подскаже проблема със сигурност, може и да се пробвам с шестограма, ако не дайте телефон на лютиер (не знам дали баш лютиер ми трябва, просто някой, който разбира).

 

Снимки:

15189249303124778551311357465o6uchW0QC2fcshk9PORY_m.JPG

 

69946296060395471413113575361l6L1V2eijoLjQq1rppu_s.JPG

 

17878359499891121481311357566Gd07bIclJY2b4hfc4dgF_s.JPG

 

ето и как звучи фор риъл, мръсната гадина:

 

 

Още веднъж, благодаря на всички, които отделиха от времето си :)

Редактирано от silverspoon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм пробвал 2 бройки от този модел и се сещам,че и 2-та броя имаха бъз.Бях пробвал и 5 струнния модел и на 5-та свободна струна имаше бъз.Според мен пробвай с шестограма.Направи за всяка струна снимки на позицията на която слагаш шестограма,завърви с половин или цял оборот и пробвай дали бъза ще изчезне.Ако не стане въртиш обратно както е било.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е фретбъз! Това, което мислех е. Проблемът ти е по главата,навиване на струна, ключ, ако има някакъв обтегач... Ако си фен, утре между 12 - 16 часа, мини на "Пиротска"92 да погледна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това не е фретбъз! Това, което мислех е. Проблемът ти е по главата,навиване на струна, ключ, ако има някакъв обтегач... Ако си фен, утре между 12 - 16 часа, мини на "Пиротска"92 да погледна.

 

За съжаление, утре ми се налага ранно пътуване до провинцията, инак с удоволствие. Връщам се в Понеделник, и съм на линия.

Между другото какво се намира на "Пиротска"92? Питам защото, БГмапс го дава близо до ъгъла с Овче поле, а аз там работих близо 3 години (допреди 4 месеца) :)

 

edit: Видях! Магазинче за музикални инструменти. Което е адски странно, защото там си спомням само един магазин за разни ВиК неща (на ъгъла), после има един строеж, после кафето....как да е. Жалко, че се зарибих , след като смених работата, инак 100% щях да съм го налазил, а виж как не ми е направило впечатление :)

Редактирано от silverspoon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това не е фретбъз! Това, което мислех е. Проблемът ти е по главата,навиване на струна, ключ, ако има някакъв обтегач... Ако си фен, утре между 12 - 16 часа, мини на "Пиротска"92 да погледна.

 

...или резонанс на някой не съвсем добре закрепен/завинтен елемент. :-) Такъв "проблем" имах дори с Ibanez (макар и made in Indonesia).

Редактирано от yordaniy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.