Jump to content
Българският форум за музиканти

Half Watt Tube PowerAmp DIY


Recommended Posts

Мислех си преди време за нещо подобно , но с друга идея.

Малко крайно стъпало, което да се включва в луупа на транзисторен усилвател за предаване на лампов характер и при нужда от ниски нива да се ползва директно към колона(мисля че VOX имаха подобна концепция). Когато трябва по-голяма мощност да се включва dummy load и чрез делител да се връща в ретърн/Power in на усилвателя и да се усилва до нужната мощност. Така ламповото стъпало ще може да се вкарва в режим на изкривяване на вкус , а изходната мощност да се регулира.

Ако на някой му се занимава може да сподели резултата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

tzolov, до колкото четох описанието концепцията е същата, но моята идея е по-опростена.

 

Иначе знам, че има такива устройства, но не съм имал възможността да пробвам такова и ми е интересно до колко има смисъл.

Принципно харесвам транзисторен пре-амп с лампово крайно стъпало(по мое мнение е доста по-успешна от обратното), но не знам какво става ако след ламповото крайно стъпало се включи пак транзисторно и дали би имало смисъл.

 

Според мен си струва да се работи в тази насока, особено при положение, че няма много такива устройства на пазара, а имайки предвид габаритите им и функциите им, които могат да предложат могат да намерят пазарна ниша, особено ако се предложи на добра цена.

 

Една такава кутийка може да събере в себе си:

-Цял самостоятелен усилвател , ако се добави един пре-амп (било от и с операционен усилвател)

-Лампово крайно стъпало с ниска мощност(може примерно да се превключва еднотактно/двутактно).

-Ако се добави dummy load може да се ползва за записи.

-Симулация на лампово крйано стъпало в ефект луупа.

-Може да се добави и спийкър симулация.

-Други?

 

Ако някой се заинтересува от идеята ми и спечели някой лев от нея може да ме почерпи бира. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При тези мощности лесно може да се променя режима на лампата с активни съпротивления, при което ще се губи изходна мощност , но и без това не се търси голяма такава. С прекъсване на едното рамо и превключване на катодния резистор и добавяне на резистор в товара би трябвало да може да се вкара в режим. Разбира се, драйверите и трансформаторите имат и реактивно съпротивление , което не се взима предвид и това ще доведе до разлики в звука в сравнение с изчислено и проектирано стъпало като еднотактно , но това е евтиния вариант с кусурите си. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една такава кутийка може да събере в себе си:

-Цял самостоятелен усилвател , ако се добави един пре-амп (било от и с операционен усилвател)

-Лампово крайно стъпало с ниска мощност(може примерно да се превключва еднотактно/двутактно).

-Ако се добави dummy load може да се ползва за записи.

-Симулация на лампово крйано стъпало в ефект луупа.

-Може да се добави и спийкър симулация.

-Други?

 

Отдавна си правя експерименти с маломощни усилватели, дори бях замислил няколко проекта с тях. В крайна сметка след като изпробвах и направих прототипи с различни известни схеми, лампи и трансформатори и т.н. лично аз не успях да си харесам като звук почти нищо, което е базирано на 12А_7 серията лампи без значение дали е еднотактно стъпало или пуш-пул. Просто звукът не онова, което трябва да бъде, но това си е мое мнение и е въпрос на вкус.

Затова накрая се спрях на следния лампов вариант, който вече е 90% тестван и готов и е много по-близо до звука на реален амп (поне за мен):

 

- пентоден пуш-пул с мощност 4Вата(чисти), клас АБ с фиксирано преднапрежение

- ключ Пентод/Триод, съответно 4/2 Вата

- два канала - чист и драйв с отделни контроли (чистият има брайт, драйв канала има режим крънч)

- ефект луп (солид стейт), може и напълно лампов, но с чувствителност 0дБ

- каналите и ефект лупа могат да се превключват с футсуич

- изходи за говорител 4, 8 и 16 Ома

- кабинет симулатор след крайното стъпало (с вътрешен товар)

Всичко това е с руски военни лампи, които се намират лесно, издържливи са и са евтини.

Прототипът има размери 120х150х120мм. Снимки засега не мога да покажа.

 

Ако има интерес мога да запиша някой друг семпъл.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на мен ми се върти следната мисъл. така, чисто любителски. въобще не възнамерявам да я прилагам на дело, по-точно ми се иска, ама нямам кога. можете ли да ми кажете дали разсъждавам правилно?

 

та вземам аз един "буркан" ecc83. единият триод го играе високоимпедансен входен буфер, другият - крайно стъпало по схемата на metalhammer. между тях мисля да сложа tonestack с полеви транзистори.

 

нисковолтовото захранване ще бъде с понижаващ трансформатор 220V/12V. с 12V (изправени) ще се захранва солид стейт схемата, както и heater-ите на лампата.

 

високоволтовото захранване го мисля ето така:

имам малко трансформаторче от старо зарядно за батерии. на изхода на изправителя в оригиналната схема (траф->изправител) при 220VAC на първичната има 4,5DC на вторичната. 2*0,7VDC ги изяждат диодите, т.е. при "идеални" диоди постояннотоковото напрежение би било 5,9VDC. делим на корен от 2, значи при 220VAC на първичната трансформаторчето би трябвало да има около 4,2VAC на вторичната.

(4.2/220)*389 ~ 7.43VAC. от 12VAC с делител на напрежение (жичен потенциометър 1W?) вземам тези 7,43VAC, подавам ги на вторичната на малкото трафче, и на първичната имам ~389VAC. всъщност по-добре да подам 5.26VAC на вторичната, на първичната да се получат ~275VAC, които да изправя и да получа пак около 389VAC. токът е само 6mA, което трафчето трябва да може да понесе.

 

необходимо ли е да осигуря стабилизирани 12 волта променлив ток (че напрежението в контакта у нас е стигало и до 270 волта!!!), и как?

 

знам, че не е за моята уста лъжица, и няма да тръгна да действам на сляпо, ама искам от единия край да почна да се ограмотявам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

та вземам аз един "буркан" ecc83. единият триод го играе високоимпедансен входен буфер, другият - крайно стъпало по схемата на metalhammer. между тях мисля да сложа tonestack с полеви транзистори.

 

Както вече беше споменато 12АХ7/ECC83 не е удачен избор за крайно стъпало, иначе може да се направи високоволтово с два "обърнати" трансформатора с изправяне на отоплението а ко е необходимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...
  • 1 year later...

Търсих друго, но попаднах на тази темичка на Дими и я прочетох наново, та викам, да се включа.

 

Става дума за първата схема (с един триод).

 

Мисля, че главната пречка, всички вече да са си направили усилвателче като на Дими е изходният трансформатор.

Вероятно трансформаторчето има въздушна междина, защото през първичната намотка тече постоянен ток.

Затова искам да напиша няколко думи за трансформатора, които могат да доведат до определено експериментаторство, на който му се занимава.

 

Ако имаме трансформатор с две отделни първични намотки можем да го ползваме за изходен трансформатор, като през "неизползваната" първична намотка пуснем да тече в подходящата посока прав ток, точно равен на анодния ток на покой на лампата. По този начин, можем да направим клас А усилвател с трансформаторче без междина. Понеже анодният ток на покой не е съвсем постоянна величина, а варира с отделните екземпляри лампи, както и малко или много се мени с остаряването им, за да поддържаме добър баланс, може да се наложи, да се направи серво схемка, която поддържа "балансиращият" ток равен на средния аноден ток.

 

Нека (за целите на експеримента) вземем един, да кажем малък мрежови трансформатор 220V / 9V с изходен ток 0.5-1А.

Нека трансформаторът има и извод за 110V входно напрежение.

В момента на писането, не знам какво ще излезе, но пиша, да видя, дали разсъждавам правилно. Така... този трансформатор има отношение на навивките 110:9 (първичната към всяка от двтет вторични). Отношението на импедансите е равно на квадрата на отношението на навивките, в случая (110/9)^2, или приблизително 149. Ако към едната вторична намотка е свързан 8-омов говорител,  то от първичната страна ще се "вижда" импеданс от 

8 * 597 = 1192 ома. В случая товарът е малък, примерно за ECC83, която има Ri около 60 килоома.

 

Ако вземем, да кажем мрежови трансформатор 220(110)/5V, това означава съотношение (220/5)^2 = 484, или "аноден" товар от 3872 ома,  при свързан 8-омов говорител. Това пак е твърде малко товарно съпротивление за ECC83, но за триод с малко Ri може би би било ОК. Може да се свържат и два 8-омови говорителя последователно, или един 16-омов, за 7744 ома аноден товар.

 

Не знам, дали се предлагат трафчета за 3.3V, иначе това би означавало 8.8K при 8-омов говорител, или 17.6К при 16-омов.

 

"Балансиращият" ток трябва да се подава от източник с относително голямо съпротивление, или от генератор на ток.

 

Разбира се, мрежовият трансформатор не е секциониран и от него едва ли може да се очаква същото, като от изходен трансформатор, но предвид изказаните мнения за наличие на твърде много високи честоти, може да се окаже подходящо решение. Ако се избере мрежов трансформатор със сърцевина, очевидно, за по-голяма мощност, който обаче на празен ход се позагрява, това верочно означава, че китайците не са "прекалили" с намотките, което пък, от гледна точка на паразитните капацитети, може и да се окаже подходящо за приложението.

 

Ако заинтересованите по темата от предишните й страници, още имат интерес за триодно усилвателче, мога да направя някои експерименти.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

при цена от 15 евро на ривърб трансформаторите с изходна мощност 3.5 вата, тази гимнастика ми изглежда малко излишна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би си прав. Въпреки това, от гледна точка на експериментаторството, занимавката е интересна.

Като се замисля, със същия успех, става и с трансформатор с две вторични намотки (само че "балансиращият" ток във вторичната трябва да бъде N пъти по-голям /където N е отношението на навивките/).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.