Jump to content
Българският форум за музиканти

малък проблем след смяна на бридж сингъл адаптер


Recommended Posts

Днес сложих на китарата ми нов bridge адаптер (Alnico III предполагам, свален от американски HW1 страт). Адаптера е единичен. Останалите два адаптера (нек и средния) са си стоковите. Те са керамични, единични, китайско производство. След като включих китарата (Squier Affinity Strat с SSS конфигурация), новият адаптер сам си звучи чудесно, когато 5-степенния превключвател е на пета (bridge) позиция.

Проблемът обаче идва, когато включа на 4-та позиция - Middle+Bridge. Звука става доста по-тих от нормалното и e някак си по-особен (все едно че има съвсем лек хорус ефект, или и аз незнам как да го оприлича). Сега, знам че попринцип на междинните позиции е нормално звука да е леко по-тих и с по-малко шум, но в случая е доста по-тих от колкото би трябвало да бъде. За жичките съм сигурен, че съм ги запоил където трябва!

Къде може да е проблема? Дали от това, че на тази позиция се комбинират керамичен с алнико адаптер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казваш си го запоил правилно...

Може да пробваш да го отвиеш от винчетата и да го обърнеш - винта на 6-та струна са отиде на първа и обратно. Тогава провери дали има промяна на звука.

 

На стратовете доколкото знам имаше едно подреждане на адапторите където средния е обърнат наобратно така че на 2-ра и 4-та позиция образуват освен humbuker вързване, а и такова разположение на адапторите:

 

N S N

S N S

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

долу на снимката е електрониката преди смяната на адаптера (снимах си я за спомен с надеждата, че повече няма да ми се налага да я отварям :) )

http://imageshack.us/photo/my-images/96/squierelectronic.jpg

Бялата жичка на адаптера съм я свързал на третата клемичка от ляво на дясно на суича (както си е и стоковия на снимката). Черната жичка съм я лепнал за капачката ма volume потенциометъра, само дето не е на същото място дето са лепнати черните жички на останалите два, а до тях. Преполагам това не е проблем?!

 

Адаптера съм го поставил така както стария (тази "триъгълната част" от неговата основа) да сочи към бриджа на китарата. Попринцип мога да пробвам да го обърна, но на него магнитчетата са му така направени, че едно да е по-издадено нагоре (т.е. да е по-близо до струните), а друго по-ниско...ако ме разбирате :) . А впрочем точно това търсех, понеже на стария ми адаптер магнитчетата бяха равни и някак си силата на звука на отделните струни беше недотам балансирана. Т.е. ако обръщам по-добре да пробвам с другите два адаптера?

 

Сега друго ми направи впечатление. На тази проблемната позиция (4-та) високите са си добре, но проблема е в ниските. Ето защо тънките струни, макар и тихо си звучат добре, но тези дебелите нещо им се губят ниските честоти и звучат особено.

Иначе пак казвам, когато включа само на bridge, адаптера си е супер, нямам забележки. Така че явно е няква несъвместимост с останалите два, но чакам мнения от специалистите пък тогава ще действам :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да го врътнеш, за да чуеш има ли разлика и каква, пък после ще мислиш как да реализираш финалната интервенция. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

След като включих китарата, новият адаптер сам си звучи чудесно.

 

Колега, ако сравниш сигнала на новия и стария/сменен адаптер, кой е по-силен, като ниво?

А сигурен ли си, че новият адаптер е с представения произход, както и че е за бридж позиция?

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

проблемът ми звучи ми като да са в противофаза адаптерите. наистина пробвай да размениш двете жици на адаптера. иначе някои китаристи търсят този звук и съответно си монтират превключватели за фазата на адаптерите... ако имаш място в китарата и ти се дупчи пикгарда, можеш да си сложиш и ти едно двуредово ц/к ключе - или няколко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е, след толкова единодушни отговори е ясно, че ще се обръщат жичките :) . Тук няколко дена ще си дрънкам така, както си е, защото сложих и нови струни, пък и си ползвам бридж позицията напоследък само. Но като разменя жичките ще пиша какъв е ефекта, обещавам :)

 

@ Slacoth: Не съм сигурен, кой е по-силен, но мисля че горе-долу са еднакви по сила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

здравейте, чак сега отворих китарата (понеже реших да си сменя и струните) и направих както ми казахте - размених кабелчетата, т.е. черната отиде на превключвателя (суича), а бялата е маса и отиде на капачката на потенциометъра. Добрата новина е че се получи, вече и комбинацията от мидъл и бридж адаптер си звучи както си му е реда! :greenball: Единствено ми се наложи да удължа черното кабелче с друго парче 7-8 см кабелче, понеже беше късо. Надявам се това няма да повлияе негативно на сигнала? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.