Evtim Djerekarov Публикувано Април 29, 2006 Share Публикувано Април 29, 2006 Здравейте, кажете по какъв ред (по важност)оценявате достойнствата и недостатъците на една китара. Ето моите лични съображения: 1. Дали е абсолютно вярна 2. Дали ми е удобна 3. Дали е от добри материали. 4. Дали е с добри адаптери(не като марка, а как звучи с тях, и шумят ли) 5. Дали адаптерите са точно за нея(винтчетата дали са точно под струните) 6. с колко прагчета е, и лесно ли се достигат 7. дали ми харесва формата на китарата. 8. с какви аксесоари е. 9. какво е състоянието на лака. 10. Накрая, колко струва, и каква марка е Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Дали е абсолютно вярна такава китара поне в българия едва ли има - или аз поне не съм пипал моите критерии - 1.като я пипна дали изпитвам някаква лична връзка с нея - нещо като жена или я искам или не - това вкл твоето - дали ми е удобна 2 -колко струва, и каква марка е - за мен това също има значение 3- цвят, форма 4 - как звучи акустично - адаптери се сменят и много не ме бъркат дали е износена, с колко прага, има ли флойд и други екстри вече не ме впечатляват - толкова колкото когато бях на 20 и Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
roadrunner Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 ми мойте: 1:дали е красива за6тото о6те от самото на4ало като вида една китара и ми става ясно дали е удобна и т.н. 2:звука 3:дали 6е ми е удобна 4:ква марка е :guitar: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Дали е абсолютно вярнатакава китара поне в българия едва ли има - или аз поне не съм пипал Доста амбициозно твърдение! Все пак,в България има не малко китари.(друг е въпросът,какво точно да се разбира под "абсолютно вярна",когато става въпрос за китара и подобни стр. инструменти). Иначе,критерият за избор на китара,може и да се припокрие донякъде с начина,по който се свири или твори. Напр: един инструмет може да те привлича силно,друг - да те респектира,трети - да те дразни...и това да помага,да се подчертае определена изразност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
goal Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 ако е китара за записи: 1. звук 2. свиримост Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Дали е абсолютно вярнатакава китара поне в българия едва ли има - или аз поне не съм пипал Доста амбициозно твърдение! Все пак,в България има не малко китари.(друг е въпросът,какво точно да се разбира под "абсолютно вярна",когато става въпрос за китара и подобни стр. инструменти). ето какво разбирам аз- да няма абсолютно никакъв фрет бъз и ПЕРФЕКТНА АКЦИЯ!!! тоест никъде - ама никъде да не се чува това гадно биене а че китара трудно се темперира - имаше тема за Бъз Фейтън системата но поне с някакъв не много претенциозен тунер - като куик тюн - който не е зле но не е и като рак тунерите на Корг да не показва никакво отклонение по целия гриф Ако някой от форума ми покаже такава китара - негова или на негов приятел - тоест реална китара - а не някаква от сайт в чужбина да я пипнем и проверим ЩЕ ГО ЧЕРПЯ каквото там пие Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Дали е абсолютно вярнатакава китара поне в българия едва ли има - или аз поне не съм пипал Доста амбициозно твърдение! Все пак,в България има не малко китари.(друг е въпросът,какво точно да се разбира под "абсолютно вярна",когато става въпрос за китара и подобни стр. инструменти). ето какво разбирам аз- да няма абсолютно никакъв фрет бъз и ПЕРФЕКТНА АКЦИЯ!!! тоест никъде - ама никъде да не се чува това гадно биене а че китара трудно се темперира - имаше тема за Бъз Фейтън системата но поне с някакъв не много претенциозен тунер - като куик тюн - който не е зле но не е и като рак тунерите на Корг да не показва никакво отклонение по целия гриф Ако някой от форума ми покаже такава китара - негова или на негов приятел - тоест реална китара - а не някаква от сайт в чужбина да я пипнем и проверим ЩЕ ГО ЧЕРПЯ каквото там пие Пак не можах,да се ориентирам много добре,какви точно изисквания имаш(причината сигурно е при мен),но ако искаш - заповядай на оглед.Ако установиш,че това което се предложи,не става,поне ще се разбере защо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Април 29, 2006 Автор Share Отговорено Април 29, 2006 (Редактирано) Под абсолютно вярна имах предвид толкова вярна, колкото да не може да се усети фалш(около +-1%) по целия гриф, и добре темперована. Дори такива китаяри са рядкост, без значение от цената им. За мен ако китарата не е доста вярна е направо за лютиер(или за кофата). А не много верни китари да се продават в магазините е абсурд. Редактирано Април 29, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1.трябва още като я видя да ми е привлекла вниманието 2.да ми допада като тип китара (форма на тяло, модел, конфигурация на адаптерите и т.н) 3.какъв външен вид и финиш има 4.да няма проблеми с хардуера и да е добра изработка 5да ми е удобна - форма на тялото, гриф 6.как звучи ънплъгед 7.да звучи добре в амп или не много зле, ако ампа е смотан 8.трябва да е що годе вярна 9.да е на добра цена 10.да не е измислена марка Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Burton Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Да ми хареса като визия /форма, финиш и т.н./...знам че това далеч не е най-важното, но за мен има голямо значение при избора...за да седна да я пробвам трябва да ми привлече вниманието /както каза колегата по-горе/ 2. да е наистина удобна, особено грифа 3. да няма проблеми с хардуера и електрониката 4. да звучи добре на чиста китара, защото после с ефекти всичко е относително 5. от какви материали е, какви са хардуера и електрониката, с флойд, с тремоло ли е, без тремоло ли е.. 6. качество на изработка 7. цената, разбира се, въобще не е маловажен или краен фактор...даже в повечето случаи е първостепенен дотук май стига с претенциите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 1. Да ми хареса на външен вид. 2. Да ми е удобна - и тялото и грифът, защото не може 100% да се свири прав, а има някои форми, които не позволяват, или поне е много трудно да се свири седнал (затова "стрелите/акулските опашки" не ми харесват - нямам упора на дясната ръка, а седнал е доста неудобно ) 3. Да звучи добре чиста и да няма шумове. 4. ДА Е ОТ СОЛИДНО ДЪРВО! Попадали са ми китари направени буквално от някви пресовани картони или някакви материали от сорта... Ми, каквото и солдно дърво да е, пак е по-добре от пресован картон! 5. Цената да е реалистична и отговаряща на това, което предлага китарата. За мен марката няма значение, ако ще и да е някоя световнонеизвестна, но ако китарата е качествена - защо да не си я взема. Да не говорим и, че правените по поръчка при някой лютиер нямат марка даже Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Април 29, 2006 Share Отговорено Април 29, 2006 (Редактирано) 1. Преди избора на конкретна китара, най-важното е да се знае за какъв стил музика 6те бъде използвана ... От там следват вариациите на вси4ки други критерии ... _____________________________________________ 2. Първото, но не най-важното по което аз се заглеждам, а и 99% от форума вероятно е - китарата да е "лоу-ак6ън", т.е. с ниски струни. Макар, 4е и да не е, е лесно поправимо, макар и не винаги ... Разбира лоу-ак6ън-а не трябва да води до хай-бъз ефект _____________________________________________ 3. Избор на материал от който е направен грифа - зависим от ве4е избрания стил и необходимост от специфи4ен тон ... _____________________________________________ 4. Конфигурация на адаптерите и на4ина по който зву4ат - отново зависим от то4ка 1 ... _____________________________________________ 5. Да е със "солиден" хардуеър, т.е. със стабилно и балансирано тремоло (ако е с такова, с трудно разстройва6ти струните клу4ове, с надежден лок-нът и т.н.) ... _____________________________________________ 6. Нали4ие на допълнителни екстри като специални превклу4ватели или активна електроника, които евентуално биха подобрили или поне разнообразили вариацията в тона ... _____________________________________________ 7. Форма и цвят на китарата (визирайки нейната атрактивност). Не трябва непременно да е ки4, а да си има своето о4арование ... _____________________________________________ 8. Не6то на което аз обръ6там специално внимание (но може би за много хора не е от интерес) е цялостния баланс на китарата - т.е. центъра на тежестта Целта е грифа и хардуера по него да не е по-тежък от тялото и обратно. Т.е. като си сложите китарата да колана и я вземете - да не се килва насам или натам, а да е добре балансирана като маса ... _____________________________________________ 9. Резонансната способност на един инструмент зависи от правилните пропорции на 4астите от които е направен. Това важи с пълна сила и за солид-боди ел. китари, та това за мен е от голямо зна4ение. Като си свирите без китарата да е вклу4ена се усе6тат тия нуанси в резонанса ... Добре е да имам много от него (състейн). _____________________________________________ 10. Понякога някои малки детайли по инструмента - като дизайн, окраска и от сорта, които на практика могат да нямат зна4ение за саунда, биха могли да ме инспирират допълнително и да ме накарат да заоби4ам о6те пове4е един инструмент ... Та добре е да има такива ... Това е последното не6то за което се се6там ... Даже не знам как ги докарах до 10 _____________________________________________ Има и други фактори като цена и т.н., но те са субективни и следствие, когато става дума за избор на истински инструмент ... Т.е. първо бих огледал една китара дали ми харесва, и 4ак тогава би попитал за цената - И НИКОГА ОБРАТНОТО! Редактирано Април 30, 2006 от visiondann Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Април 30, 2006 Share Отговорено Април 30, 2006 1.Цена Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sad But True Отговорено Април 30, 2006 Share Отговорено Април 30, 2006 Здравейте, кажете по какъв ред (по важност)оценявате достойнствата и недостатъците на една китара. Ето моите лични съображения: 1. Дали е абсолютно вярна 2. Дали ми е удобна 3. Дали е от добри материали. 4. Дали е с добри адаптери(не като марка, а как звучи с тях, и шумят ли) 5. Дали адаптерите са точно за нея(винтчетата дали са точно под струните) 6. с колко прагчета е, и лесно ли се достигат 7. дали ми харесва формата на китарата. 8. с какви аксесоари е. 9. какво е състоянието на лака. 10. Накрая, колко струва, и каква марка е Ето моите лични съображения: 1. Дали е абсолютно вярна 2. Дали ми е удобна 3. 4. Дали е с добри адаптери(не като марка, а как звучи с тях, и шумят ли) 5. 6. с колко прагчета е, и лесно ли се достигат(по-скоро дали е с високи или ниски прагове) 7. 8. с какви аксесоари е.(това кво значи) 9. какво е състоянието на лака.(ако е нова,въпроса е излишен) 10. Накрая, колко струва, и каква марка е(ако отговаря на горе описаните условия,марката ми е все тая ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sad But True Отговорено Април 30, 2006 Share Отговорено Април 30, 2006 8. Не6то на което аз обръ6там специално внимание (но може би за много хора не е от интерес) е цялостния баланс на китарата - т.е. центъра на тежестта Целта е грифа и хардуера по него да не е по-тежък от тялото и обратно. Т.е. като си сложите китарата да колана и я вземете - да не се килва насам или натам, а да е добре балансирана като маса ..._____________________________________________ Хехехехе, Имаше навремето(говоря 92 ,93 година,когато още свирех на бас) едни бас китари Пълдин...както ти е на врата,пуснеш ли я от ръцете си и главата на грифа издрънчаваше в пода.Наистина баланса е много важен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts