Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

здрасте , някой ще помогне ли понеже отрких ,че имам това желязото в грифа нали това е тръс род ?????? и понеже китарата е орфей не е кой знае какво и се чудя дали може да я настроя тая пръчка железна та да си седят струните на нужната височина , зависи ли от дебелината на струните , и междудругото грифа няма фингерборд ,незнам и това така ли се казва дето е прагчетата ,моето е направо от грифа не е като пласт както е на повечето китари , е вие сте :

Отговорено

то няма смисъл да я пипа6 тая пръ4ка в грифа а по-добре си дигни струните от мост4ето долу 6ото мое да се преебе грифа така ако мноо я навие6. :)

Отговорено

Пръчката(ТЪС-РОД) се настройва така, че грифа да е прав, или едва забележимо исвит накъм струните, но в никакъв случай назад. Дори да е идеално прав, струните пак може да са на доста високо, има китари, при които самия гриф е така поставен, че е наклонен леко напред спрямо самото тяло. Ако грифа е изправен, струните са на ниско от тялото, но са на високо от грифа - то случая е такъв. Тогава гяифа се подпира отдолу с подходящо изрязано парченце дърво, така, че да стане почти успореден на равнината на тялото.

Отговорено (Редактирано)

тръс рода няма почти никакво отношение към височината на струните, както каза Евтим. Това зависи от моста

Редактирано от Overdrive
Отговорено

мда мерси за поясненията , аз така и така няма да пипам , май трябваше да пусна 2-3 снимки да видите как стоят нещата ама няма да е сега щото я ремонтирам и незнам как се пускат снимки в форума , а и то те струните си стоят добре след като купих китарата просто свалих магаренцето дето беше с дръбце отдолу и му сложих по-тънко дръвце и струните застанаха добре , и номера със слагането на подходящо тънко дръвце- подложка съм го правил при грифа дето се закрепва ама с друга цел

• 2 months later...
Отговорено

опа тука да не отварям нова тема , реших да постна снимки с проклетия гриф и да попитам какво мислите ,че може да се направи , става въпрос да стане грамотен гриф , как да го направя ? и без да се променя формата на главата на грифа , така ми харесва , питам за това фингърборда май му се вика ,тука нема такова чудо и ключове , кви пари излиза къде да търся ,изобщо ако е ваш какво ще му сторите за да прилича на нещо , тука включваме и пребоядисване щото черен не ми харесва много , айде някой с компетентно мнение ,ако нещо трябва да се види или пита питайте и искайте снимка ще добавя понеже не станаха мн ясни,благодаря ;)

http://img56.imageshack.us/my.php?image=pic01600hs.jpg

http://img217.imageshack.us/my.php?image=pic01614cf.jpg

http://img217.imageshack.us/my.php?image=pic01628nv.jpg

Отговорено

Само леко вмъкване, че объркванията станаха доста според мен поне.

+11324123 гласа а я занесеш на някой, който разбира ;)

Тръс-рода има отношение към височината на струните - не толкова значително, колкото магарето (или други елементи при електрическите китари - пак части от магарето) - но определено има влияние в рамките на 1-2мм, което хич не е малко ;)

Отговорено (Редактирано)

И все пак тръс-род-а се ползва обикновено за регулиране и изравняване на напрежението на струните и грифа, а не за промяна на височината на струните :headbang: Пич не бърникай по нищо дето има капак отгоре! Повярвай щом са го сложили не е като да трябва да се бърника за щяло и нещяло ;)

Редактирано от vlex
Отговорено

бе хора имах предвид какво да го правя тоя гриф щото мислех да го заменя с някъв от squer , но понеже незнам откъде да го намера и нз къде продават грифове реших да питам тука дали знаете какво може да му се поправи ,това фингърборд как се прави , исках да го направя да изглежда нормален като на фендер или на дъщерната squer поне , зарежете т'ва с тръсс рода просто неисках да отварям нова тема , ако някой знае къде продават грифове и какви пари са ще свърши работа ,този е дебел както се вижда от снимките мн е ял и нестава ,макар че съм му свикнал понеже на кремоната (ак.) ми беше почти 2пъти по-дебел ,айде благодаря се пак за отговорите

Отговорено (Редактирано)

Резервни грифове можеш да си купиш при Капъша(Конан).

Musicjam

Обаждаш се и питаш: Ало, Конан Варварина ли е на телефона? :ph34r::D

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)
тръс рода няма почти никакво отношение към височината на струните, както каза Евтим. Това зависи от моста

Евтим го обясни много точно и ДА, тръс рода е един от компонентите, от които зависи каква ще ти е височината на струните и особено това тя да бъде равномерна по цялата дължина на грифа. (ако нямаше род - щеше да е невъзможно да се постигне равномерност на височината без бъзз дори и нът-а да беше с регулаж на височината)

ЕДИТ: то и сънчу го е споменал преди мен ...

и занеси китарата при човек с опит, защото пренавиването на рода носи до обратно измятане на грифа, което е скъпо за оправяне, а и не винаги възможно. особено за орфейка това ще е равносилно на бракуване на инструмента.

Редактирано от wolfgang