Jump to content
Българският форум за музиканти

Gibson или Epiphone


keeper

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Случвало ми се е да харесам и Епифон пред Гибсън. Като не става дума за среден или нисък клас епи.

Няма да задълбавам в конкретика.

Всеки има право да пробва, да си гради мнение и тн.

Снощи на Роксет, соло китариста им ползваше и Гибсън и Епифон. Като на повечето от песните беше предпочел, един от двата си Епифона.

Перл Гесле пък си свиреше само с Гибсън. И нямаше никаква разлика , поне според ме,н в качеството на звука от двамата. И двамата вадеха як звук.

Отделно, двама мои любимци, имат и свирят със сигничъри на Епифон.

 

Така че, като става дума за един и същ ценови клас, може би е добре първо да се пробва и после да се взима решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Близо година и половина след като вече си бях взех '58 Експлорър на Епи(made in Korea) имах възможност да подържа и посвиря на Гибсън '76 Експлорър. Предполагах че въпреки че са различни модели ще са сходни поне по усещане.

Ама не:slap:

Грифът на Гибсъна ми беше доста по-неудобен от този на Епито и тежеше поне с 1 кг повече.Само Гибсънските адаптери(500Т и 496R) бяха по-хубави от тези на моя:D

а относно Flying V моделите - китайските Епита са ужасни, Гибсъните са си екстра, но Epiphone Jeff Waters Annihilation V е най-добър :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
...но Epiphone Jeff Waters Annihilation V е най-добър...

 

Прав си, машинката е уникална, фабрично е готова да размазва конкуренцията, корейката му с корейка :yes:

 

Но...харесвам Гибсъна си повече :music336:

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Робуването на модни тенденции не е добро.

Видял съм всички да се втурват по Айбанез, по Фендер, сега по Гибсън.

Гледахте ли снощи Денис и приятели. С гости Шеки енд дъ блъдрейн.

Единият китарист, беше с Гибсън. Много надъхан.

Ритмовки хубаво. Обаче, като дойде време да изсвири соло и такова омазване настана.

С тоя Гибсън, като с чифте пищаци на гол Тумбак.

 

Може би си заслужава, човек да се поразмисли. ( за коя китара ставате, коя китара става за Вас).

 

Try and think before you buy....

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Плащането за чуждата суета струва скъпо

човека е задал конкретен въпрос - иска мнение между гибсън нисък ценови клас и епифон в що годе среден към висок ценови клас

за конкретни модели.

90 % от мненията обаче въобще не са по същество, сякаш се говори за някакъв аксесоар към облеклото като модна линия

никой не си е направил труда да направи анализ и съпоставка на моделите.Това е повърхностно.

Изглежда, че болшинството са възприели въпроса по следния начин : "коя е по-голямата марка - Гибсън или Епифон?"

Всеизвестно е че Гибсън имат име и много фенове, особено сред чичките и кръчмарите, както казва един мой приятел.

 

Също купуването на китара по интернет което е модно и вече направо задължително си крие рискове от дълбоки разочарования.

Друг факт обаче който не може да се пренебрегне е, че всеки счита неговата китара за най-добрата, до момента в който е смени и тогава следващата става най-добрата. Факт е и че многото обяснения на всичколозите, обикновено са обратно пропорционални на музикалните възможности.

След много наблюдения на различни китари, включително и от най-прехвалените стигнах до извода че няма идеална китара, всяка си има силни и слаби страни.

Затова е най-хубаво инструмента да се пробва

и ще се съглася това което е написал по-горе Тони по въпроса и с тези които казват "вярвай на ушите си".

Редактирано от ZEVS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз бих препоръчал Гибсъна. Въпреки, че да: имат проблеми с качеството в ниския клас (видял съм такива екземпляри), но и Епифон е също толкова вероятно да имат такъв проблем. Закупуването на такава китара от Томанн или Мюзикстора има едно предимство - можеш да я върнеш и да поискаш друга, ако нещо не ти хареса, дори без да имаш основания и да решиш, че искаш друг цвят. Също така имаш 30 дни да го направиш, което не е малко за да посвириш спокойно и да провериш всичко в детайли по китарата. Недостатъкът е, че не можеш да я пипнеш преди да я купиш, но горното мисля, че компенсира. :offtopic-001:

Иначе Тони е прав, че трябва да се мисли преди да се купи. Да се провери, кой тип китара ти пасва най-добре и ти е най-удобна, а не кой ти най-харесва на външен вид. Аз например обожавам Лес Пол-ите, обаче ми идват тежки - предпочитам SG-то за свирене. А след години опит и пипане на различни марки - установих, че PRS (regular & wide-fat грифовете) са най-удобната китара за мен и след тях изненадващо се нареди Фендър Телекастър, въпреки че в момента не притежавам такъв, но просто ми е удобен и приятен в ръцете. Също така обожавам звука на стратокастъра, но досега не съм намерил такъв, който да ми "лепне", а сигничъра на Клептън, който много обичам, за мен е абсолютна талпа - в смисъл удобен ми е като греда от дюшеме. Това са си моите ръце и трябва да се съобразявам с тези факти. Не че човек не може да се научи и на талпа, но защо да се мъчиш след като имаш опция.

Но това е за друга тема. Съжалявам за офтопика. :offtopic-001:

Редактирано от gueorgues
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледахте ли снощи Денис и приятели. С гости Шеки енд дъ блъдрейн.

Единият китарист, беше с Гибсън. Много надъхан.

Ритмовки хубаво. Обаче, като дойде време да изсвири соло и такова омазване настана.

С тоя Гибсън, като с чифте пищаци на гол Тумбак.

 

Може би си заслужава, човек да се поразмисли. ( за коя китара ставате, коя китара става за Вас).

 

Try and think before you buy....

 

Е, браво бе! "Такова омазване настана"... Ако някой не е гледал шоуто и прочете кфо си написал, кой знае кво ше си помисли, ще вземе да повярва... :) Иначе Gibson-ът е на Тони Хадад - Custom модел, през 1979 е произведен..

 

По темата - готин, дай още някой кинт отгоре и си вземи един Les Paul Standard. 100% ще те израдва на макс. А Epiphone-ът също е мега секси. Така че ако имаш възможност да пробваш двете китари, го направи и сам ше избереш кво да си вземеш. Все пак, ти ще свириш на този инструмент и ще се кефиш. Успех, братле :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корпорацията Gibson от Нeшвил, Тенеси, е втория по популярност (може да се поспори по темата) производител на акустични и електрически китари в света. Най-популярната китара на компанията - Les Paul Standard е електрическа китара с твърдо тяло (solid body). Gibson притежава и произвежда китари под други марки, като Epiphone, Kramer, Valley Arts (невероятни китари, които за съжаление вече не са каквито бяха – на мен лично много ми харесваше звука на Steve Lukather през 80-те, преди да премине към Music Man), Tobias, Steinberger и Kalamazoo. В допълнение към китарния бизнес, компанията прави пиана чрез дъщерната си фирма Baldwin, барабани под марката Slingerland, както и множество аксесоари.

Gibson е добре позната с електрическите си китари, особено що се отнася до вездесъщия Les Paul, SG, Flying V, Explorer , ES-175 и ES-335 наред с много други. Акустичните китари на Gibson са широко известни и използвани от много професионални рок и кънтри музиканти. Независимо, че е такъв известен производител на серийни шест струнни китари, Gibson имат и много успехи от линиите си бас китари с такива модели, като: Thunderbird (базиран на Firebird), EB-0 и EB-3 (базирани на SG), The Ripper, и The Grabber (последните две започват да се произвеждат от 1970 г.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така.. да взема да се изкажа и аз, че и без това отдавна не съм.

 

Доста време притежавах едно Epi Custom (Slash Signature) което за времето си беше high-end модела на Epiphone. От няколко месеца имам Gibson Еxplorer, който определено е нисък клас Gibson. Повярвай... няма нищо общо м/у двете - звук, изработка, усещане... В никакъв случай не искам да се правя на разбирач щото не съм.. лично мнение. Предполагам колеги с Les Paul Studio (защото с Explorer-a са в един ценови клас) ще се съгласят с мен.

 

Друг въпрос е дали при смяната на адаптерите няма да се наловат по-сериозни интервенции. Лично аз нямам представа, но по-добре провери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то и Студиото е 2 бона,без фейдед и др. бюджетни модели - 3DL говори за класове,къстъм и сигнечър моделите са над 2 бона в евро..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това е ясно за Custom и Signature, но "Gibson Explorer е нисък клас Gibson" ми звучи малко като "Gibson SG Standard е нисък клас Gibson" или "Fender American Standard Stratocaster е нисък клас Fender" ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От цялата дискусия излиза, че невъзможността в България да се пробват разликите между отделните марки китари, които са във високия ценови клас, поражда тези многообразни мнения коя китара е най добра,и това е основната причина.Втория фактор, че така не може да се избере най удобната китара за отделния купувач което също е много важен елемент.И трето в България,болшинството от китаристите свирят повече кавъри,отколкото собствена музика и това води до търсене на различното звучене на китарите което явно не може да се постигне с една и съща китара.Коментират се инструментите на големите китаристи,но всичките тези музиканти свирят даден стил музика,затова те си намират собствено звучене на китарата което да се различава от на другите,за тази цел си избират и съответната марка китара(поръчка,изработка по техен вкус и т.н.)а и паричната възможност при тях е много голяма,и най важното имат как да си върнат парите вложени в гиг.

Затова всеки който постигне своя звук със китарата която има ще казва тя е най добрата.

Също факт е че техниката се развива и винаги има нещо ново което би ти помогнало да обогатиш своето звучене.И тези факти винаги ще пречат да се реши този спор коя китара е най добра (в България).

За да можем да свирим всякаква музика както се налага често в България ,трябва да има китариста поне по една от по известните марки китари,и тогава няма да има проблем,но това по обективни причини не се прави.

Това е моят извод от коментарите,това не е първата тема в която се засяга този въпрос.

Затова ще се съглася с мнението на един мой приятел ,който казва - "Най хублавата е тази която имаш,по хубавата е тази която мечтаеш да си вземеш,но за нея винаги не достигат парите".Но има един много хубав израз на Мечо Пух-"Колкото повече,толкова повече" стига да можем да си го позволим. :cheers2::godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.