Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптер 9 V за ефекти


Recommended Posts

Да,така е. Питам защо тогава ако ефектът се захрани с постояннотоков адаптер можело да се появи брум? Стъпвам май малко накриво,ама....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми защото има пулсации от 50-те херца на захранващата мрежа. Нестабилизирано захранване пуска примерно 14 волта и при товар пада на 9, ама някой път и на 7 - зависи. Стабилизирането ти маха тоя "бъг", така че почти винаги е МАХ близо до 9 волта (в случая). Обаче зависи каква ти е схемата, може да няма добра филтрация и пак да остане лек брум от 50-те херца, което за аудио дивайси е зле, защото се чува. По сходна причина едни стабилизирани импулсни от около 17 лева не вършат работа за аудио, защото пищят и свистят високочестотно и ти таковат мамата направо. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той ditronix е стар електричар и тези работи са му известни . Може би те подпитва така нарочно . Ако консумацията на ефекта е съобразена с мощността на трафа и изправителя е направен с БЪРЗИ диоди и подходящи филтриращи кондезатори , този брум ще е пренебрежително малък или въобще няма да го има

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Проблемът не е в това, че напрежението в изхода на захранването не е точно 9.000 волта. То е относително. Тоест да, добре е да е спрямо едни или други спецификации, но колебания спрямо даденото не са от особено значение.

Някои адаптери "вадят" 14-15 че и повече волта мерени с мултицет защото те са базирани на конвенциален траф и нямат стабилизиатор на напрежение. Когато се мерят изходите на адаптера с мултицет напрежението е по-голямо защото трафът дава по-високо напрежение на празен ход - или друго яче казано без товар. Сондите на мултицетите са високоомни и практически не натоварват захранването и то излиза с например 1.5 пъти над написаното на адаптера.

 

Относно така коментираните 50 херца. Адаптерът ще има 50 херца само когато използва еднопътен изправител (half way). Тогава в изхода имаме само едните половини от синусуидата спрямо нулата. При схема грец (full way) изправяне едните половини от синусуидите отиват при другите и съответно честотата се умножава. Следователно брума е 100 херца. 100 херца е най-разпространения брум точно защото почти всички захранвания ползващи трансформатор за 50 херца ползват схема грец.

 

Точно от тия 100 херца идва и драмата с тоя така наречен брум. При дадена консумация на ток от ефекта (или какъвто и да е източник на консумация) и съответно стойност на филтриращия кондензатор, напрежението "трепти" горе и се получава така нареченото ripple voltage:

pwrsupsm.gif

Колкото по-малък филтриращ кондензатор и по-голяма консумация на ток от устройството което захранваме, толкова повече ripple в захранването.

 

E те това "дразни" ефектите. Особено дистърите които имат коефициент на усилване няколко стотин пъти. При тях всеки лек недъг в захранването се усилва многократно и се получава онова много дразнещото в колоните бмммммммм.

 

За да се изчисти това ripple напрежение има различни начини. Най-практичния е на стабилизатор на напрежение да се подава по-високо напрежение от стабилизираното, така че най-ниските възможни стойности на подаваното захранващо напрежение да са по-високи с около 2-3 волта от стабилизираното напрежение.

 

PS: Ето линка от който намерих картинката по-горе: http://www.kpsec.fre...om/powersup.htm

Хвърлете му 2-3 очи ;)

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хахххах.

сещам се за един мохабет който ми го казаха преди време:

Басистите не разбират нотите. Те ги усещат ;):) Ели пък ония дет нямат прагове по басовете... Пада едно усещане, че се не трае :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.