Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква озвучителна техника използвате?


chamie

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Какво ви е мнението за Genelec 8030a?

 

И друго да попитам, да речем, че имам качествени спикъри. В момента нямам звукова карта и звука ми идва от някакви входове вградени в дънната платка на компютъра. Каква е ролята а саундкартата и на какви цени мога да си взема нормална такава (не ми трябва да пръскам супер много пари за някакви супер изпипани детайли, които така и няма да усетя). В OP съм писал за каква работа ще ми трябва.

Редактирано от chamie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Genelec 8030a поне по спецификации ми изглеждат прилични, за непретенциозна любителска работа вкъщи, а и марката е призната, колегите могат да ти дадът повече информация. Ако ако караш с хубави монитори и вградена карта, язък ти за мониторите. Ако ще вземаш монитори, направо се готви и за карта. Ролята на картата е голяма, все пак тя ти изнася звука от компютъра и го подава в аналагов вид на мониторите. Можеш да си вземеш 2-ра ръка, за около 200 лева се намират прилични в раздел Продава, а нови са към 300 и нагоре.

 

ПП. Чети малко повече в раздела, изписани са супер много полезни неща, можеш да започнеп с важните теми, пиннати най-отгоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и добро утро от слънчев Пловдив.

 

Седнах тази сутрин и се замислих колко ли би ми сртувало да си понакупя неща които вършат работа, но в същия момент не са най-скъпите на пазара. Става въпрос за една нормална домашна среда за запис и смесване.

 

Започвам първо с аудио интерфейса, защото все пак ще работя с DAW (предпочитам Ableton Suite 8). Предпочитам минимум 8 канална аудио карта, по възможност всички входове да са с XLR, за това се спрях на FOCUSRITE LIQUID SAFFIRE 56. Цената е 700 евро, която според мен е съвсем нормлна имайки в предвид това, че карата може да работи на 129 килохерца, има дигитални вход и изход, също така не лоши предусилватели. Предполагам, че с мака ще има съвсем прилична латенсия от порядъка на 7-8 милисекунди.

 

На второ място поставям мониторните колони.

Доста голямо желание имам да си взема ADAM A8X. Цената за брой е 600 евро, но пък колоните си заслужават. Доста големи имена в аудио индустрията използват ADAM, някъде бях чул, че в студиото на Фил Колинс работят с ADAM.

 

Идва ред на един не толкова скъп, но все пак вършещ работа предусилвател SM PRO AUDIO TC02. Лампите са стандартните в този клас 12AX7. Има оптичен компресор, става за микрофони и за инструменти. Цената му е 200 евро, което го прави доста достъпен.

 

Четвъртото място е за кондензаторния микрофон. Тук се спрях отново на достъпен вариант Studio Project C1 II. Цена 200 евро. Няма даже и да се опитам да го хваля, при положение, че добрите микрофони са около 2000 евро :)

 

След микрофона идва ред на ефектора. Вече има страхотни ефекти, ревърб, дилей и т.н. под формата на плъгини за компютрите, но аз все още предпочитам процеса да протича външно, все пак за това исках и много канална аудио карата, за да използвам някой от каналите за send и return. Ефектора който искам е LEXICON MX200. Върха е за тези 220 евро. На практика са 2 ефектора в 1, може да правите различни комбинации с отделни параметри за двете ядра, примерно ревърб и компресор. Най-големият плюс е, че програмата с която работите има пълен контрол над него по миди чрез VST плъгин, тоест всички автоматизации се правят в програмата (особено удобно при работа в не реално време)

 

До тук нещата за записа според мен са прилични. Сега ще имам нужда от добър контролер за програмата с която ще работя, контролера е важна част от микса, не че неможем да се мъчим с мишките, но предпочитам да застана ВЕЛИЧЕСТВЕНО над плъзгачите хехехе за това искам и MACKIE CONTROL UNIVERSAL PRO. Цената е 1400 евро, скъпа играчка, обаче 100% гарантирано удовоствие с дългите моторизирани фадери и дисплеите над всеки фадер.

 

Общо взето това са нещата които бих използвал за запис и миск, до тук са към 4000 евро :) не са толкова много като се замисли човек, но в БГ ??? :wallbash:

Редактирано от DJ TODD
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Аз лично правя музика изцяло със софтуерни синтезатори и готови гласови семпли - не записвам вокали и други инструменти с микрофон.

 

Та значи Genelec 8030a стават - ОК. Като звукова карта какво можете да препоръчате? Presonus Firebox добра ли е? За друго нещо ще трябва ли да се събират пари?

Редактирано от chamie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Presonus Firebox пак по спецификации, доста прилична ми изглежда. За друго дали ти трябва, ами много зависи, ама примерно едни слушалки малко по-добри, винаги е хубаво да има човек. Помисли и за акустично третиране на стаята, че е доста важно ако се гонят високи резултати. Не знам с какъв компютър разполагаш, ама евентуално ще се занимаваш с доста vst-та и се товари системата. Ако ти е по-слаб някакъв, можеш да помисли и за евентуален ъпгрейд. И пак обърни внимание на съвета ми: "Чети малко повече в раздела, изписани са супер много полезни неща, можеш да започнеш с важните теми, пиннати най-отгоре."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не използвам никакви VST, каквото ми трябва го правя на Reason и нямам проблеми с тази част (компютъра има 2 гб рам, дуал коре 2,6 гх) до сега не е крашвал за разлика от Live и FL st. За акустичното третиране на стаята ще поразгледам youtube да видя как и къде точно се поставят изолацииките.

Редактирано от chamie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заглавието звучи подвеждащо, а първия въпрос неясно...карай ;)

 

За Genelec-ите за които питаш ще ти кажа че са по-препоръчителни за ТВ и радио продукции, не толкова за музика, но всъщност не са никак лоши. Аз лично работя с такива в ТВ студио, по принцип дават доста ниски ако не са калибрирани правилно. Освен това имам чувството че са ми малко мътни и не дават съвсем реален микс (при условие че правя сравнение с GENELEC 1031а и YAMAHA NS-10M, каквито ползвам в звукозаписно студио за музикални продукции).

 

Иначе за звукова карта - не знам този Presonus какъв е, а и не разбрах настолен компютър ли ползваш или лаптоп. Ако е първото, бих то препоръчал M-Audio Audiophile 2496 - картата има 2 аналогови и 2 цифрови входа/изхода, няма микрофонни входове, но доколкото разбирам не ти и трябва. Колегите може и други карти да препоръчат, аз препоръчвам тази защото е много прилична карта, ползвам такава от много години на единия си работен комп и не съм имал никакви ядове. Доколкото съм гледал върви около 150 кинта нова (цената зависи от магазина/доставчика). Има едно много хубаво предимство пред други марки което поне за мен е важно: когато стартираш аудио софтуер, който използва ASIO, повечето карти стават неактивни за други аудио приложения, докато не затвориш вече отворения софтуер. Програми като Cubase имат една опция Release ASIO in background (нещо такова беше), но повечето нямат (май и reason няма). Тоест...да речем съм отворил някакъв тежък проект, но изведнъж се сещам че искам да чуя отделно някакъв семпъл, да пробвам нещо набързо в друг аудио софт или пък искам да си почина 5 минути и да чуя някое парче в Youtube или каквото и да е друго (имам много такива неща в практиката си). Използвайки друга аудио карта се налага да затворя проекта и програмата, после пак да го зареждам, при M-AUDIO обаче този проблем го няма...не знам как са го направили, а и не разбирам много, но е факт че мога да работя паралелно с 2 отделни аудиоприложения без никакви конфликти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Заглавието звучи подвеждащо, а първия въпрос неясно...карай

 

Функцията edit на поста вече я няма. Питам за монитори, които да изкарват възможно най-равен звук, за да може проекта да се мастерне по-точно (трудно ми е да го формулирам на бг :unsure: ).

 

M-Audio Audiophile 2496

 

Мхм, много е неприятен този номер на ASIO драйвъра. Цената на картата ми изглежда добра (ако сравняваме с други на космически цени) - ако наистина върши прилична работа ще взема такава.

 

Все още обаче мисля да заложа на Genelec 8030a - срещам добри отзиви за тях. Тук дори намерих пост, в който потребител се оплаква, че били много плоски:

 

http://www.community.genelec.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=48

Редактирано от chamie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си споменал с какъв бюджет разполагаш.

И ако ти е наистина толкова важно да са възможно най-равни мониторите, в случая 8030 не са най-удачния вариант. Не че са лоши, от 58 до 20000Hz +-2dB им дават, но под 58Hz ниските пропадът като лавина в алпите. Ето тук можеш да видиш по-подробни спецификации:

http://www.genelec.com/documents/datasheets/DS8030a.pdf

 

Гледам в musicworld около 1600 излиза чифта, за тези пари доста богат избор имаш, можеш да обърнеш внимание и на други марки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не съм посочил бюджет, защото искам да взема нещо, което да ми върши работа, дори ако се наложи да почакам няколко месеца докато го взема (все пак веднъж се купува подобна техника). От добри студийни монитори не разбирам, Genelec ми ги бяха препоръчали като добри монитори среден клас.

 

Забелязах го този проблем с ниските честоти... Неприятно, но перфектни спикъри няма никъде. Мога да си помагам с някакъв спектрален анализатор или да използвам комерсиални песни за сравнение.

 

Някакви алтернативи ако има, моля пишете (ако може с малко инфо).

Редактирано от chamie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.