Jump to content
Българският форум за музиканти

doc

Members
  • Мнения

    61
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от doc

  1. Pure Synth® Platinum for UVI Workstation Много гъвкав и комплексен синт/ромплер и много добър звук. Взех на промоция на black friday и съм много доволен. Същото мога да кажа и за Neo Soul Keys също за Uvi.
  2. След като има midi out и USB само за захранване не би трябвало да има проблем да се ползва на каквато и да е ОС, стига да разполагате с миди интерфейс.
  3. doc

    Apple Logic Pro

    Същото компресиране/разтягане работи и при миди между другото.
  4. Директно да се свързва с PC чрез USB или имате предусилвател ? За какво ще се ползва- вокал, инструмент....? В каква среда ще се осъществяват записите, т.е оправена ли е акустиката на помещението за целта?
  5. Моето мнение е, че няма точни правила, независимо какви банки се използват. Всичко зависи от стила и аранжимента и от това какво искаме да постигнем. Ако искаш силен мастър, за съжаление трудно ще го постигнеш без да изгладиш пиковете с компресия. Ако искаш да има примерно room tone ефект, отново компресираш. Ако искаш барабаните по напред- малко компресия би помогнала. Лично аз разчитам повече на сатурация и transient designer Иначе по темата, принципно сравнително рядко ползвам акустични ударни и не съм в стила рок/метъл, но доколкото съм слушал такива музика ми се струва, че има от лека до осезаема компресия на ударните (особено на чинелите). Но първо винаги добре си изглаждай динамиката по вкус, та чак след това мисли за компресия (ако се налага)
  6. doc

    Apple Logic Pro

    Не знам, аз ли съм единственият, на който новия дизайн никак не му харесва. Имам чувството, че вече всички DAWs ги правят все по-тъмни. Може би най-много ме изнерви, че в пиано рол-а избирането на повече ноти преди ставаше много по-лесно, а сега с левия бутон излиза менюто и с този shift въобще не мога да свикна. Някой знае ли начин след като съм маркирал повече ноти как да ги размаркирам автоматично, а не да трябва да минавам с shift пак през тях ?
  7. MPC 1000 само първите ревизии дават проблем с падовете. Следващите, които имат pad upgrade-а нямат такива проблеми. MPC 500 има дисплей като на елка. Бих препоръчал втора ръка или mpc1000 с jjos (която добавя много нови функциии и го превръща в много мощен семплер), или mpc2000/2000XL.
  8. Не знам какво разбираш под достъпни цени. Доста по-евтин и добър вариант е дръм пад/миди контролер и софтуер. Лично аз работя и с двете, и да наистина чувството при пада не е същото, но върши добра работа пък и няма нужда от тракинг
  9. Еее браво хора, поздравления за такива като вас, наистина много помагате !
  10. doc

    AKG K701/K702

    Звука се променя чуваемо след време. Разбира се не в лоша посока. В началото са сковани и малко мудни, но с времето засвирват по отверено и живо, Като цяло слушалките ми харесват. Сравнявал съм ги педантично с всепризнатите hd600 и разликата като изключим цената е предимно в по-достоверното възпроизвеждане на ниските и детайла на високите. Но аз съм от хората, които разчитат повече на колони при миксиране. Тези ги ползвам за проверка на баланса и стерео картината, защото имат чудесна сцена и дълбочина.
  11. doc

    Logic studio 9

    За Win от Logic 5 нагоре няма, тоест откакто Apple придоби Emagic.
  12. Ето и адекватното решение на проблема
  13. doc

    AKG K701/K702

    Ами честито! Имай предвид, че на моите k601 им трябваха около 300 часа да се поотпушат малко.
  14. Да, еквивалентно е, но не виждам смисъл да се прави. По-добре остави мастера да диша и си балансирай микса, така че да не клипва и да е застопорен на нулата без лимитер.
  15. Ако записът е твърде "горещ" и пикове преминават нулата- разбира се, че може след това да се коригира дали с мисус гейн, дали с нормалайз, но изкривяванията от премодулацията си остават като част от записания материал. Вече удариш ли конверторите над лимита им... Все пак зависи клипването на кой етап е. Аналоговите изкривявания могат да звучат приятно за разлика от дигиталните . Затова няма никакъв смисъл от силни записи, при възможността да се записва на 24 бита. Аз специално за вокали гледам пиковете да се движат около -13, -9 dbfs. Иначе за смесването зависи от стила, какво звучене искаш да постигнеш, конкретния изпънител и много други фактори. Но това, което аз правя абсолютно винаги е да махна излишните ниски с малко по-агресивен highpass и ако евентуално има някакво "мъмрене" в по-ниските среди. Почти винаги ги има, особено при мъжките вокали.
  16. То въобще да има какъвто и да е клип е недопустимо....
  17. doc

    Cubase/Nuendo

    Не знам да има такъв ефект. По-скоро това е възможно с всеки модерен семплер. Или най-добрият вариант - Omnisphere в live mode.
  18. В модерните DAW's дали ще намалиш\усилиш мастер фейдъра или всички писти по отделно с равно ниво е едно и също. При 32 бита имаш теоритично неограничен хедрум. Но според мен много по-добър вариант ако клипва е да се провери кои са проблемните писти и те да са намалят или да се оправят честотно. Инак при мастеринга, когато се гони ниво вероятността да избият отново е по-голяма. Относно втория мастър бъс - аз лично не правя такъв, но е добра идея, ако искаш да направиш някаква автоматизация на микса чрез него без да пипаш крайния фейдър. Някои май го ползват и за директен запис на микса, като го прекарват през aux и оттам в стерео трак руутнат към същите изходи/входове. Затова обаче трябва многоканален интерфейс, а и не съм сигурен как става в Cubase
  19. Намали нивата на отделните канали, така че да не клипват всеки поотделно и сумарно да не клипва на мастъра. Всичко от -20 до -6 dbfs е допустимо. Ако ти се струва тихо просто усили колоните Ако работиш с лимитер докато миксираш, пак няма смисъл да пипаш мастера, защото така наляш сигнала след лимитера, а смъквайки отделните писти се смъква и нивото на сигнала преди да е достигнало лимитера. За по-лесно боравене с нивата работи с бъсове. Аз например си правя бъсове за всичко - за всички барабани, за баса, за отделни групи инструменти, няколко за вокалите, дори и за ефектите.
  20. doc

    Cubase/Nuendo

    Send-a има и много други предимства освен, че спестява системен ресурс - отваря цял един нов свят за експерименти с различни ефекти
  21. Не казвам, че е грешно да се слага компресор на отделните барабани, а че е излишно освен ако не е необходимо, защото много хора слагат ей така само за "пънч" и после защо ми се губи груува
  22. Защото е деструктивен метод и е необратим. По-добре е райдинг на фейдъра за изравняване на по-тихи или силни участъци.
  23. Трябва ти trim plugin. Sonalksis Free G (безплатен) е много удобен за тая цел. Слагаш го като първи плъгин и от там си оправяш нивата. Като средно ниво (Rms) -18dbfs е най-добре според специалистите ами начина по който работя по принцип е следния: почвам винаги с каса - слагам компресор, който настройвам според дадената писта, тоест treshold-а се тъкми на ръка, като се водя по индикации и по това което чувам. после ако се налага човъркам и някакъв еквалайзер. Същата операция повтарям за соло барабанче, после в играта влиза и баса. гледам да ги изравня и да не се мачкат много от компресори. После лека полека се включват останалите микрофони около барабаните и накрая правя някакъв груб микс барабани и бас. При цялата тази работа не се занимавам с анализиране, а просто се водя по индикации и по слух кое е ок и кое не е и кое трябва да се пипа още. После започвам лека полека да пускам и останалите инструменти (според мен бас, барабани и вокал са основата и вече по тях започвам да "запълвам" звука с китари, клавири и каквото има). В процеса на работа по-нататък постоянно се връщам назад да дооправям, защото колкото по-наситен става микса, толкова по фино трябва да настройваш нива, корекции, динамични процесори и ефекти на всяка отделна писта...и така И според мен използването на компресор на отделни елементи от дръм секцията е грешно, освен ако не искаш да промениш динамиката на касата например. Иначе все едно си записал хубава каса с атака и пънч и после само я разваляш с компресори. Това че компресора давал пънч на кика или на солото, е пълна заблуда. Много по-добър вариант е правилно eq и transient designer. Или bus compressor на целия дръм микс.
  24. Просто изравни пиковете на отделните инструменти. Аз винаги се старая нивото на входящия сигнал да е около -18dbfs rms или максимум -6дб пик. Това може да стане от trim или input gain на хоста,който използваш. За по-тихи или силни части- автоматизация. По-добре стой далеч от Normalize.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.