Fallenblood Публикувано Февруари 24, 2008 Публикувано Февруари 24, 2008 начи бая съм недоволен от "волумето" на талпата - разлика в силата на звука има само в последния четвърт оборот, а, минавайки през останалите 135 градуса (толко бяха нали :lol), се чува силничко бръмчене... от самия потенциометър ли е или просто съм случил на кофти адаптери? и, ако е първото, откъде мога да си закупя по-хубаво "копче" и как да го сменя? с поялник съм работил малко (а и имам баща на разположение, който ги може тия неща), но идея си нямам как да демонтирам потенциометъра... и прочие... p.s. блъря на този, затрил спама в предната тема Цитирай
Icarus Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Проблемът ти не е в адаптерите, а точно в потенциометъра. Такъв можеш да си купиш от някой музикален магазин, само че там са с доста надути цени. Можеш да си купиш и от обикновен електричарски магазин, но там рядко се намират каквито ти трябват - а именно с логаритмично усилване, със съпротивление 500 килоома (макар че и 250 става). Иначе в смяната няма нищо сложно - разпояваш стария, слагаш новия и запояваш същите жици на същите места. Цитирай
KingdomX Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Значи, ако китарата ти е със сингъл койл адаптери е нормално да бръмчи много, ако е с хъмбъкъри - пак бруми , но не чак толкова. Потенциометъра колко килоома е? Ако е 250 е нормално да усилва по този начин. Има и вероятност самата схема на китарата ти да не е вързана правилно и оттам да идва брума Проблемите може да идват от много места. Мисля, че имаше не малко теми по този въпрос - потърси ин форума, в този раздел и в раздел изработка и ремонт!!! Успех!!! Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Каква е "талпата",адаптерите,усилвателя,ефекта евентуално,кабелите??? p.s. блъря на този, затрил спама в предната темаГлагола БЛЪРЯ какво значи? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Потенциометрите няма как да брумят. Тва не е генератор потенциометъра. Ако адаптерите са ти единични, е нормално да има лек брум с дисторшън. Ако са хъмбъкери - или китарата не е свързана особено добре, или пък проблема ти е в кабела. Пробвай да вдигнеш кабела от земята, и виж каква е разликата в брума. За потенциометри - повечето такива от муз. магазини не са особено логаритмични, и цените им са сериозно надути. Принципно можеш да използваш линеен потенциометър 1 Мегаом, и резистор 220К между средната и една от крайните му клеми(има значение коя) за постигане на крива, близка до логаритмичната. Цитирай
Fallenblood Отговорено Февруари 24, 2008 Автор Отговорено Февруари 24, 2008 Глагола БЛЪРЯ какво значи? щоооо? Каква е "талпата",адаптерите,усилвателя,ефекта евентуално,кабелите??? в подписа ми пише, дъъ с хъмбъкер и два сингъла е евтиме, освен че китарата ми наистина е съмнително навързана, апартаментът май не е добре заземен. да, ама щом на средно положение на потенциометъра брумът се чува доста по-силно, отколкото на мах, си мисля, че проблемът, за който съм пуснал темата, е от него... поправи ме, ако греша (: Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 (Редактирано) ами във въздуха ли виси апартамента щом не е заземен?? да нямате там антигравитация?? ако е така забии един метален шиш на метър в най близката пръст и свържи апартамента към него с кабел 20 квадрата Редактирано Февруари 24, 2008 от Overdrive Цитирай
7thString Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Потенциометрите няма как да брумят.Тва не е генератор потенциометъра. В последната тема по този въпрос, бях писал за същия проблем с моята дъска- след смяна на потенциометъра със нов, при същото окабеляване шума изчезна. Не знам теоретично как се обосновава и възможно ли е или не, ама практически- явно да Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Не е възможно. Възможно е да е имало лош контакт в стария потенциометър, от което да е имало странични ефекти. Но самия потенциометър е пасивен елемент, и няма как той да бъде източник на брум . ама щом на средно положение на потенциометъра брумът се чува доста по-силно, отколкото на мах, си мисля, че проблемът, за който съм пуснал темата, е от него... поправи ме, ако греша (: Грешиш! Пробвай номера с вдигането на кабела от земята, за който ти писах горе. Намалява ли шума?? Иначе - при лоши кабели/свързване, и източник на електромагнитни смущения, при ВСИЧКИ китари с пасивна електроника, се получава този ефект с максималния брум в средно положение на потенциометъра. Причините са съвсем прости, но само с думи едва ли има смисъл да ги обяснявам, тъй като ще ги прочетете с едното око, и пак ще си раздувате митове за магически потенциометри, вълшебно екраниране и т.н. Цитирай
kolio_k Отговорено Май 13, 2009 Отговорено Май 13, 2009 Дътра тема, но просто исках да споделя... Днес завърших ъпгрейда на Ибанеца си (JS100), покрай новия флойд и двата адаптера Димарцио, китарата се сдоби и с волум пот Гибсън 500 Ко, ( чисто нов, но артисал от 80те, на времето си взех 5-6 от Ибей ). Разликата в саунда е покъртителна, при недокрай отворен пот ( при отворен докрай не можах да забележа ), много по плавно намаляне, никаква загуба на високи и при това без разни кондензатори на волум пот, с една дума, много съм доволен. При това стария пот би трябвало ако не друго, поне да е приличен. Явно не беше, без съмнение още един малък трик на фирмата, за да дефинира разликата между скъпите и по евтини модели , все пак според мен не е редно на китара, която нова струва около хиляда и половина . За пореден път се убеждавам колко еважно волум пота да е възможно най добър и препоръчвам горещо на всеки, който има посредствен такъв , да го ъпгрейдва. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 13, 2009 Отговорено Май 13, 2009 (Редактирано) Лошото е че тук трудно се намират свестни потенциометри. Единствените, които съм пробвал повече пъти и имат нещо общо с логаритмичните са купени насипно от муз. магазина в малкия ЦУМ. Всъщност, капъша също има едни, от които имам нелоши впечатления, но от един единичен случай. От РФ един познат взе волюм/тон/тон за страт(Фендер потенциометри за 15 лв. парчето) и честно казано нямаха НИЩО общо с логаритмични потенциометри(или поне волюма - действаше почти като ключ). Иначе на тон потенциометрите Фендер си имаше ключе - явно за да се изключат напълно от веригата, когато тона е в положение "максимално ясно" - това ми хареса. Иначе от волюм пота Фендер останах крайно недоволен, особено имайки предвид цената му от 15лв. Със същия успех можех да взема и линеен потенциометър, вършещ същата работа за 1/20 от цената. Не знам защо така се получава - ако някой има повече опит с тези потове - нека сподели. В магазините за електроника рядко се намират логаритмични потенциометри с желаните стойности. Иначе линейните са ОК, но с максимална стойност 1 мегаом - с връзване на резистор се наподобява малко логаричмична крива, но не е баш ДЪ РИЪЛ ТИНГ. Ако имаше 2-3 мегаома линейни потове, по-добре щеше да играе номера с резистора. Редактирано Май 13, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Icarus Отговорено Май 13, 2009 Отговорено Май 13, 2009 Така и така сте отворили темата, да питам и аз.. Когато врътна леко потенциометъра си за волюм назад, колкото да изкарам малко по-чиста китара, се появява брум точно като от единични адаптери с драйв (когато свиря дори само с ампа, без камиончета). Да имате идея на какво се дължи това? п.с. Не е от ампа - на страта на Евтим нямаше такива мизерии. Цитирай
Spoocter Отговорено Май 13, 2009 Отговорено Май 13, 2009 чакай сега ... брум има само когато въртиш волюма или като е по средата и не го въртиш ако има брум само когато го въртиш значи потенциометъра се е намърсил отвътре и прави лош контакт. чистеше се май с графитен спрей или нещо такова ако има брум когато не го въртиш и е на позиция 5 не знам какво му има Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 13, 2009 Отговорено Май 13, 2009 (Редактирано) Не, няма нищо общо с това. Просто, когато volume потенциометъра е усилен на макс, тогава изхода на китарата е директно свързан със сигнала от адаптерите, а между него(изхода) и маса има съпротивление, равно на пълното съпротивление на потенциометъра(250 или 500 килоома, в зависимост от потенциометъра). Тогава изходното съпротивление на китарата е от порядъка на под 10 килоома(колкото е изходното съпротивление на самите адаптери, което при пасивни варира от около 4 до около 14 килоома). Когато намалим потенциометъра до края, тогава изхода на китарата е ефективно заземен и изходното съпротивление на китарата е близко до 0. Когато потенциометъра е поставен в положение около средата, тогава се получава така, че между сигнала, идващ от адаптерите и изхода на китарата имаме съпротивление, равно на около половината от стойността на потенциометъра(125-250килоома), както и съпротивление с подобна стойност между изхода на китарата и земя(понеже плъзгача на потенциометъра е горе-долу в средата на резистивната лента и дели потенциометъра на 2 съпротивления, равни на около половината от пълното съпротивление на потенциометъра). Поради наличието на първото съпротивление(между изхода на китарата и сигнала от адаптерите), изходното съптротивление на китарата става равно на около 130-260 килоома, което очевидно е доста пъти над 10-те килоома, както беше когато волюма е усилен максимално. Това означава, че външните смущения, прихванати от кабела влияят на полезното сигнално напрежение около 13-26 пъти по-силно(понеже китарата има 13-26 пъти по-голямо изходно съпротивление, сравнено с първия случай), отколкото когато потенциометъра е максимално усилен. Моят страт е с 250К волюм потенциометър и е естествено влиянието на брума да е една идея по-поносимо, поради тази причина(което разбира се, не означава, че 250К потенциометър е по-подходящ за китарите с 2 хъмбъкера). Като за начало, пробвай да вдигнеш кабела от земята докато свириш и виж дали ще има разлика. Иначе неща, които могат да се направят по въпроса включват: -сдобиване с максимално добре екраниран кабел. -екраниране на китарата. -др. Редактирано Май 13, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts