Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Абе,напоследак забелязвам ,че струните ми почерняват... :virtuoz: и то не на случайни места,а точно на прагчетата ,които най-много "използвам"...Като 'врътна' малко въпросната струна (най-дибелата) виждам,че от другата страна не е черна. Демек,на 2 места точно с дължината на прагчета по най-горната струна ми се струва,че има ръжда,или просто почернява... :) Та,тоова нормално ли е ?

Отговорено

Да нормално е...Това е признак че имат нужда от смяна...купуваш нови и нямаш проблеми..съвсем нормално е аз наскоро си сменях мойте...Успех

Отговорено
Да нормално е...

Особено ако свириш с мръсни ръце-мааазни,мазни. Ако не са много използвани(ръцете хихи-не се здържах . ,съжалявам, както и да е,за струните ставаше дума) и не ти фалшивеят можеш да си ги превариш , както някои люде си го практикуват-направо в тенджерката :cheers2: .

А може и по къде -къде по-рационалния начин: Намираш си солиден найлон-дебел-слагаш го м/у струните и грифа,набавяш си някакъв обикновен сапун + гола вода+ гъба,за чинии и почваш да си ги замиваш ,.. като е добре да си запушиш ушите и евакуираш съседите :cheers: -накрая старателно разкарваш каквото е останало посредством чиста,суха кърпа-и демонтираш :thumbup: найлона / съветвам те , да си го пазиш за следващия път,както и кърпата/

НО всъщност най-добре е да си пазиш инструмента чист,.най-малкото , защото почистването на грифа е друга история.

успех

Отговорено
Това с найлона ми се струва доста рисковано. Съветвам те да си ги смениш с нови.

Не , не е никак рисковано...няма грижи-просто трябва да си малко по-старателен, но ти гарантирам ,че ще зазвучат къде -къде по-чисто.

Отговорено

Къв найлон ви гони бе хора....просто си държиш една мека кърпичка ( примерно тия за бършене на очила ), струват по 50 ст или пък някво памучно парцалче( чисто) и като ти се изпотят ръцете и струните повреме на свирене забършваш, а след свирее внимателно под и над струните минаваш с кърпичката.... тва с найлона аз на мойта китара не бих го направил...нали като ги измиеш с вода струните се мокрят??? а целта е да са сухи???

Отговорено

Айде бе, едни струни са 8-10 кинта, кви са тия мизерии с найлони и сапуни...

По-скоро си вземи някакъв препарат за почистване на струни (Fast Fret, Dunlop 65) и ще ти издържат по-дълго.

Отговорено
Айде бе, едни струни са 8-10 кинта, кви са тия мизерии с найлони и сапуни...

Няма две мнения- мизерии са. Ала е вариант .Страха да не поломиш китарката си остава неоправдан . струните , разбира се се подсушават ... нали за това е кърпата , както и да е-мизерия си е ,.. хаха има не малко случаи на : "Чрез мизерия към прогрес!"

Отговорено

Абе, хора, какво ви става?

Това е сигурно 10-тата тема за последния месец, в която износването на струните се представя едва ли не като някакъв дефект или повреда, която ни е връхлетяла изневиделица, а впоследствие няколко души преоткриват фундаменталната истина, че те са консуматив и трябва да се сменят периодично.

Активният китарист трябва да сменя струни на интервали от 1 до макс. 3 месеца. Имайте "уважение" към себе си и инструментите си - прежалвайте съответните пари (читави струни можете да си намерите и за по 6 лв., примерно Cobra-та при Тони Капъша), вместо да доказвате, че икономията е майка на мизерията!

Отговорено (Редактирано)

;) бах мааму не е ли доста по-умно да смъкнеш струните и тогава да ги обработиш ако толкова ти се скрънзят няколко лева??????? такава идиотщина (извинявам се ако съм засегнал някой) за пръв път чувам :cheers2: не е ли по добре 6лв за струни отколкото риска да си ольоскаш китарата с некви лайна??

когато не ми са се давали пари съъм почиствал тънките струни със спирт а навитите ги варя във вода, веро и квито други боклуци има и това върши работа за кратко време, особено пък за струни на бас доста пъти могат да се варят :curse:

един път бях набарал спирт 99,8 градуса и ги киснах вътре половин-един час (това че става със спирт го прочетох от тук)и пак се почистиха :ph34r:

Редактирано от Overdrive
Отговорено

Бе говоря за кухарка-Стаг...нямам големи претенции за звук,така че не мисля да ги сменям.Аз китарката си я чистя редовно,както и струните с меко пацалче (стар потник) и не мисля ,че свиря с мазни пръсти.Бе,разбрах ,че е нормално,това ми трябваше. Тенкс

Отговорено (Редактирано)
Има си струни с покритие, има си препарати. Какви са тия малоумните идеи тука не знам просто... :)

Струва ми се , че повечето се чудим как да избягаме от някъде чрез този форум , от колкото да помогнем.

Какво ви става ,хора .Защо се пънете!?! ,а не четете - ясно е , че всичко , което не е нови струни е мизерия ,включително тъпите "специални"

препарати ,..за чието съществуване ,м/у впрочем ми падна :) ченето , като разбрах.

Не всеки има желание,да троши кинти всеки месец..(за бас струни случайно да ви мина през акъла ,че са някак по-скъпички ??)

Апропо: да сте се замисляли как се отразяват препаратите на лаковете , а водата ?? я се замислете пак . както и да е

и ако някой не чете цялата тема ,какво се чуди и диви /относно overdrive, ми ??!?! писал съм , че се варят./

Колкото темата ме засяга-аз никога не съм ги варил ,.. веднъж-два пъти са ми помагали с почистване иначе нови..но не всеки има достатъчно средства когато му потрябват.

Редактирано от ipo
Отговорено (Редактирано)

Няма начин да поддържаш струните нови.

Препаратите помагат до толкова, че малко да удължават живота на струните, но не удължават времето, в което струните звучат съвсем като нови.

За разните методи за почистване - може би има малка полза, но резултатът винаги е под съмнение.

Хората, чиито ръце не се потят при свирене, се радват на минимум два пъти по-дълъг живот на струните.

Останалите сменят по-често.

Това е положението. Ако пък някой няма пукнат лев за струни, може да си изгуби и цял ден да се занимава с глупости, или пък да си свири с по-скапан звук, или пък вместо това да се опита да изкара някой лев за нови.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
Няма начин да поддържаш струните нови.

Препаратите помагат до толкова, че малко да удължават живота на струните, но не удължават времето, в което струните звучат съвсем като нови.

За разните методи за почистване - може би има малка полза, но резултатът винаги е под съмнение.

Хората, чиито ръце не се потят при свирене, се радват на минимум два пъти по-дълъг живот на струните.

Останалите сменят по-често.

Това е положението. Ако пък някой няма пукнат лев за струни, може да си изгуби и цял ден да се занимава с глупости, или пък да си свири с по-скапан звук, или пък вместо това да се опита да изкара някой лев за нови.

абсолютно :)