Armaggideon Публикувано Септември 29, 2004 Share Публикувано Септември 29, 2004 Дайте да видим кой какви струни и настройки използва :violin: Аз най често съм с 10-52, в момента Earnie Ball Heavy Top Skinny Bottom. Настройките ми в момента са D G C F A D и C G C F A D. Понякога тези двете слизат с цял тон надолу. В такива случаи освен 10-52, съм опитвал и 10-60 GHS Zakk Wilde Custom. Експериментирал съм и с по-нестандартни настройки, но не съм се задържал дълго. Преди доста време дори бях записал една песен с настройка, която само си нагодих и която в момента не мога да си спомня. Изсвирването на въпросната песен би било трудно при нормална настройка, освен ако не се прибегне до сериозна пластична операция на пръстите на лявата ръка Както и да е, сега си кажете вие :drink: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bulby Отговорено Септември 29, 2004 Share Отговорено Септември 29, 2004 В момента съм с стандартна E A D G B E (струни Ърни Бол .9-.46), но мисля като си взема нова китарка, да си купя едни Д'адарио .12-.56 (има такива в малкия ЦУМ) и да подрънкам малко в B настройка (At the Gates, Carcass, Nile и тем подобни ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Armaggideon Отговорено Септември 29, 2004 Автор Share Отговорено Септември 29, 2004 Разбира се, имай предвид, че за тази цел ще трябва да си направиш сет-ап на китарата, защото различните размери струни и различни настройки, огъват грифа по различен начин. Това не е особено трудно, но трябва човек да знае как. Инструкции за това могат да се намерят тук. :drink: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sw1tched Отговорено Септември 29, 2004 Share Отговорено Септември 29, 2004 Не съм сигурен но мисля че съм с 0.11/0.52 мноо се кефех да свиря от A щото звука е брутален но както споменах на 4 струнния бас му е трудничко сега карам най-много на CGCFAD макар че най обичам да дрънкам от B Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sw1tched Отговорено Септември 29, 2004 Share Отговорено Септември 29, 2004 Btw Armaggideon свалих си A Million Pieces, добро е и като звук е пипнато, евала Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AXE Отговорено Септември 29, 2004 Share Отговорено Септември 29, 2004 Мноо яка тема 8) Аз съм много скучен в сравнение с отаналите тука ама свиря на стандартна настройка Е Струните са 10-46 Earnie Ball или D'Addario - не правя особена разлика. Даже в момента не мога да кажа с кви съм :? Мисля да пробвам тия GHS че да разбера има ли за кво толкоз да ги хвалят :arrow: Също така като имам пари мисля да си купя 10-52 или дори някви 11ки и да си настроя другата китара на Dropped D или стандартно D. Само едно ме притеснява - за да й настроя truss rod-а тряба да й сваля грифа от тялото :? Нещо ме е страх да си разглобявам китарата :shock: Ще видим - може да взема някой спец за кураж :wink: По принцип обичам "твърди" струни. Меките хич не ми правят кеф и според мене твърдите вадят много по сериозен звук от тях. А това че на меки се свирело много по лесно - въпрос на привикване според мене. П.П. Някой има ли идея как е truss-rod на български? Ако въобще има дума за това. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 ами аз свиря с Earnie Ball .011 защото китарката не може да свири с по-тънки, започва да бръжди, а това е много дразнещо. преди свирех с .012 но след едни проблеми с ръцете смъкнах до .010 и се плашех да сложа по-дебели но се наложи и сега съм много доволен от хубавия звук на по-дебелите струни. за съжаление живеем в бананова република и в родните музикални магазини не се предлагат струни тип Flat Wound, което честно казано ми бърка в здравето малко, щото само дебна кога някой приятел ще ходи до чужбина, за да ми купи. а с удоволствие бих си купувал D'addario Flat Wound .011 при положение че това са струните които ми трябват, но тъй като няма такива тук и магазинерите ми пускат оферта издържана в стил "ако искаш може да си поръчаш 5 комплекта по 15лв и до няколко месеца ще са тук" Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Glacierise Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 Аз по принцип карам с .09-46, ама сега съм с .10-.46. Пробвал съм всички марки, които съм можал да намеря в София, и най-много ми харесаха D'Adario. Веднъж пробвах едни GHS Boomers - страшни! Обаче вече не ги продават тука Абе ноо е зле положението - избора на струни е минимален А за настройките - ръчкам си в стандартна Е италиански строй. Мисля да пробвам как ще е на D, а не съм пробвал с drop tuning. Нащата музика е много мелодична и има много полифонии с китарите, така че може би ако едната е по-ниско свалена, ще се разграничават по-добре Абе като си зема новата китара тия дена, шъ пробам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Glacierise Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 А относно това, че с леки струни се свири по-лесно - основно важи за бендовете. Големите бендове с тежки струни са доста по-трудни Обаче пък тежките звучат по-силно и по-обемисто. Между другото, не знам дали знаете, Паганини е свирел на цигулката със струни за виола - за да звучи по-силно Немал е микрофони, завалията А има и едни хибридни - пробвал съм с EB - при които първите три са леки (.09, .11 и т.н.), а последните 3 - тежки - до 0.52. Е тва са много добри струни, ама ги продават от дъжд на вятър в дееба тая София дееба. Айде със здраве Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
musicman Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 Аз пък имам различни настройки в зависимоет от това, което свиря :-) Когато свиря рокаджииски неща - тунинга ми е в Е. Като свиря Rage Against, Linkin Park и такива по тежички групи смъквам на drop D или drop C това зависи с кого свиря :-) За целта имам 2 китари. Едната винаги ми е настроена в Е а другата в drop D. Както споменах в един друг топик хвърлил съм око на една 7 струнна китара и тогава ще мога да свиря още по-тежко :-) само да си уредя кой да ми я внесе. за дебелина на струните предпочитам .09-.46 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
JEMer Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 на JEM-a винаги съм със стандартен Е tuning. на нея използвам D'addario XL120 т.е 9-42. RG-то обикновенно е с блокирано тремоло и на него настроиките са според зависи (drop C, Eb и т.н.), но по принцип на D. На него използвам отново D'addario XL, но 10-XX като XX-са е според зависи отново На акустичната използвам онтово D'addrio(ква изненада) Pro Arte Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 Разни струни. Най-добрите за мен са - Dean Markley, обикновените Nickel или Blue Steel, GHS Boomers, Ernie Ball (за акустична и рядко за електрическа), D'Addario чат-пат като няма друго. Размерите са 9-42, 9-46, 10-46. Настройката почти винаги е стандартна (E), от време на време с половин тон по-ниска(Ми бемол или Ре диез ) и рядко с цял тон по-ниска (D). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VOSTOK Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 Абе не отдавам голямо значение на "тежестта" на струните, ама обичам да са тежички де, не съм фен на тънките струни и солажите... Даже имам идея на Кремоната да й сложа за 6-та струна 1-ва струна от бас, за да почне да маже повече... Иначе свиря в настройка D A D G H E - много е приятно, щото хем си се кефиш на възможността да ръндаш в Ре, че и 5-ците си ги свириш само с един пръст , което си е екстра за мързеливци като мене... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Armaggideon Отговорено Септември 30, 2004 Автор Share Отговорено Септември 30, 2004 Това с първа струна от бас на мястото на шеста съм го правил преди доста време в България - не с иноваторска цел, а защото бяха бедни времената. Вкъщи имаше един бас, така че това беше първото, което ми попадна. Резултата беше много положителен. Тогава нямаше възможност човек да си избира различни размери струни - имаше просто струни за китара и струни за бас. Първа за бас беше по-дебела от 6-та за китара, така че за мазане дума не може да става - по-скоро ще звучи по-стегнато Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Отговорено Септември 30, 2004 Share Отговорено Септември 30, 2004 Az sushto izpolzwam samo standartnata E nastrojka. Ponqkoga swalqm s polowin ton (kato swirq Blind Guardian). Ama si mislq s cql ton da swalish to strunite wodqt li se oshte za opunati (to maj weche samo drehi shte movesh da prostirash wurhu tqh) A puk kato stane duma za Pantera, kakwi li ne nastrojki sum polzwal, deto dori ne im znam imenata. A debeli struni hich ne obicham, imah problemi s kitkite ot tqh, puk i se swikwa mnogo silowo da se raboti s lqwata ruka. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts