Jump to content
Българският форум за музиканти

Fractal Audio Systems Axe-FX Ultra


Baby Thomas

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Ето и един аудио-клип (тресница) сравнение на Фрактал Акс ФХ с Дизел Айнщайн на Ола Енглунд от преди 2 часа :

 

http://soundcloud.co...matching-diezel

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо това щях да напиша :) Смешно е с цел прокламирането на някакъв продукт, да се опитваш да спънеш истинска апаратура максимално, за да покажеш, че продукта може да я емулира :) Както се каза, за тея стилове, вземаш един Зуум 505 и имаш перфектния звук - стари металики, кенибъл корпс, дет, блек, джент, мент... Това вече 5 пъти го обсъдихме и все стигаме до извода, че там, дето красотата на звука идва от динамиката на звукоизвличането, вари го, печи го - все си остава пластмасов процесор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори, нещо писах брисах и натиснах и се самоизтрих, но горното мнение е в подкрепа на мойто, в което бях писал, че се искат усилия, за да накараш Айнщайна да звучи толко недобре или направо зле според в мен. Т.е. Този звук и на истинския усилвател няма да ми хареса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Акс ФХ е сравнително близо до звука на Дизела на въпросния клип, а иначе и на мен не ми харесва. Не знам какво е правил Ола в този случай, но обикновено веригата в студиото му е китара - усилвател - кабинет 2х12 Mesa или HESU - SM57 - карта.

7thstring, с последния си пост срина реномето на няколко десетки производителя на усилватели и издигна продуктите на Зуум до нови висини :girl_witch: Сега Металика ще вземат да си върнат усилвателите на Майкъл Фортин и ще го накарат да им намери запазени бройки на Зуум 505, за да си направят звука като хората или пък ще вземат да ги заменят направо по 2 за един "505" :greenball:

За динамиката съм склонен да се съглася и без да съм свирил или чувал на живо продукти на Фрактал.

Наш съфорумник има - Атанас Шишков и свири редовно в Пловдив в някакъв клуб, та ще отидем някой път да го послушаме, да пипнем на живо Том Андерсън и ХМ Страт-а му включени в Акс ФХ-а и да пием бири или други напитки :)

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Fractal-a, с който записваме в момента Spiraless-2, е наистина най-добрият процесор, на който съм свирил!

За съжаление, не е мой ( а на колегата Тодор Пеев ), но следващите няколко месеца ще е при мен.

Тази неделя в STAGE-51с Тодор ще правим презентация - ето линк към събитието във ФБ!

Иначе моите китари ще са на линия :)))

 

http://www.facebook....30014323689893/

 

457759_3293708741208_1222480696_32357437_1781951867_o.jpg

Редактирано от atanas_shishkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

рахата, наистина, може и да не разбирам от музика, но наистина винаги съм се чудил какво толкова особено има в един звук като този на Металица... може би пристрастно презрение от моя страна, но винаги съм си мислел, че има къде по-изтънчени саундове, към които може да се стремим и които изискват къде по-качествена апаратура. Разбира се, може и проблема да е в моя телевизор :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Изобщо не е в твоя телевизор - съгласен за другите звуци, но и от Металика полагат сериозни усилия, за да направят звук. Кой го харесва е друг въпрос. То и аз не съм и фен, но човека правещ усилвателите им е много известен майстор - днес беше качил в профила си снимка на нов усилвател направен от него за Джордж Линч :

https://www.facebook.com/FortinAmps/posts/112554048882519?comment_id=40374&notif_t=like

^^ Не знам дали ще успея да стигна до Пловдив, Наско, а от доста време ми се иска да дойда да ви погледам на живо :/

Едно видео на Ола,в което се чува разликата между процесорното звучене и истинския амп:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Райчо, днес записах видео с Фрактал-а - ако не може да дойдеш, поне да добиеш представа за какво става дума :)))

 

http://www.youtube.com/watch?v=WOhvJtAZ2hc

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, Наско, страшно свирене, а Фендъра и Фрактала явно ще трябва все пак да намеря време да дойда да ги видя на живо в Стейдж 51 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това е някакъв извънземен процесор, даже не мога да си го представя.. :)

---

За всички които не могат да си го позволят - вземете един зуум, не 505, защото DAC in/out конвертора му е 16 битов, и има самплинг честотта 33 khz, ами нещо по-ново.

Примерно г1 е с 24 битов конвертер, 96khz, 32 битова обработка на звука.

След това - забравете най-грозните, омазани, клипващи дистери, които уж стават за твърда музика. Пробвайте онези ефекти

(драйвчета, по-обинковени лийд, крънч, т.н.), които често за нищо не стават. Не стават, освен ако не пасват супер добре (по случайност) на звука от китарата и на ампа ви.

---

След това вземете един параметричен еквалайзер (a сега де, откъде да намеря такова??) - ами навремето примерно ibanez/maxon са правили. Беринджър също имат един спрян от производство рак, на прилична цена, но не може да се намери.

Друг вариант е студийни ракове, но цените са меко казани извънземни и ще струва колкото мнооого скъп китарен процесор.

След това пробвайте еквалайзера преди/след евтиния процесор, някакъв приличен амп, може лампа преамп, или в луупа, пробвайте, и базикнете параметрика.

---

Тъпотo е, че процесора няма лууп сенд/ретърн, за да може да се включи този параметрик примерно след гейна, но преди ревърб - на мястото на липсващия такъв вграден еквалайзер. Преди ревърб, защото ако се ползва тежък ревърб, се губи от яснотата на звука.

С по-малко гейн и със сингъл койл става даже за динамично свирене :).

И не звучи сухо и глухо, без високи, замазано, като се барнат точните честоти.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fractal audio са се доказали като най-напредничави и няма спор за качествата на техните продукти. Както няма място за сравнение със всякакви класни лампови апаратури. Просто двете са съвсем различни неща.

Аз дълги години събирах лампови апаратури и паралелно с това висок клас процесори. Мога да твърдя ,че това са две различни занимания, но за всяка техника си има приложение. Всеки сам може да прецени какво да ползва и в какви условия, само че това е дълъг и скъп процес през който минават доста малко хора.

Най-важното е всеки да е наясно с изискванията си за звук. Да събира мнения и впечатления, и да си купи възможно най- доброто, което може да си позволи.

Първостепенни са уменията на инструменталиста, пък ако са изявени чрез класна апаратура това е върха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен дори трябва да спре цялата тая простотия с "почти ламповия саунд" - все пак както ти каза, ди'ж'талния звук има също много големи предимства, процесорите имат адски много възможности и е малоумно единствената самоцел да бъде да се доближи до звука на лампова апаратура - нещо, което така или иначе е невъзможно. Примерно мен адски много ме кефи звука на Тимо Толкки, където използва MIDI адаптер и някакви синтове смесени с китарен звук - еми, там пък няма лампа, която да може да наподоби тоя звук :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

не ,че искам да спамя още по темата :greenangel: , но които от вас са били днес на Loud Festival , да отбележа ,че MEshuggah свириха с Axe-Fx директно в пулта (бях точно пред Фредерик и следях саундчека им изкъсо) , та ето за какво качесто на звуак си говорим !!!

Преди тях и след тях другите банди свириха с Mesa ENGl i прочие , ще ме извинявате, но звучаха отврат в сравнение с MEshuggah , и не го казвам само защото ми е любима група (говорих с други музиканти) :) , просто си е хубава джаджата :metalist: . Поздрави Пацо

Редактирано от chalgasucks
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.