Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
benstav

От 100w на 50w Hughes&Kettner TSC усилвател

Recommended Posts

Привет :) 

Възможно ли е да отстраня 2 от 4те лампи в крайното стъпало на Hughes&Kettner Switchable 100 TSC за да му намаля мощността от 100 на 50 вата ? Прекалено е силна за репетиционна и малки клубове и не ми позволява да усилвам главата от средата нагоре за да се 'отпушат' лампите както трябва.

До колкото знам система Tube Safety Control позволя замяна на лампите без да е нужно ръчно да се прави bias .Ако това е вярно ще има ли проблем да махна 2те крайни или 2ра и 3та и да остане с 2 лампи на 50w за да го усилвам повече?Звука ще се развали или ще си остане същия ? Кабинета ,в който връзвам главата е 16 ohm ... на колко ома ще трябва да избирам от изходите на главата ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Как така усилване след средата, вие на стадион ли репетирате? На колегата Кетнерчето (пак 100W) на 20% едвам се търпи, хем свирим с тапи/антифони и крайните му лампи отдавна са дали фира. Да се самоубиете ли искате?!?!? :wacko: Пазате ги тия уши, ей! Казвам го като човек с перманентни проблеми вседствие на силно свирене, не са празни приказки!!!

Принципно можеш да извадиш две от лампите, но трябва да са външните или вътрешните две, за да остане по една на рамо. Биас не се пренастройва. Би било добре  да се използва два пъти по-голям това от това, което пише на изхода, за да се запази баланса от двете страни на изх. траф. От гледна точка на съпротивлението лампите са все едно резистори (с еднакво съпротивление) - 4 в паралел имат два пъти по-малко съпротивление от 2, това е логиката (сигналът се разпределя все едно). След като имаш 16 ома кабинет - включваш го в 8-ома изход. Като тон - ампът ще звучи по-"малък" и с намален хедруум. Откъм сила разликата ще е незначителна, ще я компенсираш със завъртане на MV с половин чертичка нагоре. Така че ако това ти е целта в живота - по-скоро няма да постигнеш нищо, но може да експериментираш и да видиш как ще ти хареса (или не).

П.П. Пазете ушите!!!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Без да съм наясно с лапмови ампове само да вметна ....

Струва ми се, че benstav иска да каже, че иска да усили повече за да се ОТПУШАТ ЛАМПИТЕ - т.е. да ги натовари, че да им излезе хубавия звук- да се напомпи звука, динамиката, да почне хубаво да реже и т.н.  , не да усили нивото на звука и да си пръснат тъпанчетата.

1. Нали се знае, че всеки усиловател трябва да се натовари вече над 60 и повече % че да "му излезе звука".

2. В случая идеята е да се махнат две лампи за да падне мощността на ампа уж наполовина и по този начин да е нужно да усили двойно повече (вече само с две лами ) за да постигне същото ниво на сила на звука (децибели). Но натоварвайки вече само две лампи, то те ще са натоварени уж двойно повече и вече уж би трябвало да извадят по-добър звук - съгласно точка 1.

Та идеята е не да се УСИЛИ два пъти повече силата на звука и да се пръснат ушите :) , а да се натоварят два пъти повече лампите за да излезе по-хубав звук, при същото ниво на шума.

Нарочно използвам думата УЖ много кратно , защото и аз не разбирам :), а и Baby Thomas, го написа така: "Откъм сила разликата ще е незначителна, ще я компенсираш със завъртане на MV "

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

А за атенюатор помислихме ли??? ... Cheers! :bravo:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разбрах идеално какво иска човека, това за силата на звука и пазенето на ушите не е написано случайно. ;)

С една и съща колона разликата в силата на звука между 100W и 50W усилвател е 3dB. Което е половин или една чертичка на мастър волюма. С ваденето на две лампи можеш да постигнеш по-различен звук и усещане, но да намалиш джангъра - не мисля. Не пречи да се тества, разбира се... :yes:

 

Атенюаторът... яде от тона. И не е подходящ за всеки усилвател, при някои по-скоро нищо не върши. В случая с този ХиК по-скоро няма да има смисъл.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ми да яде, да яде колко да яде :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.