Jump to content
Българският форум за музиканти

Stanimir5f

Нужда от съвет: електронни барабани

Recommended Posts

Привет на всички!
 

Заглавието на темата е достатъчно показателно за това, от което имам нужда. Но за да можете да ми дадете по-пълноценен съвет нека ви споделя ситуацията, в която се намирам.

 

От няколко години имах мерак да се пробвам да свиря на барабани, но тъй като тогава все още нямах пари не можех да си ги позволя. Преди около 2 години обаче събрах пари и си взех един комплект акустични, които макар да не са най-висок клас, все пак са сносни като за ламер като мен :) - Tama барабани и хардуер, Zildjian чинели. Проблемът обаче възникна с това, че аз живея в блок и... както предполагам много от вас знаят барабаните са доста шумни и то повече отколкото очаквах. :) А особено съседката под нас е много заядлива и съм имал главоболия с нея. Тези в страни пък имат дете на около година и макар никога да не са ми правили забележка, аз съм наясно, че детето може да спи във всеки един момент от деня. И при все че законът ми позволява да съм шумен в голяма част от деня... някак си самият аз не мога да си позволя да дигам шум, заради малчугана им. Защото те са много приятни хора и в никакъв случай не искам да се карам с тях. В крайна ги преместих в помещение където шумът не е проблем и можем да се събираме с приятели да се упражняваме заедно. Но тук възникна следващият проблем - че нямам лесен достъп до това място или поне не по всяко време, защото не е близо до нас. Чудих се дали да продавам акустичните, но реших да ги запазя и в крайна сметка планирам да си взема един комплект електронни за у нас, на които да се упражнявам, а когато сме заедно с приятели да свиря на акустичните.

 

Та това е ситуацията при мен и тук идва един списък от въпроси, за които търся съвет от по-запознати с електронните барабани:

 

 

1) Тъй като електронните барабани ще са само за у нас да се упражнявам, не ме интересува да са много качествени или да са висок клас (дори може и втора употреба). Та можете ли да ми препоръчате някаква евтина марка.

2) Тъй като целта ми е доколкото мога да ги уеднаквя двата комплекта ме интересува как става добавянето на нов елемент? На акустичните, когато исках да сложа втори краш просто взех стойка, сложих го на нея и готово. Ако искам да сложа том, някакъв удължител за държач на том и закачам. Но при електронните как става свързването с оглед това, че са намесени кабели, електроника и (може би) миксер? 

3) Електронните барабани имат ли опция за запис или зависи от конкретната марка?

4) Имат ли опция за свързване към компютър (т.е. тонколонките на барабаните да възпроизвеждат звук от компютъра).

 

Питам всичко това, защото до момента имам опит само с акустични и не ми се иска да прибързвам с покупката без да съм наясно.

 

Благодаря за вниманието ви и се надявам да се намери някой, който да може да ми помогне да направя правилен избор! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Гледам че дотук никой не ти е отговорил вече доста време, затова ще се намеся, без да съм много компетентен. Значи и аз съм в блок, същия проблем. Но дори не ми е минавало през главата да си взема акустични (инак мечтата ми е Tama че много им харесвам томовете). Взех си електронни от самото начало, преди 8г почти. Моите са Yamaha DTXPLORER - това за тогава време беше базовия модел на Ямаха. Аз обаче ударих на друг проблем. Да почна с това че живея в малък апартамент (едностаен с хол) и съответно барабаните са в хола. Жена ми колкото и да си я обичам, ама е капризна за шумове. Оказа се че електронните ич не са тихи, поне ако искаш да удариш нормално. Сега то те си реагират с максимална сила дори при по-лек удар, ама аз бях взимал уроци малко с акустични и неможех да ударя тихо. Явно че ще се принудя. Та накратко виждах изражението на жена ми като се упражнявам и ми ставаше толкова гадно да я гледам че спрях всякакви упражнения. Сега си прашасват. А да уточня - като казвам че електронните шумят - ей нямам предвид звука който излиза. Това много ясно че си го нагласяш колко да е силно, а и аз винаги бях на слушалки. Но самия пад при удар и гумата издава шляпащ звук. А чинелите са от по-твърда гума, плюс често можеш да ги праснеш по-полегато, смятай пляскането как се чува, дип че са под наклон. Малко след това ни се роди дете, та уйде коньо.

 

Решение има - или се местим в по-голям апартамент или аз ги изнасям някъде или удрям тихо. Ама така се сещаш че се градят вредни навици.

 

Отскоро пак ми е мерак да се занимавам, детето порастна, лятото средата става на 5г. Е купих си един пад за упражнения с ремък с велкро за закачане на крака. Не е супер, но ми дава възможност да си го нося в раницата и на която пейка в парка искам да си седна. Купих си метроном отделно и книжката с упражнения ми е в раницата, изобщо мобилен съм. Колкото до децата, май ти не си родител, ще ти кажа че само малките спят. Новородените спят много, след 3г я спи, я неспи следобед от 2-4. Така че да знаеш за твоите съседи с детето как да се съобразяавш с тях.

 

Колкото до закачане на нещо, тук зависи какво. Ти примерно имаш същата свобода да си сложиш каквото искаш към сета, на отделна стойка обаче и с отделен модул. Демек няма да ти мине през дръм модула. Евентуално ако е само за слушалките, изхода на втория модул може да го вкараш в малкия жак за МП3 плейър на основния ти дръм модул (на днешно време мисля всички дръм модули имат вход за МП3 плейър с малък жак, някой дори имат вграден мп3 плейър) и така да получиш звука от другото в слушалките ти, инак би ги третирал като отделен инструмент, демек да имаш всичко на един изход ще ти трябва миксер.

 

Пример - аз както имам Ямахата ми, ако искам мога да имам и примерно един Alesis Sample Pad отстрани, но на отделна негова си стойка. Мога да прекарам Семпъл Пада във входа за мп3 на мойта Ямаха, но по-скоро бих ги мушнал и двата в миксер и бих слушал от миксера изхода.

 

Колкото до записвачка, новите модели имат вградена МИДИ записвачка, демек квото свириш, може да го запишеш веднага и после да го пуснеш да се просвирва. Моите нямат, щото вече са бая стар модел. 

 

Предимство на електронните обаче е това че са електронни. В смисъл, електрониката винаги ти предоставя МИДИ, а с МИДИ възможностите се разширяват. Пример - мойте са стари, звучат малко дървено. Да речем искам да подменя вградените звуци с по-хубави. Това реално няма как да стане на дръм модула, щото не е семплър, също не ми се занимава да мисля моите тригери (падовете) с кой дръм модул са съвместими и това изобщо не ме интересува, обаче той има МИДИ изход (стандартен МИДИ порт) и съответно аз мога да си прикача който и да е дръм модул или каквото там искам и да си ползвам Ямахата само като тригери. И съм го правил. Имам дръм машина Akai XR20 - реално няма как да закача падовете директно в нея за да я ползвам като модул, обаче:

 

  • Разскачам си кабела на Ямахата от миксера и не ползвам изобщо неговия звук
  • Със стандартен МИДИ кабел връзвам дръм модула на Ямахата с дръм машината
  • Евентуално правиш някакви МИДИ настройки на един от двата модула (в моя случай се наложи да преправя МИДИ настройките на Ямахата, за да тригва (да изсвирва) точно които падове желая от дръм машината, щото примерно като ударя по чинела и се чуваше нещо друго)
  • Мушкаш аудио изходите на закаченото нещо в миксера за да чуваш него
  • Готов!

 

Затова и си ги пазя, щото реално мога да закача каквото искам към тях. Може да закачиш и лаптоп, ако го вържеш правилно и си настроиш каквато там програма ползваш - много хора връзват точно компютри, щото ползват крадени версии на разни програмки с висококачествени семпли, но тук някой друг може да ти каже, аз нямам опит.

 

Та с електрониката възможностите са много, проблема е че не удряш по кожа и ако комплекта ти е от по-евтините, имаш коренно различно усещане. Нищо не заменя акустичния комплект, но има електронни които доста се доближават като звук и като усещане. Ще те излъжа ама или Роланд или Алезис бяха тия дето имат една мрежичка да имитира кожа на барабана и усещането е доста по-добро от гумите на Ямаха (те още си ги ползват). Аз не си ги купих, просто защото Ямахата имаше най-много вградени сетове и някои от тях макар с невисоко качество ми звучат интересно (разни електронни и алабала). Отделно топ модела на Роланд свири прекрасно. Но тия неща струват хиледарки. Моите чисто нови бяха към $750 канадски долара, сега мисля можеш да намериш подобни или базови на по-ниски пари и ще имат повече възможности.

 

И последно - за възпроизвеждането на звук от барабаните - само супер-евтините (да се разбира баш-детските) имат вградени колони. Нормалните всички без изключение имат жак да мушнеш слушалки, инак извеждаш към мониторна колона или каквото там си харесаш (в моя случай е миксера който е отведен към монитор).

 

Успех. Дано да съм помогнал поне малко.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.