Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
TodorYankovv

Linux не открива звукова карта

Recommended Posts

 Наскоро реших да махна Windows, тъй като редовно ми правеше проблеми и реших да изпробвам Linux Mint. Всичко вървеше без проблен, хареса ми, но не открива аудио интерфейса. Търсих драйвери, четох различни теми за този проблем, но решение не открих. Някой да знае как се оправя това или отново трябва да слагам Windows?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако няма драйвъри - няма как да тръгне

Share this post


Link to post
Share on other sites

За съжаление Linux средата не предоставя достатъчно възможности за audio production. Често драйверите (ако изобщо има такива написани) за по-специфични устройства се пишат от ентусиасти, посредством reverse engineering и резултатите в повечето случаи са със съмнително качество. Същото важи и за DAW-овете и другия аудио софтуер. Дори самият Линус Торвалдс не веднъж е твърдял, че силата на тази ОС е в мрежата и сървърите, не толкова в десктоп начинанията. Единствено MacOS предлага стабилна интеграция за различни видове задачи.

 

Аз бих ти препоръчал да направиш проучване коя Win версия ще ти прави най-малко проблеми с този конкретен интерфейс, да инсталираш и нужния ти софтуер в Win средата и да я ползваш само за аудио начинания, докато основната ти ОС за всекидневно ползване да е Mint, това лесно може да се реализирс чрез dual boot. Дори на твое място бих създал backup image, на Win системата и при повреда бих възстановявал директно от него, за да запазиш лесно всички настройки и конфигурации.

Друго възможно решение е Hackintosh, но отново трябва да се провери какво е положението с драйверите. Компетентен по тази ОС е Baby Thomas.

 

Изпратено от моят Lenovo A536 с помощта на Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз бях на тази вълна в началото на века, така да се каже... :)

 

Преди 10-тина години, подтикнат от разни досадни Уин проблеми (и скука), изпробвах какви ли не Линукс версии, включително специализирани билдове за музициране с риъл тайм кернел и какво ли още не. Резултатът обаче си бе трагичен. Мега куц софт и никакви плъгини (VSTi и от сорта, за барабани, синтове и т.н.). Нещата се развиват, сега може и да не е толкова зле. Но Линукс и музициране...

 

За музициране няма по-добро от МакОС!

 

Та след Линукс опитите реших да пробвам МакОС, тогава тъкмо се бяха пръкнали Интел Мак компютрите и съответно разни добри хорица бяха напускали разни Хакинтош версии на ОС-а (хакнат Макинтош, за да може да се сложи на не-Apple хардуер). Изпробвах го на РС-то и след 2-3 седмици вече нямаше никакъв шанс да се върна на Уин! Търкалях известно време това Хаки, купих си и Apple Mac, после и него смених с друг Хакинтош, после пак оригинален Мак... В момента имам 3 Apple-ски компа и няма шанс да ги сменя, запасявам се ако нещо се засере ситуацията и при тях. ;)

 

Когато започнах да използвам MacOS (преди 11 години) разликата с Уин беше светлинни години! Сега не е толкова огромна. С Уин 7 нещата се подобриха за Уин общността, но като гледам 10-тката каква е пръдня... :(

 

След излишно дългата прелюдия... Ако си на поне средно ниво като компютърна грамотност, имаш време и си ентусиаст може да опиташ да сложиш някакво Хаки, поне за проба. Но зависи и каква е машината. Или ако не си много беден да купиш някое Мак компютърче, за 500-600-800 лева може да се намери нещо прилично.

 

П.П. Хакинтоша е ОК, но не е the real deal. Все едно да имаш моделинг амп и да си мислиш, че свириш на реален. :P

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещата при линукс вече не стоят така, линукс сега е прекрасна платформа за музикален софтуер, аз минах на линукс от около две години и вече не искам и да помисля за уиндоус и мак, въпреки че уиндоус 10 е прекрасен, много лек и стабилен, стига човек да не ползва плъгини създадени да работях с xp примерно :greenball: Не ти трябва линукс минт, той също може да се ползва за целта, но е по-трудно за начинаещ да го накара да работи с аудио. Трябва ти специална дистрибуция за работа с мултимедия,то  съветвам те да изтеглиш AVLinux или Ubuntu Studio.

 

Ако още имаш интерес съм готов да ти помогна, кажи ми каква ти е картата и компа какъв ти е, не съм срещал карта която да не работи с линукс - напротив, имам една дърта на м аудио дето за нея няма никакви драйвери за нещо различно от дърт мак или уиндоус, с уиндоус работи само с asio4all но линукса има за нея драйвери не само за аудиото но и за мидито!

 

И на мен ми беше доста трудно в началото, отначало като се захванах си помислих че линукса за нищо не става, после като влязох в час осъзнах че не е така, просто е по-различно. Линукса има предимства! Можеш да насочиш звуковия или миди сигнала между отделни приложения, приложенията - плъгини или програми - са синхронизирани помежду си във времето и има още ред премства дето ги няма при другите операционни системи. И тук говорим за много малка аудио и имди латенция, дистрибуциите за които ти говоря разполагат с Realtime Kernel. Пак повтарям, можеш да ка качиш всички тия аудио неща и на обикновена линукс дистрибуция, каквато е линукс минт например, но за начинаещ ще ти е трудно.

 

При сериозен интерес съм готов да ти помогна, явно съм сред малкото в страната дето ползват линукс за аудио...

Share this post


Link to post
Share on other sites

От позиция на geek, админ, програмист (писал съм и системен софт / daemons за него): в някои случаи за десктоп, но предимно за сървърни решения не бих избрал друго освен Linux, и по-конкретно RHEL фамилията. От позиция на работата със звук обаче това би ми бил последният избор. :D Каквото и да си говорим, Линукс е пипкава и назадничава платформа за музикална работа в сравнение с macOS. Изборът на плъгини е по-ограничен, качествата са съмнителни спрямо доказаните и платени такива на големите имена. За поддържането на звукови карти да не говорим. С излизане извън разработваните от производителя драйвери, които са за macOS и Windows, нещата може да са всякакви. Все ми е на ума, че ще движи надеждно SK48 и ще осигури стандартния контролен панел...

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.