Jump to content
Българският форум за музиканти

Гешо

Повреден болт в грифа

Recommended Posts

Купих си китара изцяло много запазена но открих един проблем който немога да разреша.В грифа има един голям болт дето криви грифа на горе и надолу обаче той е искиривен нагоре и струните са много високо на 12 прагче 7мм.Пробах да го отвъртя отгоре че да си сваля струните и да изправя грифа обаче някой се е опитвал да го върти пред мен и е ''изял'' резбата на шестограма и сега какво ли не пробвах и немога да го врътно но и не съм сигурен на каде трябва да въртя.Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем или ако имате идеи давайте защото почвам да се отчайвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:offtopic-001:

Оправи първописа право и тогава оправяй китарата. :hysterical:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Можеш да потърсиш шестограм, който е един вид "заострен" (с трапецовидно сечение) и обхваща 2 съседни размера и с лек натиск да пробваш. (Това нещо, за което говориш не е точно болт - начича се truss rod и е едно "железо" по цялата дължина на грифа. Извинявай ако вече си наясно ;) ) По принцип трябва да се внимава, защото при пренатягане е възможно да се счупи самия truss rod, което би било много лошо. Инфо тук.

Някои видове се контролират от две страни - възможна е корекция и от страната на грифа, която е откъм тялото, но понякога грифа трябва да се махне, за да има достъп. Това е предимно при гриф, захванат с болтове. 

Има и още един вариант, който не винаги се съобразява: тръс рода да е добре, но грифа да е "потънал" в тялото, става въпрос за ъгъла между грифа и тялото, който може да се коригира чрез "подложки" и тн. Иначе и за препоръчване - лютиер.

Edited by megaliubo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кви 7 мм,леле..,по скоро проблема е както го описа колегата и реално без снимки или инфо за модел "запазена китара"  с едно кюфте разстояние на 12-то никой не може да даде съвет,не метаме боб ,форума ще ти помогне,но задай коректно въпроса..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Евентуалното решение за разбитият шестограм е

Грип винт "Bison" - многократно съм го изпробвал за развалени профили на винтове за отверка, но не ми се е налагало да го прилагам за шестограми. Продава се в Бриколаж, Практикер и др.Опитай го и виж тази моя тема http://forum.muzikant.org/topic/124196-%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?hl=%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вероятността да е разбит шестограма ми се струва много малка - та там не се върти с такава сила, че чак да се разбие шестограм, егати! Не, че не може да се случи, всичко е възможно, ама ми се струва малко вероятно. По-скоро не се ползва ключ с правилния профил - не винаги е шестограм (за пример, гибсънските ключове).

Може да е с инчов размер (обикн. амер) , може всичко.

Ако е прецакан шестограма, с някакво зверско насилие над него, нищо чудно да е скъсан и тръс рода, щом (ако) е толкова сгънат грифа ... абе фърляме боб, както казва Хилбили. Ама 7 мм на 12то е направо невероятно ... дори не мога да си го представя.

Да се отиде на лютиер, викам аз. 

Иначе, за инчови (или разбити) шестограми, по-малки или по-големи (като не съм имал такъв съответен), съм ползвал т.нар. "еврейска звезда" - обикн става, но внимателно, все пак. 

Edited by viksps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напоследък главите на винтовете започнаха да стават по-китайски и от ключовете/отвертките :thumbdown::slap:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моля автора да постне снимки, че много интересно звучи тоя екшън... Представям си грифа като лък... ама на обратно. Логично е такова нещо да ти е направило в впечатление, още като си вземал китарата...

 

А иначе, ако е счупетн тръст рода и ако китарата е с лепен фингърборд, а не цяло парче гриф/фингърборд - евентуално лютиер може да го разлепи, да смени тръст рода и така. Разбира се, ако си заслужава сумата за ремонта, спрямо цената на китарата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.