Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за малък синтезатор (Casio MA 220) - начинаещ (има ли смисъл)


Deep Purple

Recommended Posts

Привет,

Понеже не видях тема за тъпи въпроси :)

Изпадна ми възможност (най-сетне) да взема назаем синтезатор, но е старичък и малък, успях да намеря данните на предния модел (МА-150 в офиц. сайт) и само видях че е с мини-кийс и по-нататък не гледах, а и не разбирам много, така изглежда:


Casio MA-220 SongBank Keyboard

Абсолютно начинаещ съм, идеята ми е да понауча нотите поне, пък за техника... най-много да зауча зле някои неща...  може би трябва да мина поне 2-3 урока да ми покажат пръстите как се движат, но то по мека клавиатура, няма общо с пианото.

 

Целта ми е да мога да свиря на класическо пиано (джаз, класика, популярни мелодии...).

Като успея да заделя пари и време - искам да си взема дигитално пиано с хамър клавитура (Kawai, Thomman или др.) - до 1000лв.

 На старо дали може да се намери ( в близките месеци) нещо сносно към 500лв с хамър клавиуатура - да се упражнявам на него у нас  (+уроци по пиано в класическа школа)?

 

Та, има ли смисъл да го взимам този синт и какво ще мога да правя с него?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм голям музикант, но смятам, че малките клавиши няма да се отразят добре на обучението ти.

Според мен синтезатора е по-скоро детски :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта ми е да мога да свиря на класическо пиано (джаз, класика, популярни мелодии...).

Щом искаш да свириш джаз и класика, 49 или 61 клавиша (и може би дори 76) не вършат работа, да не говорим за детски. Най-добре е да се оглеждаш за някоя подходяща миди клавиатура. Най-евтиният вариант, за който се сещам, е това: http://www.musicworld.bg/bg/m_2460000/i_15207/M_Audio_Keystation_88es.html Не е тежка клавиатура обаче, а полу-тежка. Никога не съм свирил на такова, но приятел си го взе преди около година и е доволен. Също може да потърсиш Casio CDP-100, то вече е с тежка клавиатура, може да се ползва и като миди (предполагам си наясно, че за тия пари няма как да получиш много реалистичен пиано звук, тъй че си задели към 50 лв и за миди кабел :) ), а има много хубави безплатни пиано симулации като Piano One. Него (Касио-то) го препоръчвам, имам го от близо 7 години и съм много доволен, не е мръднало. В Амазон пише, че ново е 300 паунда, тъй че със сигурност ще ти влезе в бюджета, но пак казвам - машинката е стабилна, не ми е правила проблеми досега (да чукам на дърво), тъй че и на старо да я вземеш, не би трябвало да се притесняваш (гледам, че я има в продавалник). 

Редактирано от НиколайGK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом целта ти е да свириш произведения за класическо пиано, според мен няма смисъл от това Касио. Смисъл би имало евентуално ако искаше да разучиш някакви (прости) мелодии, да композираш или като помощ при учене на музикална теория. 

Едно бързо търсене в базара показва, че има вариант за хамър клавиатура за 500 лв втора ръка: http://bazar.muzikant.org/casio-privia-px-120-%D0%B5%D0%BB.%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BE,149634.html

Редактирано от Solas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...щом те интересува пиано ... именно пиано, а не друго - то не давай излишни пари и не се мъчи с разни детски неща - можеш да направиш изключение за това нещо от линка на по-предния мейл. Хич не е лошо, добър компромис е и е много евтино(под 200 евро) - 88 клавиша, приятни на допир и натискане, но не е хамър все пак. Това е, всъщност, модела M-Audio Keystation 88ES, което е 88-Key USB MIDI Keyboard Controller with Semi-Weighted Keys. Имал съм такова - има директен плуг с УСБ в компа, тоест не даваш пари за миди кабел - с една лека софтуерна симулация, напр 4true pianos, направо кърти мивки. Направо си става за учене и свирене, нищо, че липсва хамър - освен ако не искаш да ставаш профи и да взимаш изпити, като се упражняваш на него - тогава не ти го препоръчвам хич.

Все пак ако намериш една втора употреба с хамър екшън, ще е може би по-добре. Е, по-добре ново, разбира се, но-о-о ....

За ново най-добре ямаха или м-аудио - славят се с добри клавиатури, има относ по-евтини модели. Аз имах по едно време  NP90 - супер беше. Но може и друго, разбира се ... някое касио, напр.

Ако взимаш все пак втора употреба, гледай да му работят БЕЗОТКАЗНО  всички клавиши - много вним гледай и пробвай!

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, май ще се въздържа от заемането на играчката...

Смятам да посъбера пари и по Коледа или на пролет, да си купя нещо втора ръка, не искам да се изхвърлям много, но преди това ще посвиря в школа 1 месец  (да видя как ще потръгне). Само веднъж съм бил на урок и не беше зле за начинаещ.

По моята логика, трябва да търся 88-клавиша, с нормален размер клавиши и по възможност по-близки до пианистичните (хамър екшън). Не знам с тези семи-уейт дали ще е по-кофти, все пак ще се уча успоредно и на класическо пиано (поне няколко месеца).

Не искам да се отдалечавам от усета за класическо пиано. Интересите са ми класика, джаз, известни мелодии, песни, като основното няма да е класиката, още не съм ориентиран.

 

Освен да ме посъветвате към кои модели да се ориентирам (да дебна), докосвал съм (слушаш) Kawai от 1100лв и много ми хареса, въпреки, че не мога да преценявам тази техника.

Дотук: Casio CDP-100; CASIO" privia PX-120; (M-AUDIO KEYSTATION 88ES)

 

Какви пари ще трябва да заделя за диг. пиано втора ръка (или новo) с тези критерии?

 

Вероятно ще е втора ръка - от чужбина май не е добра идеята?! За ново само за Thoman бих могъл да се напъна или нещо от сорта на горепосоченото: M-Audio Keystation 88ES, with Semi-Weighted Keys

А за гледането, ще взема някой с мен, да го тества.

 

PS:  Добре ще бъде да има и някои опции за композиране, но за това е много рано, split функция...

Редактирано от Deep Purple
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...
Отговорено (Редактирано)

Така като гледам, най-евтиния вариант за нормални клавиши със полу-тежка механика е това:
http://www.musicworld.bg/bg/m_2460000/i_15207/M_Audio_Keystation_88es.html   316лв

+ лаптоп :) Изкушава ме! 
 

Какви системни изисквания са необходими, да видя едно нотбукче ще стане ли.

Само не знам как ще се отрази (semi-weight) на обучението (на уроците ще бъде с механично пиано)

 

За тежка клавиатура - Casio е най-достъпното?! За да следя обявите.

Говорим за втора ръка 300-500лв

Редактирано от Deep Purple
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Електрическите/електронни пиана не могат да заменят акустичното. Не се подвеждай, механиката няма нищо общо.

Това при условие, че се занимаваш сериозно. Ако е за кеф, все тая. Преди два месеца пробвахме скъпа Ямаха Клавинова в Динакорд, клавиатурата нямаше нищо общо с пианото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е точно така. Мога да дам веднага за пример Георги Черкин, който има и роял, и дигитално пиано. И не е само той, има доста истински класически пианисти, които съчетават дигитално и акустично пиано.

 

Ямаха в момента изостават доста по отношение на механиката при дигиталните си пиана, така че дали ще е скъпа Клавинова или евтина, е все тая - наистина е далеч от акустично пиано, не ме учудва лошото ти впечатление. Според мен в момента водещи в механиката са Kawai. И при ниските серии, и при скъпите имат най-реалистичните според мен клавиши. Особено при скъпите серии с GF механика с дълги дървени клавиши. Иначе е донякъде вярно, че ако ще участваш на конкурса Шопен в Полша, вероятно трябва да се подготвяш на добре поддържан акустичен роял :) Но пък е факт и че в много музикални университети по света е пълно с дигитални пиана, които се ползват в залите за упражнения. Добрият баланс в живота важи за всичко, също и за пианата. Мое лично мнение е, че е много по-добре да ползваш прилично дигитално пиано, отколкото евтино акустично пиано. Преобладаващите евтини стари акустични пиана са толкова зле като механика, динамика и звук, че не само че няма да помогнат на един пианист да се развие, а тъкмо обратното - ще му попречат и ще го дърпат назад. Докато едно дигитално пиано има приемлив праг на качество, над който винаги можеш да минеш, когато започнеш да ставаш сериозен с пианото и това сам ще го разбереш в един момент.

 

Има голяма разлика в механиката между акустично пиано и акустичен роял. Дигиталните пиана имитират тази на роялите. Може и да не е на 100%, но са доста близо. Ако човек се упражнява на акустично пиано прекалено дълго време, ще има проблем, когато седне на голям концертен роял. Мисля, че едно дитигално пиано чисто като механично усещане е по-близо до рояла. Вече като звукоизвличане нещата са по-различни, но както казах - всичко е въпрос на баланс.

 

Също така, има едно минимално приемливо ниво на качество както при акустичните пиана, така и при дигиталните, под което не трябва да се пада, ако говорим изобщо за удоволствие от свиренето на пиано, без значение дали си професионален концертен пианист или аматьор, така че не съм съгласен изобщо с изказването "Ако е за кеф, все тая". Това е напълно погрешно и невярно :)

 

И последно, всякакви дигитални пиана, които нямат тежки клавиши с хамър механика и 88 клавиша са под минималното ниво на компромис. Ако човек няма поне 1000лв да си купи такова, би могъл временно да пробва с по-евтините полутежки и прочее боклуци, но е добре да се опита да събере пари за повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.