Jump to content
Българският форум за музиканти

Буквар на Бъркли сБъркан


Recommended Posts

Няма лошо. Всеки може да вярва в каквото реши.

 

От книгата най ми харесва упражнението с паузите, където трябва да свириш определен брой тактове (времена) и после да паузираш определен брой тактове. Супер упражнение за разбиване на квадратното мислене. Сега като се замисля това са едни от най-готините книги които съм чел на тази тема. А за китаристи бих препоръчал и други две:

 

Joe's Guitar Method - Joey Goldstein

 

http://www.breitlinks.com/jazz/JoesGuitarMethod.pdf

 

The Advanced Guitarist - Mick Goodrick

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

The Advanced Guitarist на Mick Goodrick е любопитна книга.

Започва със свирене на една струна. Това идва от Индия като че ли и има много истина в него. Цитрата е пример за това.

Виждал съм и майстори в свирене на бузуки в Гърция да свирят по този начин.

Книгата малко натежава от таблици, статистика, аритметика. То си личи и в свиренето на Goodrick. Помня го от Guitar Player с неговата постоянна рубрика Thinking Guitarist.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

[...]та преди седмица си поръчах от Амазон следните три книжки:

 

 

51BVAEnFtfL._SY115_.jpg

Post-Bop Jazz Piano - The Complete Guide with CD!: Hal Leonard Keyboard Style Series

 

 

 

51KKCDZSDGL._SY115_.jpg

Connecting Chords with Linear Harmony (Jazz Book)

 

 

518EqeQilfL._SY115_.jpg

 

Bebop Licks for Piano: A Dictionary of Melodic Ideas for Improvisation (REH Prolicks)

 

 

 

Като пристигнат, ще споделям от тях, ако има нещо интересно. [...]

 

Еми пристигнаха (за пръв път ми ги задържат в митница и трябваше да платя 25лв за освобождаване...)

 

Post-bop jazz piano не струва - нищо ново за мен, обичайните ала-бала базови глупости и нищо полезно според мен.

 

Bebop Licks for Piano - горе-долу става, ама като цяло е слаба ракийка, има и разни грешки, самите ликове уж са за пиано, ама авторът понеже е китарист, е вкарал някакви скокове, дето трудно се свирят на пиано, а и знаците не ги слага правилно (не алтерира диатоничните тонове, а слага знаци както му дойде...)

 

Обаче!!!

Connecting chords with linear harmony е велика! Четейки я, се чувствам както когато четях The Jazz Theory Book на Ливайн за пръв път - просветлен и откриващ нещо напълно ново, но много съществено за мен! Препоръчвам горещо!

 

В общи линии съм изчел един куп боклуци, но ако трябва да синтезирам накратко за хора, които много искат да започнат да се занимават с джаз, но нямат никаква представа от теoрията на джаза (както бях аз и вероятно до някаква степен продължавам да съм), да не си губят времето с глупости, а да прочетат първо The Jazz Theory Book на Mark Levine и след това Connecting Chords with Linear Harmony на Bert Ligon.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

привет музиканти! интересна е темата развита тук, хубаво е да се дискутират такива little nerdy musical things :)

всеки си има отправна позиция. Моите впечатления от Бъркли (учих там известно малко време), е че колкото по-напреднал клас за теория, толкова повече отпадат всички правила и дори и за тоналности вече спира да се говори. Но има 4 нива на хармония и трениране на слуха които са задължителни за всички. Ориентирани са около джаза разбира се, защото след това всеки друг стил е по-лесен и разбираем. В тези нива правилата са твърди и своеволията забранени, точни както в класиката. Който и да е професор, едни и същи са основните неща, но някои ги обясняват по-добре. Всичко се учи с цел да може да се използва в практиката.

 

Сигурно ги знаете тези неща, но има нещо много интересно, което ме шашна в началото - когато се пеят солфежни упражнения се изполва относителнат система а не абсолютната. Т.е. ако си в РЕ-мажор и имаш да изпееш D-E-F#, ще кажеш до-ре-ми. всичко е относително в зависимост от тоналността. Изглежда напълно безсмислено, но като се научи е много ефективен начин на бързо мислене.

 

Хал Крук е невероятен авторитет, всеки духач се натиска да учи при него. Не съм му чела книгите (пропуск). Но това което пише е стандартно, в смисъл преподава се от повечето професори там, че 1 и 5 (без 3) са двата стабилни тона, скелета. Ако се замислите всички фолк музики на народите имат за най-устойчиви тонове 1 и 5, особено при т.нар. drones. Може би проблема идва от превода - stable сякаш е по-скоро "устойчив", отколкото "стабилен". Аз съм малко зле с теоретичните имена на български, така че ме поправете или коментирайте..

 

Също когато се обозначават тоновете в скала, ако е доминантна гама, 7 е вече b7, видях че не го пишете и се обърках малко...

 

 

И уан мор тинг, имам няколко много готини книжки, но как да ги постна като пдф тук?

 

 

ако можех бих прекарала в бъркли още десет години - вярно че звезди от там не излизат реално - но излизат най-готините и широкоскроени музиканти. поклон..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да предупредя, че публикуването на линкове за сваляне на книги със защитени авторски права е забранено в този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предварително се извинявам за офтопика. Принципно темата ми е интересна, но искам да помоля CyberGene да разкаже какъв е бил последния му опит с тия митници, защото преди година и нещо се вдигна много шум за това, че процедурата по освобождаване е изключително досадна и усложнена. Как е сега за поръчка като твоята? Струва ми се, че стойността на книгите, които си поръчал + доставката би трябвало да надхвърла 100-150 лева. Ако са поумнели в нашите митници и вече не си разнасят дискети от гише на гише може и аз да си поръчам някоя от тия интересни книжки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с дискетите най-вероятно е причинено от супер стари и куци софтуер и разпоредби, макар че и служителите е възможно да са ужасно застреляни. Всъщност аз на други много рядко съм попадал... :greenball:

 

Но те са необходими, когато плащаш мито. А то се плаща ако сумата надвишава 150 евро (или равностойността в друга валута). За там се искат и документи от митническа агенция, има още една камара таксички и аз като съм се занимавал под няколко часа не съм смогвал.

Когато стойността е между 15 и 150 евро се плаща само ДДС, което казаха че става много бързо и на самото гише. Уж.

 

Най-добре е наистина някой със скорошен опит да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С дискета и попълване на митническа декларация съм се занимавал преди време до летището за едни ДНК-тестове. С книгите беше на митницата, която е зад автогарата и там стана доста бързо, като само платих ДДС и това беше. Но цялата простотия се наложи заради това, че книгите са пристигнали от Амазон САЩ. И друг път съм поръчвал от САЩ и са ми ги доставяли на адрес без да плащам нищо, но тоя път се заядоха. Разбрах, че било най-добре първо да се провери дали книгите ги няма в някой от европейските Амазони и да се поръча от тях - тогава е в рамките на ЕС и няма да плащаш нищо, директно ще ти ги доставят на адреса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.