Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители

  1. synchu

    synchu

    VIP listed


    • Points

      2

    • Мнения

      5692


  2. Fashion

    Fashion

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      719


  3. whiplash159

    whiplash159

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      22


  4. Skala

    Skala

    новаци


    • Points

      1

    • Мнения

      15


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 10/31/18 във всички области

  1. Абе да кажем, че не е задължително на всички да им харесва голям амп или пък дуъл, трипъл ректифайър с 1500 функции и дефиниран профил и желан звук на задкитарното устройство.
    2 points
  2. Както писа и Skala, единично и двойно са определения за входящото сухо кафе. Единичното е 7-8 грама, двойното е 14-16 грама (знам за доста хора, които стигат до 18, но знам и за такива, които правят 12, например blr). Времето на екстракция и получената напитка в милилитри (или грамове, за да игнорираме обема на каймака) са свързани. При по-ситно смилане и/или тампериране за еднакво време изтича по-малко кафе и обратно. Времето на екстракция определя дължината. И там има различни теории, но обикновено по-късите кафета са 20 секунди, докато дългите са до 30 секунди. В последно време съм теглил чертата по средата: 25 секунди. И тук вече идват вкусовите предпочитания, които определят отношението между грамажа входящо кафе спрямо грамажа получена напитка за дадено време на екстракция. Според някакъв си италиански стандарт, единично нормално кафе е 7г сухо кафе, 30 секунди, 30г напитка. Това е приблизително отношение 1:4. Съвсем логично двойно такова кафе е 14г, пак за 30 секунди и се получават съответно 60мл напитка. С други думи за секунда изтича 1мл при единичните или 2мл при двойните. Съответно "ристрето" (или по-къси варианти) на тези са за 20 секунди, при които се получават съответно 20г за единично ристрето или 40 за двойно ристрето. При моето Ла Павони по естествени причини с едно натискане на ръчката от горно положение до долно, при наличие на 14г кафе в цедката, падат максимум 30мл вода. Ако искам по-дълго, може да напомпя още веднъж, но не искам. Но обикновено и до 30мл не стигам, а до 28, което всъщност е кръгло съотношение 1:2, което е ново за мен, но всъщност ми харесва повече, отколкото преди. Знам, че доста нови бариста тенденции стигат и до съотношения 1:1, което предполагам е доста гъста боза
    1 point
  3. Точно. Моите двойни са 18:36 (1:2) или 18:45 (1:2.5) според настроението и кофеиновия кик е чувствително по-слаб от масовото кафе по заведения и офиси. Пия ги заради вкуса най-вече и ме кефи да експериментирам. Принципно се имам за чувствителен към кофеина, но често се случва да си направя едно двойно еспресо след вечеря и до половин-един час да съм заспал като талпа Откакто се запалих по еспресото вкъщи (3-4 месеца) съм увеличил консумацията и може би съм развил лека "резистентност" към кофеина, но все още като нацеля някое гадно кафе навън или пия 2-3 в офиса ме "раздрусва" по неприятния начин. Това ме кара да си мисля, че няма проблем да си пийвам по повечко качествени кафенца вкъщи.
    1 point
  4. Под двойно аз имам предвид грамажа на сухото кафе на входа - 8 г. единично, 16 г. двойно. После вече някой си го пускат по-късо - ристрето, други по-дълго и т.н. Аз на 16-18 г. сухо кафе пускам 50 гр. напитка. В повечето заведения например от 8 гр. правят 100 гр. блудкаж в голяма чаша...
    1 point
  5. Успех да записвате в къщи с 90 ватовия амп. Всъщност в София има много малко места където 90 ватов лампов усилвател би бил полезен. Не че не е хубав. Хубав е. Ама няма да ви дадат да го усилите повече от 3.
    1 point
  6. Здравейте, Имам удоволствието да ви представя първият официален видеоклип на PAINOUT. То е към песента “Stone Skipper‘s Diary”, включена в предстоящото ни EP “Something More to Say”, което ще излезе през ноември. Приятно гледане! Режисьор, оператор, монтаж и специални ефекти: Ангел Кунев В ролите: Траян Минков. Илиан Минков. Стефко Енев и Никол Стефанова Аудио миксиране: Александър Василев и PAINOUT Мастеринг: Александър Василев
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.