CHINOSZ Публикувано Март 9, 2011 Публикувано Март 9, 2011 Здравейте на всички, много ми е интересно какво означават тези термини, които така често използваме когато се опитваме да обясним на някого как сме построили дадена композиция.А ако някой има някаква друга литература в електронен вариант на тема музикални термини ще съм му блгодарен ако я сподели. Цитирай
XAS Отговорено Март 12, 2011 Отговорено Март 12, 2011 Здравейте на всички, много ми е интересно какво означават тези термини, които така често използваме когато се опитваме да обясним на някого как сме построили дадена композиция.А ако някой има някаква друга литература в електронен вариант на тема музикални термини ще съм му блгодарен ако я сподели. ^Можеш да потърсиш "Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика" в кн. "Български композитор" до Народния театър. В него има и други любопитни неща. Цитирай
CHINOSZ Отговорено Март 15, 2011 Автор Отговорено Март 15, 2011 ми то хубаво да я намеря тази книжарница но не съм от София? Дали в това книжле ще има това което ме интересува: Кратък музикален речник Цитирай
EkspertenKolektivZ Отговорено Март 28, 2011 Отговорено Март 28, 2011 Накратко и на български PAD е да кажем фонова синтезаторна партия, която върви и носи като тон останалите инструментални партии. Не е задължително да е чрез синтезатор обаче!Най-често за пад използват някоя басова бленда, която обаче звучи дискретно и помага за обогатяването на вокала и другите инструменти. Съответно Lead е соловата партия или звукът, който изпъква пред останалите, създава основната емоционална окраска в мелодията и като основен глас често задава темата или "води песента". Цитирай
CHINOSZ Отговорено Април 9, 2011 Автор Отговорено Април 9, 2011 сега вече го схванах.И сега ми стана ясно какво означава, когато някой казва че всеки PAD може да стане LEAD и обратното.Благодаря ти много Цитирай
CyberGene Отговорено Април 9, 2011 Отговорено Април 9, 2011 Не съм много сигурен, че някой даде хубав и ясен отговор по темата, а този на EkspertenKolektivZ ми е малко... с извинение соц, макар че е сравнително коректен. PAD - това са ефирни звуци, които се ползват за свирене на хармония (акорди), имат плътност, обикновено не изпъкват и не свирят мелодия. LEAD - това за звуци, които се ползват за свирене на мелодия, в повечето случи са монофонични, т.е. с тях не може да се изсвири акорд, доста често са резки и изпъкващи, например синусоидна вълна, правоъгълен импулс и други подобни на тях. Цитирай
Recommended Posts