Георги Тотев Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 ^ Това на изуст ли го написа ... или не си чел темата? Айде четете преди да пишете, и ... вниквайте в това, което е написано и оставено ... Со здраве! Герги Цитирай
petiofi Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 Рече, Герги и отсече!!!!! Абе кви сте вии бре, че си казвате личното мнение в някъв си форум, а? Я да слушате Герги, че земе да се Идоса и тогази....... Аааааа, да Флизате в пътя, чееее.............. Той, завалията имал опит във форуми на ВиК, нещо с канализацията беше йоще, абе момък с опит въоПще! Ще слушкате и ще папкате! Квот каже момчето! Толкоз! Цитирай
patient Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) Взех си Squire-a днес. Всичко хубаво, дрънкам си през PC-то, но има един малък проблем ... най-дебелата струна нещо не е в ред ... "Е" си е точно с тунера направено, НО след него вместо чисто "F", излиза с 30-35% по-висока нота. И като цяло на тази струна, освен отворена, всичко друго звучи неточно...както и на следващата "А", но в по-малка степен. Тънките струни са си точни ... Ако дам пари за хубави струни, дали ще се оправи работата ? Не ми се вярва да е от самата китара, защото грешните ноти си ги дава през и без усилвател... Не се стряскай, пич! Проблемът не е в струните - китарата има нужда от сетъп и интониране. Всяка китара, била тя и Фендер и Гибсън, малко или много фалшивее в някакви граници като излиза от фабриката. Не е болка за умиране. Разрови се из форума и нета за инфо как да си сетъпнеш китарата - ако не можеш да се оправиш или те мързи - потърси услугите на лютиер. Имаш сериозен проблем единствено ако грифът е изметнат настрани (което при някои Скуайъри се случва и не е като да не съм предупредил) - да се надяваме, че твоят случай не е такъв. Редактирано Февруари 1, 2011 от patient Цитирай
BPEMETO Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Отговорено Февруари 1, 2011 Не се стряскай, пич! Проблемът не е в струните - китарата има нужда от сетъп и интониране. Всяка китара, била тя и Фендер и Гибсън, малко или много фалшивее в някакви граници като излиза от фабриката. Не е болка за умиране. Разрови се из форума и нета за инфо как да си сетъпнеш китарата - ако не можеш да се оправиш или те мързи - потърси услугите на лютиер. Имаш сериозен проблем единствено ако грифът е изметнат настрани (което при някои Скуайъри се случва и не е като да не съм предупредил) - да се надяваме, че твоят случай не е такъв. Поразрових се насам-натам и намерих едно клипче за интониране. Настроих "Е"-то на 12тото прагче и после цялата струна. ( Нямам истински тунер и за целта ползвам AP Guitar Tuner ) Проблемът с 35%-ното отклонение на "F"-а се превърна в 15-19% след тази операция. =) По-добре е и не е толкова дразнещо като преди, но пак може да се усети. Като настроя струната на 12тото прагче, след това като настроя по цялата дължина, настроиката на 12-тото прагче винаги ми се изменя малко и пак не е точно същата... Това измятане на грифа настрани ... как мога да разбера дали не е такъв случаят при мен? В какво точно се изразява то и може ли да се оправи, ако то е причината? Цитирай
bombrain Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) Не се стряскай, пич! Проблемът не е в струните - китарата има нужда от сетъп и интониране. Всяка китара, била тя и Фендер и Гибсън, малко или много фалшивее в някакви граници като излиза от фабриката. Не е болка за умиране. Разрови се из форума и нета за инфо как да си сетъпнеш китарата - ако не можеш да се оправиш или те мързи - потърси услугите на лютиер. Имаш сериозен проблем единствено ако грифът е изметнат настрани (което при някои Скуайъри се случва и не е като да не съм предупредил) - да се надяваме, че твоят случай не е такъв. Поразрових се насам-натам и намерих едно клипче за интониране. Настроих "Е"-то на 12тото прагче и после цялата струна. ( Нямам истински тунер и за целта ползвам AP Guitar Tuner ) Проблемът с 35%-ното отклонение на "F"-а се превърна в 15-19% след тази операция. =) По-добре е и не е толкова дразнещо като преди, но пак може да се усети. Като настроя струната на 12тото прагче, след това като настроя по цялата дължина, настроиката на 12-тото прагче винаги ми се изменя малко и пак не е точно същата... Това измятане на грифа настрани ... как мога да разбера дали не е такъв случаят при мен? В какво точно се изразява то и може ли да се оправи, ако то е причината? ако можеш отиди в магазина от където си я купил и им го обясни(кой ги знае дали и те са в час въобще за тая работа ),но може пък да ти помогнат за настроиката на дължината на 5 и 6 струни....проблема ти според мен е за въпросния "сетъп",просто трябва да удължиш малко пета и шеста струни..ако си на ясно за кво ти говоря? Редактирано Февруари 1, 2011 от bombrain Цитирай
BPEMETO Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Отговорено Февруари 1, 2011 Магазинът е House of the xxxx - Пловдив. Удължаването на тия струни става ( до колкото се образовах днес от едно клипче ) чрез завиване с отвертка на болтчето в началото на струната. Пробвах да отвивам и завивам и има подобрение, но проблемът, въпреки че вече не е толкова набиващ се на уши, пак си го има в по-малка степен. Цитирай
bombrain Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) Магазинът е House of the xxxx - Пловдив. Удължаването на тия струни става ( до колкото се образовах днес от едно клипче ) чрез завиване с отвертка на болтчето в началото на струната. Пробвах да отвивам и завивам и има подобрение, но проблемът, въпреки че вече не е толкова набиващ се на уши, пак си го има в по-малка степен. значи трябва да ЗАВИЕШ по още мъничко тези болтчета,НО преди това разхлаби малко струните!!!и след това ги настрой отново като проверяваш дали има изменение докато го предотвратиш напълно...следва и друг малък проблем че съотношението на останалите струни е пряко свързано с тези двете,затова на 12 прагче трябва да ти звучат настроени по тунер в същия строй или на "български" да са настроени 6-ми,5-ла,4-ре,3-сол,2-си,1-ми;с точност до 0%,и естествено когато ги свириш свободно трябва да звучат пак с пълна точност или минимално изменение......а освен това,ако не се оправи от тези настройки значи става въпрос за по лош проблем както казаха и други съфорумници...в такъв случай отиваш в xxxx с касовия бон и им казваш че имаш проблем и искаш да смениш китарата,че си я купил скоро и т.н. успех Редактирано Февруари 1, 2011 от bombrain Цитирай
kolio_k Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) По принцип избягвам да пиша в такива теми, но гледам, че се заговори за връщане на китари и тн, та евентуално да спестя на някой разправиите Ако струната е настроена така, че на 12ти праг тонът и флажолетът напълно да съвпадат (с тунер, при по малко опит), това не значи, че на първи праг (и не само, но там се забелязва най много), с тунера няма да стане очевидно, че тонът е по висок (например), отколкото трябва (най видно на 3та струна). Това е така при всички китари, на които не е сложен специален нът, който да компесира грешката (или пък друга компенсираща система). http://www.earvana.com/products.htm за евентуално заинтересованите. А грешката става и доста по очевидна на по евтини инструменти, поради обикновено сравнително високата акция, както и плитките канали на нъта. Интонацията може да се сведе до поносима, ако акцията се настрои, каналите се задълбочат (ако е нужно) и се използват прилични струни Редактирано Февруари 1, 2011 от kolio_k Цитирай
bombrain Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) По принцип избягвам да пиша в такива теми, но гледам, че се заговори за връщане на китари и тн, та евентуално да спестя на някой разправиите Ако струната е настроена така, че на 12ти праг тонът и флажолетът напълно да съвпадат (с тунер, при по малко опит), това не значи, че на първи праг (и не само, но там се забелязва най много), с тунера няма да стане очевидно, че тонът е по висок (например), отколкото трябва (най видно на 3та струна). Това е така при всички китари, на които не е сложен специален нът, който да компесира грешката (или пък друга компенсираща система). http://www.earvana.com/products.htm за евентуално заинтересованите. А грешката става и доста по очевидна на по евтини инструменти, поради обикновено сравнително високата акция, както и плитките канали на нъта. Интонацията може да се сведе до поносима, ако акцията се настрои, каналите се задълбочат (ако е нужно) и се използват прилични струни твоята китара да не би да е със специален нът???освен това почти всеки прави следното -настройва си китарата с тунер(примерно) и след това като хване два три акорда му се струва недонастроена(в което не се и съмнявам че при много хора е така,зависи от китарата)и после сваля 5 и 6 малко под нивото на нотите и вдига 3и 1 съвсем леко ,така настройките според тунера не са или бемоли или диези,но изменението не е осезаемо.....това ест. е при обикновените китари,наистина има известно изменение заради нътовете...но нали за това говорим че това изменение може да се намали максимално от болтовете долу Редактирано Февруари 1, 2011 от bombrain Цитирай
Slav Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 Акцентирам на "The guitar is a screwed up instrument." Цитирай
bombrain Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 Акцентирам на "The guitar is a screwed up instrument." именно...напълно съм съгласен! Цитирай
Mairomaster Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 Акцентирам на "The guitar is a screwed up instrument." Технологията демонстрирана в клипчето ми се струва яка, хитро измислена и същевременно интересна. Защо не се равят повече китари така? Може би е по-трудоемко и скъпо, но щом интунацията е добра навсякъде, мисля че си заслужава. Цитирай
BPEMETO Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Отговорено Февруари 1, 2011 Колкото и да се мъча ( може би лютиер може да я нагласи ), но или свободната струна е вярна и всички останали са изменени или като настроя 12тото прагче, другите са верни, но свободната е по-ниска. Сега ми направи впечатление нещо - при правилна свободна струна, останалите са точни, само ако си слагам пръста НА САМАТА пластинка, а не между две или по-близо до нея. Тази информация може ли да помогне за решаването на проблема по някакъв начин ? Цитирай
BPEMETO Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Отговорено Февруари 1, 2011 Извинявам се, че пиша пост след предишен пост, но сега докато се чудех какво още да измисля, за да се оправи интонирането, изкочи нещо съвсем ново - ако натискам между прагчетата съвсем леко - тоновете са верни, НО ако натисна повече на същото място, се вдигат, колкото по-силно натискам и разликата е огромна! Колкото повече натискам, толкова по-фалшиво се получава. Това при акустичната ми китара изобщо не е така. Това означава ли, че струните са прекалено меки и ако сложа по-твърди, ще се оправят нещата? Цитирай
Recommended Posts