zografsky Публикувано Януари 15, 2011 Публикувано Януари 15, 2011 Здравейте! Надявам се да питам в правилната секция... Та чудех се какво точно трябва да следвам, за да стана тонрежисьор или да се занимавам с нещо от сорта... имам голям мерак, единственият проблем е, че не съм особено музикален тип (в смисъл не мога да пея, не знам солфеж, въпреки че имам усет към музиката) - искам да знам ще ме спре ли това, фатално ли е, че не мога да пея? Надявам се на отговори от опитни в областта музиканти Цитирай
valitchy Отговорено Януари 15, 2011 Отговорено Януари 15, 2011 Виж тук, надявам се да ти бъде от полза. Цитирай
zografsky Отговорено Януари 16, 2011 Автор Отговорено Януари 16, 2011 Благодаря ти, наистина помогна. Цитирай
VSTi Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 Привет, ако имаш бакалавърска степен можеш да запишеш магистратура , без да държиш изпити по солфеж, теория на музиката и пиано. http://www.muzikant.org/index.php?option=c...33&Itemid=1 А ако не, може и следдипломна квалификация в Софийския университет. http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry618490 поздрави! Цитирай
7thString Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 (Редактирано) В България няма кой да те научи на това. Бягай навън. Няма смисъл да пренаписваме всичко, написано в разделите за озвучаване и музикален бизнес - попрочети там и ще видиш на какво се облягат горните думи. Успехи П.П. Само като кликнах на линка на НМА и видях какъв сайт има уж меката на музиката в БГ, става кристално ясно с колко години/века сме изостанали... Редактирано Януари 19, 2011 от 7thString Цитирай
anomandrus Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 Истина е че в България ще е трудно да се научат НЯКОИ неща особено тези свързани с новите подходи и практики при озвучаване и т.н. НО едно образование може да ти даде необходимата база (теоритична и практическа) и ти сам да градиш след това. Дори при толкова динамично развитие на технологиите много от нещата които са основни в такъв тип музикално образование си остават същите. Истината е, че във форума доста хора записваме, озвучаваме и т.н. но се осланяме не толкова на теория, колкото на слух и тенденции в звука или пък на прочетени туториали. Именно затова толкова много озвучители в клубове (и кръчми ) правят основни грешки, нямат идея от акустика and so on. Аз нямам музикално образование, но с удоволствие бих записал една специализация, тъй като все повече осъзнавам колко ми липсва теорията на нещата и колко много разчитам на слуха си. Цитирай
7thString Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 ^ Това е друго нещо. Темата е дъвкана в раздел Озвучаване - ти и теорията можеш да я научиш сам точно толкова колкото ще ти я предадат в консервата, но трябва да имаш желание Но какво правим с набиването на основни грешки поради остарели разбирания? Значи, няма как изкуство да се учи с теория... не мога да разбера как цял свят го е разбрал, само някакви треторазредни страни като нашата се дърпат... за тия неща трябва практика и то не 1 и 2 години, ми 10-20... тогава вече ще имаш ухото. Ако нямаш изградения слух, ебем ти теорията... Цитирай
docc Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 В БГ има къде да научиш много относно работата по звукообработка, но ще трябва сам да си организираш етапна структура (на обучение) - преподготовка; теория; практически отработки и цялостна подготвителна практика. Липсва оптимална стематизация в това отношение, просто защото общата заетост е свита и пазарът не намира смисъл да подържа готова (сравнително тежка, а и скъпа) структура. А е така, защото е пълно с философи, ръсещи оценки наляво и надясно, които неглижират собствената си некомпетентност и вместо да работят за постигане на ниво, осмислят самодейните си занимания, като си самовнушават задоволство в рамките на тясната си критерийна кочинка. Т.е. - няма кой да звучи (най-общо казано), че да му се обработва звукът. Иначе, ресурсът (теоретичен и технически) на различните компоненти на обучение е налице. Ако си мотивиран - може да стане и тук! Цитирай
RockoBG Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 ааааааааааааааа..... ;) Пак трябва да си сменям подписа.... и понеже и правата са една мити мътна драма... ще ти издам сентенциите в картка книжка ..... Цитирай
hed Отговорено Януари 20, 2011 Отговорено Януари 20, 2011 (Редактирано) Аз не съм опитен музикант, за разлика от всички останали взели отношеное по темата но - първо трябва да се замислиш за какво го правиш това. Каква е целта Ако говориш за образование, както си оазглавил темата, то нямаш много варианти. В Консервваторията ще ти искат солфеж със сигурност, ако това е достатъчно да те спре, но пък ще се докоснеш до машини на времето, които ще ти показват неща като това как да режеш и лепиш лента, което всъщност е яко, иначе ако искаш модерно - в НБУ има специалност от типа "Компютърни системи в музиката" или нещо подобно, която ще изпразни джобовете ти а защо не и съзнанието ти от съдържание. Там, някъде към 3-ти курс евентуално започват отдалече да опипват почвата що е то компресор, А/Д конвертор, EQ, сеплираща честота и т.н., за сметка на това ще си запознат в детайли с творчеството на видни наши "електронни музиканти" преподаващи основите на ГЕНЕРАЛ МИДИ продавайки абстрактните си J-M Jarre wannabe творения като учебен матриал. В крайна сметка ще излезнеш оттам със самочувствието и дипломата на профи, с която да се надуваш пред познати, но после като решиш да отвориш примерно gearslutz форума и видиш че нищо не разбираш от каквото си говорят там нещо хората и ще усетиш че работата не е на добре. Остава вариантът на VSTi, пак казвам ако говорим за тапия. Ако просто искаш да се развиваш в тази област чисто практически, едва ли има по-подходяща и лесна държава от България за да се занимаваш с тонрежисура на някакво начално до средно ниво. Тъй като тук няма закони, абсолютно всички DAW платформи са на твое разположение, както и всички възможни плъгини, както и всички книги по темата, някога изкарани в електронен формат, форуми и т.н. Почваш да теглиш, четеш, инсталираш, записваш и пробваш. После си слушаш миксовете и ги сравняваш с купешките Можеш да си намериш работа в някоя репетиционна, не за кинти а за опит, оттам евентуално да се престрашиш да направиш няколко лайфа на някоя училищна банда, оттам в някое клубче, и така лека полека да навлезнеш. След няколко години прекарани по дупките в безмислени саундчеци на вехтошарска техника и с -25% по-малко слух, ще можеш да си пиеш бирата самодоволно докато ученичките дошли да гледат групата която озвучаваш те зяпат с респект, защото вече си направил име в средите като добър озвучител/тонрежиьор. Таванът е да ходиш да правиш звук на международни мероприятия организирани тук, разни фестове и концерти на западни банди и да гледаш как го правят на запад и ако можеш да навържеш контакти и да се развиваш в тази посока. Или да си сглобиш свое домашно студийце и да твориш с младите таланти на България. Вариантът да бачкаш за някой друг в някое от "известните" студия ми се струва лишен от преспективи, затова не го предлагам. Помисли за какво ти е цялото това нещо и дали си струва и ще намериш решение Редактирано Януари 20, 2011 от hed Цитирай
VSTi Отговорено Януари 21, 2011 Отговорено Януари 21, 2011 :thumbs_up: кратко, ясно, точно..... Цитирай
emo_tion1 Отговорено Януари 21, 2011 Отговорено Януари 21, 2011 Българското образование те карат да им обясниш как действа електричеството, а не да ти обяснят как да го ползваш, така че ако ти трябва просто диплома тогава добре. Цитирай
DJack Отговорено Януари 22, 2011 Отговорено Януари 22, 2011 Виж и тук http://biznes-bulgaria.com/modules/out.php?id=35920 Цитирай
patzo Отговорено Януари 25, 2011 Отговорено Януари 25, 2011 ^^^^ hed е нацелил много точно накъде духа вятъра. В НБУ нещата стоят точно така (от личен опит го знам), доста отрошени пари и изгубено време. А "великия" електронен музикант Симо Лазаров в четвърти курс ще ти каже - "колеги ние вече сме професионалисти" Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 25, 2011 Отговорено Януари 25, 2011 Трябва да си наясно какво искаш да постигнеш за да ти дадем насока. От там нататък - инат и мазохизъм докато не се получат нещата. Или си отдаден докрай или си един от многото посредствени тонрежисъори, от които се оплакват всички музиканти стане ли дума за звукозапис/звукообработка/озвучение в някоя тема. 1 Цитирай
Recommended Posts