Jump to content
Българският форум за музиканти

Необходимото образование за тонрежисьор


Recommended Posts

Здравейте! Надявам се да питам в правилната секция... Та чудех се какво точно трябва да следвам, за да стана тонрежисьор или да се занимавам с нещо от сорта... имам голям мерак, единственият проблем е, че не съм особено музикален тип (в смисъл не мога да пея, не знам солфеж, въпреки че имам усет към музиката) - искам да знам ще ме спре ли това, фатално ли е, че не мога да пея? Надявам се на отговори от опитни в областта музиканти :)

Link to comment
Share on other sites

Привет,

ако имаш бакалавърска степен можеш да запишеш магистратура , без да държиш изпити по солфеж, теория на музиката и пиано.

http://www.muzikant.org/index.php?option=c...33&Itemid=1

А ако не, може и следдипломна квалификация в Софийския университет.

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry618490

поздрави!

Link to comment
Share on other sites

В България няма кой да те научи на това. Бягай навън. Няма смисъл да пренаписваме всичко, написано в разделите за озвучаване и музикален бизнес - попрочети там и ще видиш на какво се облягат горните думи. Успехи :godbless:

 

П.П. Само като кликнах на линка на НМА и видях какъв сайт има уж меката на музиката в БГ, става кристално ясно с колко години/века сме изостанали...

Edited by 7thString
Link to comment
Share on other sites

Истина е че в България ще е трудно да се научат НЯКОИ неща особено тези свързани с новите подходи и практики при озвучаване и т.н. НО едно образование може да ти даде необходимата база (теоритична и практическа) и ти сам да градиш след това. Дори при толкова динамично развитие на технологиите много от нещата които са основни в такъв тип музикално образование си остават същите. Истината е, че във форума доста хора записваме, озвучаваме и т.н. но се осланяме не толкова на теория, колкото на слух и тенденции в звука или пък на прочетени туториали. Именно затова толкова много озвучители в клубове (и кръчми :godbless: ) правят основни грешки, нямат идея от акустика and so on. Аз нямам музикално образование, но с удоволствие бих записал една специализация, тъй като все повече осъзнавам колко ми липсва теорията на нещата и колко много разчитам на слуха си.

Link to comment
Share on other sites

^ Това е друго нещо. Темата е дъвкана в раздел Озвучаване - ти и теорията можеш да я научиш сам точно толкова колкото ще ти я предадат в консервата, но трябва да имаш желание :godbless:

 

Но какво правим с набиването на основни грешки поради остарели разбирания? :godbless: Значи, няма как изкуство да се учи с теория... не мога да разбера как цял свят го е разбрал, само някакви треторазредни страни като нашата се дърпат... за тия неща трябва практика и то не 1 и 2 години, ми 10-20... тогава вече ще имаш ухото. Ако нямаш изградения слух, ебем ти теорията...

Link to comment
Share on other sites

В БГ има къде да научиш много относно работата по звукообработка, но ще трябва сам да си организираш етапна структура (на обучение) - преподготовка; теория; практически отработки и цялостна подготвителна практика. Липсва оптимална стематизация в това отношение, просто защото общата заетост е свита и пазарът не намира смисъл да подържа готова (сравнително тежка, а и скъпа) структура. А е така, защото е пълно с философи, ръсещи оценки наляво и надясно, които неглижират собствената си некомпетентност и вместо да работят за постигане на ниво, осмислят самодейните си занимания, като си самовнушават задоволство в рамките на тясната си критерийна кочинка.

Т.е. - няма кой да звучи (най-общо казано), че да му се обработва звукът.

Иначе, ресурсът (теоретичен и технически) на различните компоненти на обучение е налице. Ако си мотивиран - може да стане и тук!

Link to comment
Share on other sites

ааааааааааааааа..... ;) ;)

 

Пак трябва да си сменям подписа....

и понеже и правата са една мити мътна драма...

ще ти издам сентенциите в картка книжка .....

Link to comment
Share on other sites

Аз не съм опитен музикант, за разлика от всички останали взели отношеное по темата но - първо трябва да се замислиш за какво го правиш това. Каква е целта :rolleyes:

Ако говориш за образование, както си оазглавил темата, то нямаш много варианти. В Консервваторията ще ти искат солфеж със сигурност, ако това е достатъчно да те спре, но пък ще се докоснеш до машини на времето, които ще ти показват неща като това как да режеш и лепиш лента, което всъщност е яко, иначе ако искаш модерно - в НБУ има специалност от типа "Компютърни системи в музиката" или нещо подобно, която ще изпразни джобовете ти а защо не и съзнанието ти от съдържание. Там, някъде към 3-ти курс евентуално започват отдалече да опипват почвата що е то компресор, А/Д конвертор, EQ, сеплираща честота и т.н., за сметка на това ще си запознат в детайли с творчеството на видни наши "електронни музиканти" преподаващи основите на ГЕНЕРАЛ МИДИ продавайки абстрактните си J-M Jarre wannabe творения като учебен матриал. В крайна сметка ще излезнеш оттам със самочувствието и дипломата на профи, с която да се надуваш пред познати, но после като решиш да отвориш примерно gearslutz форума и видиш че нищо не разбираш от каквото си говорят там нещо хората и ще усетиш че работата не е на добре.

Остава вариантът на VSTi, пак казвам ако говорим за тапия.

Ако просто искаш да се развиваш в тази област чисто практически, едва ли има по-подходяща и лесна държава от България за да се занимаваш с тонрежисура на някакво начално до средно ниво. Тъй като тук няма закони, абсолютно всички DAW платформи са на твое разположение, както и всички възможни плъгини, както и всички книги по темата, някога изкарани в електронен формат, форуми и т.н. :cheers2: Почваш да теглиш, четеш, инсталираш, записваш и пробваш. После си слушаш миксовете и ги сравняваш с купешките :) Можеш да си намериш работа в някоя репетиционна, не за кинти а за опит, оттам евентуално да се престрашиш да направиш няколко лайфа на някоя училищна банда, оттам в някое клубче, и така лека полека да навлезнеш. След няколко години прекарани по дупките в безмислени саундчеци на вехтошарска техника и с -25% по-малко слух, ще можеш да си пиеш бирата самодоволно докато ученичките дошли да гледат групата която озвучаваш те зяпат с респект, защото вече си направил име в средите като добър озвучител/тонрежиьор. Таванът е да ходиш да правиш звук на международни мероприятия организирани тук, разни фестове и концерти на западни банди и да гледаш как го правят на запад и ако можеш да навържеш контакти и да се развиваш в тази посока. Или да си сглобиш свое домашно студийце и да твориш с младите таланти на България. Вариантът да бачкаш за някой друг в някое от "известните" студия ми се струва лишен от преспективи, затова не го предлагам. Помисли за какво ти е цялото това нещо и дали си струва и ще намериш решение :thumbs_up:

Edited by hed
Link to comment
Share on other sites

Българското образование те карат да им обясниш как действа електричеството, а не да ти обяснят как да го ползваш, така че ако ти трябва просто диплома тогава добре.

Link to comment
Share on other sites

^^^^ hed е нацелил много точно накъде духа вятъра. В НБУ нещата стоят точно така (от личен опит го знам), доста отрошени пари и изгубено време. А "великия" електронен музикант Симо Лазаров в четвърти курс ще ти каже - "колеги ние вече сме професионалисти" <_<

Link to comment
Share on other sites

Трябва да си наясно какво искаш да постигнеш за да ти дадем насока. От там нататък - инат и мазохизъм докато не се получат нещата. Или си отдаден докрай или си един от многото посредствени тонрежисъори, от които се оплакват всички музиканти стане ли дума за звукозапис/звукообработка/озвучение в някоя тема.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.