Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да импровизираме :?


katev

Recommended Posts

Значи въпросът ми е как да импровизирам на метал/рок песни/рифове.Намирам някакви блус скали,но нито слушам блус нито ми харесва :) И другият ми въпрос е как точно да разбирам от кой тон/праг на китарата да започна при различните рифове ,понеже не може за всяка песен да е подходяща всяка скала нали:?

 

П.П. Гледах из форума ,но от тия теории нищо не разбрах :icon_shithappens: Ако може някой по-простичко да разбера ,пък тогава ще се мъча с другте работи :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

//off topic

tCp90.gif

 

:icon_shithappens:

 

Ясно че въпроса е към определен тип въпроси, които ще предизвикат определени реакции, затова още отначало да призова към Коледно спокойствие :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич, няма такова нещо като

стъпка 1,2,3

 

вадиш сола и импровизации на големите китаристи, анализираш кой кво е свирил и в каква акордова прогресия са нещата...

в един момент ще започнеш да усещаш по свой начин музиката и ще дадеш своето като музикант

 

имаше преди мнооого време едни видео уроци на Yngwie Malmsteen за китарни рифове и прочие потърси тях

ако има около теб някой от по-старата генерация можеш да попиташ и за "аз рокясах" изданията - самоучители по китара

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябват ти основни понятия, без блус скала не може да минеш, както и познаване на мажорна и минорна тоналност и съответната скала. Като за начало.

После трябва да научиш 7-те основни лада.

И тн и тн, има и разни екзотични скала.

Варианта, към който те влече,е да тръгнеш по пътя на Джордж Линч.

Човека притежава огромен талант и не се влияе много от теори и скали.

Като младеж е вадил по слух много Джими Хендрикс.

Сега казва, че като прави своя песен или соло, гледа да не се вълнува от теорията, а да следва вътрешният си глас или слух или там каквото го води.

Въпросът е, че едва ли пък не познава гамите. Просто е минал на ниво, на което и тези дето ги знаят, въобще са доста далече от него.

Това, което искам да кажа с много думи е, че може би ти трябват основни понятия и да се оставиш на слухът си. Дали ще проработи при теб, обаче няма гаранция.

Като за начало, като се опитваш да импровизираш, винаги почвай от основният тон, на акорда върху, който ипровизираш. После ще разчупиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, разгледай картинката доло и примерно солото на Black Sabbath - Paranoid също и ритъма на песента, песента е в Ми. Сега нямам време, но довечера ако искаш ще се опитам да ти обясня какво се прави с тези гами. Попринцип това ти е гамата Сол мажор/Ми минор (те са еднакви както До мажор и Ла минор) Тя има 6 хватки по грифа, като 1вата е основната и започва от Сол, а шестата всъшност е от Ми, може да се свири и една октава по-ниско (или по-високо, зависи от гледната точка :Д) На нея съм ти написал и 2ри пример, за който не съм много сигурен, но мисля че и така може да се свири. И така, разглеждай песни като начало и неща, които те кефят, понеже теорията дори и да я знаеш, без практика не става.

 

Em/G

emgs.jpg

 

P.S. примерно ако импровизираш нещо от сол(трябва да се гледа ритъма), почваш от 1вата хватка, ако пък тръгваш от Ла, мести 1вата хватка 2 прагчета напред по грифа и т.н

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така,

1во благодаря на всички дето писахте в темата;)

2ро днес когато още не бяхте писали,се разрових из нета и попаднах на :

 

http://www.soloonguitar.com/scalesandmodes.htm

 

От този сайт разбрах ,че в зависимост от това дали е минор/мажор са различни скали.И също ,че като намеря основния тон го слагам на местото на оранжевото кръгче и натам просто се разхождам по грифа:thumbup: Друг е въпроса ,че не ми идва нищо друго освен последователно да свиря тоновете...

 

та... на ето този бек. трак http://www.youtube.com/watch?v=biFDhDu37ng използвах тази скала: Minor Pentatonic

 

правилно ли съм разбрал ии до колкото прочетох,тази скала пишат ,че е универсална за всички стилове :?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих ти препоръчал видеотата на Марти Шуорц в youtube.Наинстина обяснява много добре и показва всичко което прави.Друг е въпроса,че има много голям набор от туториъл клипове за най-различни техники,рифове,теория и т.н.Търси акаунт с името guitarjamzdotcom

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При комбинираното свирене се използват пентатониките, да предполагам, че може да се каже, че е ''универсална''.

 

Например ако имаме Ла тоналност, ще свириме(импровизираме) в Ла мажор, имаме мажорната гама Ла както е на картинката горе, обаче 1вата хватка няма да започва от Сол(3то прагче), а от Ла(5то прагче), всичко минава с 2 прагчета нагоре... + Ла мажорна пентатоника, по този начин построяваме Йонийски лад в Ла мажор, който се използва в поп музиката, регето и кънтрито.

 

Това, което си свирил е Си минор пентатоника на съответния ритъм. Демек си почнал да свириш основната хватка от Си (7мо прагче, при китара в нормален строй от Ми, разбира се):

minpenta5.jpg

 

Сега освен това, можеш да свириш в Дорийски лад, който се използва при джаз и рок (май), при дорийския лад се свири гамата обаче 1 ТОН ПО-НИСКО, демек като този трак е в Си, 1 тон надолу става Ла, следователно ако ще импровизираш комбинирано в Дорийския лад, в Си минор (Bm) ще използваш Bm пентатоника + скалата в A (Ла мажор), която е в картинката на предишния ми пост, само че е 2 прагчета нагоре (1 тон по-високо от Сол), понеже ни трябва да е в Ла мажор, 1 тон по-ниско от основната тоналност ( B ).

 

Мен не ме бива много в обясненията, но все пак разбра ли нещо?

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък бих ти препоръчал добър учител ;) Импровизация без да познаваш теорията можеш да си позволиш само ако си свирил на слух 15-тина години и вече владееш китарата с ума си. Така мисля аз, де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Истина.

Всъщност дори да не е чак толкова вярно, ще го научиш много по-бързо, ако ти го обясни и покаже човек, който знае за какво става дума. Интернетът не замества учителите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

spineless,Мисля че те разбрах!Точно такива по-простички обяснения търся :thumbup:

 

За учителя преди 2 години ходих при един,той замина в чужбина,сега пак се върна..отидох 1 ден при него и му показах нали как свиря(научени работи от таблатура) и той ми каза да си отивам ,че не съм за тука даже и пари да нему давам..та така е в малкия град няма кой да те учи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във добрия смисъл....казах му че нямам проблем да държа ритъм,но ме влекът солата и той видя,че се справям добре,но просто не може да ме научи на това ,което искам.той свири бавно-блус и такива работи,а аз се кефа на солата на групи като : Trivium, Bullet for my valentine,Megadeth

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.