balombi Публикувано Декември 20, 2010 Публикувано Декември 20, 2010 (Редактирано) Здравейте! Днес ми попаднаха два червени светодиода. Реших да си направя с тях мигащи светлнинки . Търсих в нета опростени схеми и намерих това: http://aes.at.ua/publ/31-1-0-173 Схемата ми се видя проста , но имам един проблем - захранването е 12волта (ако не се лъжа това е колкото един акомулатор за кола). Искам да ви попитам дали тази схема може да со пригоди за захранване 9волта, чрез подмяна на кондензатора и резисторите . И има ли някой от вас схема за мигащи светлини с захранване 9волта. Благодаря ви! П.П Ивинете , знам че темата не е точно за тук! Редактирано Декември 20, 2010 от balombi Цитирай
Valeri_pj Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 Защо не идеш на сайта на Млад конструктор и да си купиш готов кит ами се занимаваш да откриваш топлата вода . Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 Вземи си едно фарче за байк от първия магазин за колелета,имат няколко вида мигане. Цитирай
Fallenblood Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 (Редактирано) сакън бе! с мигалка за колело, дето китаецът сигурно и микроконтролер й е ръгнал, не се учи човек баломби, ако ти попадне отнякъде една лампа ecc83 предчувствам какво ще става относно мигалката, тя и на 9 волта ще тръгне. въпросът е в друго: можеш ли да си обясниш защо мига диодът? Редактирано Декември 20, 2010 от Fallenblood Цитирай
balombi Отговорено Декември 20, 2010 Автор Отговорено Декември 20, 2010 Еми целта ми не е да ида до магазина и да си взема нещо готово - мисля че кефа е по-голям ако сам си го направиш. Това , което ми трябва е едно диодче , което да мига... Схемата от руския сайт е проста но е пригодена за 12волта.... Това , което исках да ви попитам е дали схемата от сайта може да се пригоди за захранване 9 волта. Цитирай
balombi Отговорено Декември 20, 2010 Автор Отговорено Декември 20, 2010 Fallenblood , благодаря ти! Колкото и смешно да ти звучи не мога да си обясна защо диода мига... Може ли само да те питам още нещо - на схемата срещу базата на транзистора пише N.C това значи ли че не се ползва... Извинявай за тъпите въпроси.... не си длъжен да ми отговаряш... Благодаря ти ! Цитирай
liquid_death Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 (Редактирано) Като искаш да правиш схема с мигащ светодиод, направи тази която си показал.Пробвай я на 9в.Ако ли не можеш да добавиш повдигане на напрежението.Но мисля че и на 9 в ще бачка ок или нещо от тук... http://www.google.bg/#hl=bg&source=hp&...2b3eb0c6d05264d Редактирано Декември 20, 2010 от liquid_death Цитирай
blr Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 Toва не е ли сайт за музика все пак?! Мигащи диоди?! Има други форуми, а тук има и "говорилня" И за да не пискаш, навремето си ги правехме с цветни крушки и стартери за луминесцентни лампи, беше супер. Весела, мигаща Коледа! Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 въпросът е в друго: можеш ли да си обясниш защо мига диодът? И аз това питам? Цитирай
balombi Отговорено Декември 20, 2010 Автор Отговорено Декември 20, 2010 (Редактирано) Извинявай , знам че форума не е за такива глупости , но все пак раздела е '' Изработка и ремонт" не '' Джем". Весела Коледа и на теб! Искам само да попитам за транзистора- срещу едното му краче (база) на схемата пише N.C какво значи това.... Благодаря! Parni Valjak : Не , не мога ! Редактирано Декември 20, 2010 от balombi Цитирай
krisku Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 Надявам се това да ти даде отговор на голяма част от въпросите. Също така хубаво би било да си вземеш един учебник по електротехника и градивни елементи, за да научиш малко повече за основните концепции в бранша, както и що е това: резистор, транзистор, кондензатор, диод, светодиод. Google isn't bad word, do you know? :-) Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 Младежа как тръгва с "искам сам" след някоя годинка ще почне и лампови усиватели ,евалата,ма трябва и четене.. Цитирай
Viper-X Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 може пък да иска да си го вмести някак в музиката, това си е негов проблем това е изработка и ремонт на всичко, не само конкретно за инструменти Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 20, 2010 Отговорено Декември 20, 2010 (Редактирано) Добре оформена интернет публикация, само дето това има невярно твърдение (little bit less than 9 volts) и прескачане на някои подробности (липса на верига в базовата верига), което ще доведе до грешни изводи. Пак става лавинен пробив, но по малко по-различен път. И понеже имаше въпрос за работа на 9 волта - не, няма да работи, освен с подбор на транзистора. Едно внимателно разглеждане на дисплея на осцилоскопа обяснява защо. Редактирано Декември 20, 2010 от Parni_Valjak Цитирай
Linchpin Отговорено Декември 21, 2010 Отговорено Декември 21, 2010 От всички възможни схеми на генератори и релета за време си си избрал най- екзотичната. По моите разсъждения в случая транзисторът е свързан като ценер и последователно на него диод в права посока. Доколкото ми е известно прехода Е- Б пробива при ок.5 волта, а за да се отпуши и другият преход са необходими още 0.6 в, червеният светодиод пали на ок. 1.2 в, т.е. когато напрежението в/у кондензатора достигне 6.8 в диода би трябвало да светне. Сега Валяка да каже къде бъркам, защото той каза, че на 9 волта няма да стане, а щом той казва, значи е така! п.п. После ще пиша за др.Буги-то, че сега няма време. Цитирай
Recommended Posts