Victor94 Публикувано Декември 19, 2010 Share Публикувано Декември 19, 2010 Здравейте! Имам един въпрос, който от край време ме мъчи и сега реших да попитам тук. Първо, как да разбера коя мелодия в коя тонлност е? До сега все съм си мислил, че това е тона на който завършва мелодията, и понеже свиря на сакс повдигам го с малка терца нагоре и получавам тона. Не знам това дали е така, но дори и да е така не мога да разбера след като съм намерил тона, как да разбера дали е мажорна тоналност или минорна тоналност. Теорията малко ми накуцва, за това ще помоля който знае да го обясни по-простичко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Тоналността се намира със слушане и анализиране. Все има някакъв акорд, около който се върти хармонията и някакъв тон, към който се стреми мелодията. Твоят подход с терцата в никакъв случай не е общо приложим и май генерален подход няма. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Victor94 Отговорено Декември 19, 2010 Автор Share Отговорено Декември 19, 2010 Ами добре, как да разбера тогава тоналността на мелодията? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Все има някакъв акорд, около който се върти хармонията и някакъв тон, към който се стреми мелодията. Намери акорда или тона, който му се явява тоника. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Victor94 Отговорено Декември 19, 2010 Автор Share Отговорено Декември 19, 2010 Все има някакъв акорд, около който се върти хармонията и някакъв тон, към който се стреми мелодията. Намери акорда или тона, който му се явява тоника. Казаха ми, че това е тона, на който завършва мелодията. Ако не е той, тогава как да го намеря този тон\акорд? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Това правило важи в много редки случаи. В класическата музика важи по-често. Да вземем за пример Нищо не взимай с теб / Take Nothing Темата от куплета (преди модулацията) започва с някакво Fm и заършва на D#, но основната тоналност е Fm. За цялото парче няма да говорим, защото е още по-сложно. Съвсем лесно е да се намери и обратния пример. Трябва да следиш музикалната линия към кой устойчив тон се стреми и хармонира. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Victor94 Отговорено Декември 19, 2010 Автор Share Отговорено Декември 19, 2010 Добре, да речем, че знам основния тон. Сега как да определя мажорна или минорна тоналност? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MiroLambov Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 По начина по който звучи...мисля че знаеш разликата в звученето м/у минорна и мажорна тоналност. Не мисля че има някакво правило за това...то поросто си звучи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 За целта е нужно да се изучава музикална теория, хармония и тн. За някои неща, няма shortcut . Просто правило не може да се изведе, понеже мелодиите биват хармонизирани по много способи, в резултат на което една и съща мелодия може да се окаже в най различни тоналности (или в повече от една или пък в никаква тоналност). Но най общо казано, мелодията сама по себе си (без свързаната с нея хармония) не е достатъчна за определяне на тоналността, макар че при най-простите мелодии (и хармонизации евентуално), тоналността лесно може да бъде отгатната по типичното гласоводене и метрум. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Правилото е просто. Откриваш третата степен в тоналността. Ако е на малка терца от тониката е минорна, ако е голяма терца - мажорна. Викторе, подозирам, че те вълнуват още въпроси. Намери тази книжка и ще си подредиш знанията в главата. Това е безценно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Извинявай, че ще ти опонирам, но правилата никога не са чак толкова прости . По тази логика в коя тоналност е парче, което е построено върху основен акорд E7#9, а съдържа в мелодията Сол (не Сол#) или пък някое типично блус парче в Ла, където основния акорд е A7, а в мелодията непрекъснато срещаме C? Или пък в коя гама е Разбира се, това което пишеш е напълно вярно, що се отнася до мелодии хармонизирани със способите на класическата хорова хармония и невключващa модулации, но както знаем, далеч не всички мелодии са такива. Елементарната теория не музиката (както много пъти е ставало въпрос) е много далеч от даването на всички необходими отговори, а и поради времето в което е писана, както и преследвана от нея цел (учебно помагало за музикалните училища, изучаващо се в 7 клас, доколкото помня) е доста непълна и едностранчива Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Прав си, но с това вдигаш нивото на разговора на ниво, което може дасе окаже недостъпно за участниците в него. Как да си определи човека тоналността? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 Именно това написах по горе, няма шорткът за всичко. В елементарните случаи, съвета, който му даваш ще свърши чудесна работа и без съмнение е добро начало, както и запознаването с Елементарната теория (хубаво е само последната да не се взема за финална институция в музикалното образование, каквато тя със сигурност не е , по скоро начало ). За по сложни случаи си трябва четене и учене Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 На мен ми е по-странно как човек, който не знае какво е тоналност, се интересува как да открие тоналността на парче. За какво ти е да знаеш в коя тоналност е парчето? Те нещата са така навързани, че ако знаеш какво е тоналност, ще знаеш и как да я определиш за дадено парче, а ако не знаеш какво е - тогава изобщо не ти трябва да я намираш. Така че цялата тема просто е излишна. Все едно да питаш "как да преброя колко яйца имам в хладилника", без да знаеш числата. Ще ме извинявате, ама напоследък в тоя раздел откривам все по-абсурдни въпроси 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Декември 19, 2010 Share Отговорено Декември 19, 2010 (Редактирано) Прав си ,но пък тука човек да не посмее да попита нещо , защото всичко си е написано в книгите и излиза глупаво да питаш вместо да седнеш да четеш. Какво казват някои даскали след като си предадат урока : "Имате ли въпроси? Ако нямате , значи най вероятно нищо не сте разбрали " Редактирано Декември 19, 2010 от ultramega Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts