Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи, проблемът е следния - занесох си китарата на сет-ъп да й свалят екшъна месец след като я взех, така че на практика е с най-нисък възможен екшън, обаче аз каквато съм умна я изпуснах и на евтинкото ми дръвце това му се отрази доста зле - падна солидна количество лак и боя, и фингърборда почна да се отлепва. И сега бъзка адски много, а съм с 9-ки струни, та въпроса ми е - да си взимам ли 8-ци? Те като са по-тънки, би трябвало да са по-далеч от грифа и да не се удрят в първо прагче като ударя празна и следователно да не бъзкат нали?

Ако разликата не е толкова голяма, се чудя дало има смисъл да се мъча да свиквам с толкова тънки струни които се бендват супер лесно? (и без това бендовете ми изфалшивяват от време на време

Предварително благодаря :)

Отговорено

Боята и лака как да е, ама щом чак фингърборда е започнал да се отлепва не е зле да я занесеш пак на лютиер да направи нещо по темата. По-скоро това ти е проблемът, не дебелината на струните.

Отговорено

мм, въпроса е че това ще ме изръси, а съм доста зле с бюджета, а и няма смисъл да инвестирам в тази китара, просто не си струва, търпи се общо взето, така че гледам какво мога да направя сама

Отговорено (Редактирано)

в един и същи строй по-тънките струни опъват по-малко - грифът ще започне да изпъква към струните, което с тоя отлепен фретборд ще има непредсказуем ефект. една китара не трябва да е в такова състояние - ако не намериш кой да ти помогне, питай по-долу в раздела "изработка и ремонт" и търси в гугъл.

Редактирано от Fallenblood
Отговорено
в един и същи строй по-тънките струни опъват по-малко...

Абсолютно подкрепям това. :) Размера на струните няма да ти реши проблема генерално.

Иначе по отношение на свиренето с 8-мици, не съм привърженик.

В периода от 95 до 97 година свирех само с осмаци, защото толкова ми е бил акъла.

8 SUCKS!

Отговорено

хехе питайте Еди Ван Хейлън дали осмиците съкс. :) Всичко е въпрос на вкус, макар че в случая 8ците няма да помогнат, а напротив.

Отговорено

А за рок AC/DC, Ерик Клептън, ZZ TOP, какви струни принципно е добре да се използват. Девятки или десятки? Какво ще кажете? И ако първите три струни са от комплекта с 9-ките, а горните три дебелите, са от комплекта с десятките, да не ми бръждят, има ли някакъв проблем. Естествено, ако имам възможност да си ги закупя не на комплект, а по отделно.

Отговорено

^ Такива "смесени" комплекти, за които говориш има.Наричат се хибридни.Размера им се води обикновено 9-46.

Десетките са по-подходящи за AC/DC.Може би и по-дебели.

Отговорено (Редактирано)

НЕ!!!

А за рок AC/DC, Ерик Клептън, ZZ TOP, какви струни принципно е добре да се използват. Девятки или десятки?

11

Редактирано от RockoBG
Отговорено
^Ангъс ако не се лъжа свири с 10-ки, а Малкълм е с 12-ки.
Ангъс свири с 9-ки,сега с 10-ки,ама са полутон надолу (поне в софия),опъна е същия горе-долу,Пейдж свири с 8,Стиви Рей с 13..всеки си решава как му е добре.

А по темата - на лютиер..

Отговорено

Според мен зависи от типа на китарата.При по-къса мензора по-дебелите струни са по-меки от колкото при по-дълга.

По темата - ако бръжди в първо прагче,можеш да сложиш нещо в гнездото ,където минава струната ,така че да се повдигне малко.Повечето хора го правят с хартийка,пробвай да видиш става ли.Ако се оправя можеш да търсиш и по-цивилизовано решение в тази насока.

За известно време може да скалъпиш положението.

Ако бражди и в останалите позиции компромисния вариант е да вдигнеш малко струните и/или да реголираш тръсрода.

При всяко положение ако ти се отлепя фингърборда иска ремонт.Пусни тема със снимки в секцията за ремонт на инструменти и хората могат да те посъветват как да оправиш проблема без излишни харчове.