Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с пръстите


Beautiful_mind

Recommended Posts

Здравейте,

вече си купих китара, но сега имам следният проблем - много ме болят възглавничките на пръстите на лявата ръка при свирене. Действа ми ужасно демотивиращо. Четох из форума и гледам, че всички казвате, че се получават мазоли и после кожата загрубява... А на мен никак не ми се иска да става така, все пак съм жена.

Въпросът ми е наистина ли няма друг начин? Нещо да си сложа на пръстите? В момента съм се облепила с дебело тиксо :D и е доста по-добре, но едва ли това е най-добрия вариант. Учудвам се, че няма някакъв аксесоар за това или поне аз не знам!? Някакви идеи? Някой да е пробвал нещо? Или всички карате "на голо" :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

По-големият ти женски проблем е, че не можеш да пускаш маникюр. Иначе след известно време видимо няма да има разлика от преди в пръстите ти. Единствено на допир се усеща някаква минимална разлика. Болката също отшумява. На каква китара и с какви струни свириш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:no: Не, няма друг начин! Като начинаещ съм пробвал с лейкопласт, защото е по-мек, но това е временно решение! А, с тиксо пък въобще не е удачно. :ok: Нищо лошо няма в мазолите, защото въобще не се забелязват и не разгрозяват. Естетиката се нарушава, когато имаш маникюр само на дясната ръка, а на лявата - не. Бавно и търпеливо ще се преодолее този проблем. :D

П.П. А, този въпрос май ще развихри чувството за хумор на колегите и темата ще отиде в "Бисери" :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акустична с метални струни.

Най-гадни са ми първите две, а в песента, която разучавам, главно те се използват, особено с кутрето е почти невъзможно.

Маникюра ще го преживея.

За колко време горе долу би трябвало да загрубеят и да не чувствам болка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими, и аз си мислех за лейкопласт, но нямам под ръка да пробвам. Какво имаш предвид под временно решение? Защото аз просто искам да мога да си свиря някои неща за лично удоволствие, нямам амбиции за нещо повече. Поне засега де :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто трябва малко време и упоритост. Ако много те боли не свири известно време - например ден!

 

Не мога вече да си спомня кога се случи това с мазолите, но предполагам някой друг месец трябва да мине или година ?

 

Ето ти малко вдъхновение (девойката свири от 3 години и това си е нейна музика)

http://www.youtube.com/watch?v=BnDUjkbvPaU...feature=related

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :thumbs_up:

Другата възможност за това да те болят пръстите е, че още нямаш правилна постановка. Когато аз започвах доста натисках, селската, и беше кофти, да кажем. Разгледай из ютюб клипчета как свирят хората, има и видеа които обясняват основите на различни постановки на двете ръце. Примерите по-горе са готини - забележи колко отпуснато и спокойно свири девойката. Дерзай, и след време като ти загрубее кожата на възглавничките няма да имаш такъв проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак пък месеци...

Най-голямата ми пауза беше около 4 месеца и като хванах пак китарата ме боляха много възглавничките, но на втората седмица започнах пак да свиквам.

 

Иначе автора да не разбира "мазоли" от типа на груб селски труд. По-скоро кожата ти ще започне да се бели отначало и накрая ще загрубее достатъчно.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази девойка наистина е добра, мерси за линковете.

Иначе сега като се замисля - доста по-лесно ми е с показалеца например, отколкото с кутрето, просто защото там кожата е по-загрубяла.

Явно наистина ще трябва да имам повече търпение.

Благодаря ви за отговорите :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи почивка 1 седмица и след това опъни найлонови струни на китарата :thumbs_up:

и никога нетрябва да има натоварвания които причиняват болка при свирене :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да пробваш със по тънки струни например за ел. китара 9ки 8мици дори ... е звука ти ще бъде по тънък , но пък ще можеш да продължиш да се учиш и в един момент вече няма да ти е пречка дебелината на струните и ще можеш да сложиш отново по дебелите :thumbs_up: .Важно е също и на каква китара свириш ако е някоя соц. Кремона мазолите и болката ще са ужасяващи.

 

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно аз нещо не разбирам, но точно тънките струни са ми проблемни, защото ми се впиват във възглавничките на пръстите. Иначе китарата е Fender Squier SA 105.

А иначе аз свиря от 2 дни, каква почивка от седмица да правя :D

Значи найлоновите струни са по-безболезнени от металните, така ли да разбирам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попринцип да, ще ги усещаш като по-меки, но като за съвсем начинаещ и с тях ще те болят възглавничките. Няма как :D

 

Отделно, че китари, предназначени за метални струни, в повечето случаи не става да им се слагат найлонови, защото ги късат. (При захващането на струната долу на тялото, където е "моста"/"магарето").

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто като те заболят много пръстите, спри за деня и си почини. Ако на следващият ден още като хванеш китарата и те заболят, си почини още ден. Не почивай обаче, докато съвсем отмине болката, защото иначе ще трябва отново и отново да минаваш през този етап.

 

На мен ми се струва по-удачно да потренираш само с основни акорди, за да ти се постегнат пръстите и да избягваш слайдове и бендове като за начало, особено на тънките струни, че това допълнително ще ти натовари възглавничките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.