Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара, въпроси.


edyy

Recommended Posts

Здравейте, аз съм Едис на 16 години и живея в Хасково.

 

Така, преди 2 дена си купих китара ефтина 250 лв. и жъжка много, също така и си взех усилвател за 150 лв.

Искам да ми кажите, дали жъжкането е от китарата или усилвателя или струните или от квото и да е там.

Не знам много за електрическа китара( и виждам думи, които ми са непознати като адаптер, състайн, гейн и др.) ако може да ми ги обясните, защото ако ме питате каква е китарата мога да ви кажа марката и цвета :cheers2: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М, когато ударя 2 струни звучи много гадно, свирил сам на други ел. китари, те също правят така обаче се получава някак си по исчистено и по-яко, и аз се чудя дали е от усилвателя или от китарата.Пък и може да е от ефекта, не съм на дистършън, а съм на Drive нали ви казвам не знам.-Гадното е че не познавам хора които разбират-.

Китарата ми е черна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Taкааа.. всички писатели до момента се простиха с "мненията си". Днеска имаме чудесен слънчев ден и нямаме наказани. Утре може и да не е така.

Единственото смислено мнение беше последното на "Tatkoogi", който правилно отбелязваше, че всеки е започнал отнякъде.

 

 

Към оригиналния питащ:

- дистършън = дисторшън, като си "на Drive" използваш вградения дисторшън на усилвателя

- жъжка = жужи

- състейн = продължителност на тона

- гейн = усилване (в повечето случаи на сигнала в предусилвателя), което резултира в повече дисторшън или изкряване или джъ джъ или това което се чува като китара на записите на повечето метъл банди. Разликата е, че там имаме запис направен в студио с вероятно доста по-добра техника от твоята, а предполагам и доста по-напреднали китаристи. Така че сега си жужи за начало :thumbs_up:

 

 

 

Прегледай важната тема в горната част на екрана "Информационна тема за раздел китара", в която има посочени темите, които дават отговор на голяма част от въпросите ти. Включително има и линкове към теми за начинаещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Edyy, казваш, че звучи гадно като удариш две струни. А китарката дали е настроена? В същност не може в града от където си да няма "гаражни" банди. Позавърти се покрай тях. Погледай, поразпитай и чети. Чети много и питай малко. Така нещата ще си дойдат на място. Не забравяй за какво си купил китарата. Упражнявай се! Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да настроена е само, че не разбирам едно нещо, какво наричате хубава китара примерно за 1000 лв. и с какво ще е по-различна от китара за 300 лв.?

 

Благодаря много synchu, tatkoogi.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, аз не съм никакъв разбирач в областта на китарите и няма и да се правя на такъв. Но я си задай въпроса каква е разликата между кола от 500 лева и такава от 10 000 или някаква техника телевизор, хладилник. Каквото и да е. Просто е по-качествено (всяко правило си има изключение)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поиграй си малко с драйва и с гейна на усилвателя - все някога ще уцелиш настройка, в която звукът се доближава до желаното. Също експериментирай с Еквалайзер-а (Bass, Mid, Treble) - тонът значително може да бъде изострен или омекотен оттам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@edyy: в есенцията си, китарата за 300 лева прави абсолютно същото като китарата за 30 000 лева. Опъваш жицата и излиза звук.

 

Ся ... китарката за 30 бона прай ДЖЪННННННННННННННННННННННННННННННННннннннннннннннн и завършва, след дълъг отзвън, с приятен хармоник преди да отшуми тотално ... направо ти се пълни душата от метaлния звук на жицата през прецизно навития адаптер, подпрян от медения резонанс на супер качественото дърво и плътността на металните отливки от селектиран, сериозен метал с известни свойства и нарочно търсени качества на сплавта.

 

 

Китарката за 300 кинта прай БХЪРРРЦЗЗЗДЗЗЗдззззбрррххххссСССС и завършва с шума от адаптера, фрашканите с никел в медта китайски жици и скапаните потенциометри от по 2 с'тинки за 5 бройки, всичко това подпряно от съвършения дисонанс между дървото на тялото (от вида "Ми-таквоз-намерих-в-ботаническата...") и дървото на грифа (което в доста случаи, от моя опит поне, съвсем не е перфектно, но като цяло е OK). Като добавиш в уравнението и металните детайли, направени от шлаката от някой леярски цех за ключове и брави, работата се подрежда. Таман кат' за 120 лева. И като сложиш всички "товарилки" по трасето, докато китарата дойде до теб - те ти ги 300. В резултат на това, всяка прилика и разлика на крайния продукт с истинска китара, е напълно случайна и не съвсем преднамерена. Тук изобщо не споменавам начина, по който е издялкано дървото. Качеството на работата някой път е 1:1 с "отмъщението на дърваря". Като оглозгаш китарата до голо дърво (адаптри, капаци, чудесии - всичко се маха), почваш да забелязваш шупли, погрешно просвредлени отвори ("Тука ли беше адаптерът ... оп, не тука ... оп, т'ва беше за Stratocaster!", криви рязаници, де боядисано, де не, остатъци от лепила, смоли и т.н.

 

В много голяма част от случаите ще попаднеш на лопато-подобни звуци, но някой път стават чудеса и измежду евтините китарки се случва някоя, която да вади наистина читав тон. Обаче това са такива големи изключения, че е по-вероятно от 200 чувала с п**** да извадиш единствения х**.

Редактирано от Rammkopf
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ramkopf,браво човек!Това твоето си е направо теорема!И ако все още някой не е разбрал каква е разлика между скъпа и евтина китара, то тоя да се замисли сериозно за интелектуалните си качества.За съжаление, и след такова епохално разяснение, въпроса ще продължи до безкрай, като състейна на скъпата китара....

 

 

@edyy, освен че китарата е черна, може ли да кажеш марка, какви aдаптъри има итн.?

Редактирано от rockozaurus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

WESTONE RG type XR5

Ето снимки:

1288779982.jpg

 

1288780002.jpg

 

Благодаря за съветите.

 

Още въпроси :punk_guitar:

Класическата китара се изработва от орех, череша, явор и абанос.Искам да ми кажете от какви дърва се изработва електрическата китара и дали тежеста има значение-според мен има, по-тежкото е по-хубаво(незнам но съм пробвал тежки китари и звучат много по-хубаво от леките).

Редактирано от edyy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Електрическите китари се изработват главно от :

-Махагон

-Елша (Alder)

-Липа (Basswood)

 

Като често върху тях се слага тънка дъска от друго дърво (най-често се среща Клена (Maple) ), наричана Топ, която се слага за по-наситен и разнообразен тон.

 

А за тежестта - всяко дърво тежи различно, може би на теб повече ти харесват по-тежките дървета, но например един Ibanez S е доста лек, за сметка на това има страхотен звук. Всичко е относително, на някои им харесва, на други не. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, какво красиво копие на Ibanez! :girl_cray2: Сериозно, чак ми хареса.

 

Едис, имаш синхронно тремоло. Т'ва се настройва супер яко и ако китаецът не си е оставил ръцете, като ти е правил геометрията в завода, би следвало да се интонира ОК китарката. :tomato:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Пак не си се информирал достатъчно - хайде наблегни още малко на четенето преди писането. Едно е да даваш лично мнение - друго са фактите.

Клен обикновено се слага върху махагон. Клен върху останалите е необикновен подход.

Топ за по-разнообразен тон е интересно определение. Как се постига разнообразен тон, чрез поставяне на кленов топ е загадка за мен.

Кленът се поставя защото оригиналния тон на махагона е по-дълбок, с кленовия топ се постига изясняване на тона (повече високи и средни високи честоти, ако трябва да бъдем по-конкретни) подобрение в отзвучаването и т.н.

 

Ясенът също се използва масово като дърво за електрически китари. Орех и вече разни екзотични дървесини също са горе долу често срещани и при електрическите инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.jemsite.com/jem/wood.htm

 

Малко четиво за дървения матрял...

 

Сънчо, правят се и други компбинации с тяло/топ, но са доста по-редки. Напрактива си е така, както си го обяснил ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти предлагам да използваш и търсачката във всеки от разделите.В раздела изработка и ремонт има доста материал за това как се прави една китара и какви са и частите,коя за какво служи и т.н.

В раздела китара пък може да намериш теми за сравняване на различни китари и общото мнение на хората за дадени марки ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.