grizzlogfob Публикувано Октомври 28, 2010 Публикувано Октомври 28, 2010 Свиря главно метъл и съм се насочил към БС рич. Та най-вероятният вариант е моделът Warbeast Trace bass http://www.bcrich.com/bass_trace_beast.asp# В новия магазин на Оборище и канала ще трябва да наброя 670 лв. Много ме блазни и моделът NT Warlock, който е с 2 кръстосани адаптера и е цяло парче тяло и гриф. Само че трябва да ми го доставят, тъй като го нямат в наличност и при това за 1070 лв. Та дали си заслужава толкова да се събира още, за да събера посочената сума, или и първият модел би удовлетворил напълно очакванията и нуждите ми? Приемам предложения и за други бас китари, предлагащи се в софийските магазини, които биха представлявали интерес за мен. Цитирай
Viper-X Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 (Редактирано) Пич, кое му е високият клас, BC Rich са клошарски инструменти ако искаш качествен инструмент си купи един Ibanez или Fender или или по скъпичка Yamaha ПП. Висок клас значи Warwick, Alembic, Musicman и т.н. разгледай това http://www.musicworld.bg/bg/c_399/i_21664/...B300FM_AMB.html http://www.musicworld.bg/bg/c_399/i_15986/...TARS_BB414.html както и Ibanez SRX серията ПП2. Забелязал съм, че повечето хора, които ползват Рич имат мозък с размер на фъстък (не обиждам никого), не бъди един от тях Редактирано Октомври 28, 2010 от Viper-X Цитирай
7thString Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 ^ Много несериозно се изказваш... по-леко Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Viper-X, със сигурност не помагаш на никого с подобни изказвания. Освен това, през годините B.C. Rich са правили и доста добри басове, продължават да го правят и в момента. grizzlogfob, кажи с две думи каква музика свириш/харесваш ("метъл" е твърде общо), от колко време се занимаваш с музика и какво е било досегашното ти оборудване. Така ще можеш да получиш разумен съвет, съобразен (поне донякъде) с нуждите ти. Басът, към който си дал линк е среден към нисък клас и разчита основно на външния си вид за продажби. Цитирай
Viper-X Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Е не това си е мое мнение, аз дадох няколко предложения, които са добри Цитирай
IgniteAll Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Слушай какво ти дума разбойника е моя персонален съвет към теб. Пък ти ако си се заинатил да си купуваш B.C. Rich си е твой избор. Ние тук сме една малка трупа дебелострунни персони, всеки от другия с по-различно мнение за звук и инструменти. Можем да те засипен с информация, но не съм много убеден, че ще ти е полезна. Цитирай
blr Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Пич, кое му е високият клас, BC Rich са клошарски инструментиако искаш качествен инструмент си купи един Ibanez или Fender или или по скъпичка Yamaha ПП. Висок клас значи Warwick, Alembic, Musicman и т.н. разгледай това http://www.musicworld.bg/bg/c_399/i_21664/...B300FM_AMB.html http://www.musicworld.bg/bg/c_399/i_15986/...TARS_BB414.html както и Ibanez SRX серията ПП2. Забелязал съм, че повечето хора, които ползват Рич имат мозък с размер на фъстък (не обиждам никого), не бъди един от тях Тц, тц, тц... от най-любимия тип изхвърляния. И как реши, че точно и именно тези марки са качествени, респ. висок клас, а другата-"клошарска"? Не знам колко е голям твоят мозък, но цитираното изказване не говори за силно набраздена повърхност или в най-добрият случай става въпрос за сериозна пубертетна треска. Успокой малко топката. @grizzlogfob Твърда музика можеш да свириш на всякакъв инструмент. След като си се насочил към тази марка, явно визията е от значение, но по-добре кажи каво звучене търсиш и как мислиш да го извличаш от инструмента? Цитирай
grizzlogfob Отговорено Октомври 28, 2010 Автор Отговорено Октомври 28, 2010 Ще уточня: Свиря главно траш и дет метъл. Свиря с перо, от две години си занимавам. Досега съм свирил на един бас Bucklay (дъщерна на Уошбърн) от тия във Фактора дето се продават в комбо вариант за начинаещи с кубе, калъф и т.н. Цитирай
zeuglodon Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Ако свириш стандартен дет-траш, като баса следва китарите и няма кой знае какви заигравки по грифа, то инструмент от по-нисък клас ще ти свърши работа. Не се хвърляй в дълбокото още от сега. А на Viper-X ще кажа: да си чувал за басист на име Роджър Патерсън? Цитирай
kolega Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 (Редактирано) Или за китарист на име Чък Шълдинер? Тъй като се спомена за Yamaha, мога да ти кажа накратко някои работи за него: Плюсове - добър, леко агресивен външен вид - 5-струнният модел е с широко разстояние между струните (особено приятно е ако досега си свирил единствено 4-струнен) - "мощен" звук, и известен ограничен контрол над него с активната електроника (която аз лично почти никога не я ползвам) - цена под 700 лева Минуси (говоря за своята 3-годишна тояга): - лакът се олющва с поглед, кажи-речи. леко да го чукнеш с нещо и се олюпва малко кръгче от тънкия лак - предното магаре (при ключовете) е леко отчупено откъм пета струна - стои малко като зъб с оголен корен хаха но така е от поне година и не пречи - жакът се прееба преди няколко месеца, трябваше да го сменя - бактерията му пада доста бързичко - за 2 месеца при средно-интензивно свирене може би ще замине - малко по-тежък е от другите басове (тук е въпрос на лично мнение дали е плюс, или минус) Като цяло - доволен съм. Също така като цяло - вече искам да го сменя, но това е естествено, всеки си гони някакви свои вкусове. Аз лично с него започнах да свиря тежка музика (мелодичен дет), за което не съжалявам. Друго лично мнение е да не си взимаш Squier от същия ценови клас. - свирил съм на такова нещо и за нищо на света не ти го препоръчвам. Не всичко е бас - може би 40/40/20 % звукът ти зависи от китара/усилвател/струни. Тук може и да не одобрят това изказване, но може би дори бих завишил относителния дял на струните Редактирано Октомври 28, 2010 от kolega Цитирай
grizzlogfob Отговорено Октомври 28, 2010 Автор Отговорено Октомври 28, 2010 Ако свириш стандартен дет-траш, като баса следва китарите и няма кой знае какви заигравки по грифа, то инструмент от по-нисък клас ще ти свърши работа. Не се хвърляй в дълбокото още от сега. А на Viper-X ще кажа: да си чувал за басист на име Роджър Патерсън? Ами предвиждам заигравки по грифа с оглед на това бас линията да се разграничава от тази на китарите. Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 Препоръчвам ти да не си купуваш бас от чужбина. Иначе ще се целиш на сляпо и не се знае дали ще ти допадне звука (ако държиш на него де). Ако визията значи повече за теб, купувай по картинка. Аз бих ти препоръчал да обиколиш кварталните магазини, по-добре с приятел басист, да чуете и видите различни басове. Хвърли едно око на корт. Според мен са сполучливи като цена/качество. Говоря за високия им клас. Всичко останало по препоръките ще е чесане на езици в интернет. Разчитай на слуха или предпочитанията си. Цитирай
Viper-X Отговорено Октомври 29, 2010 Отговорено Октомври 29, 2010 (Редактирано) Ако свириш стандартен дет-траш, като баса следва китарите и няма кой знае какви заигравки по грифа, то инструмент от по-нисък клас ще ти свърши работа. Не се хвърляй в дълбокото още от сега. А на Viper-X ще кажа: да си чувал за басист на име Роджър Патерсън? На бас, че той е станал известен именно защото е свирил на BC Rich Другарю @bIr, моят мозък е достатъчно голям за да не си избирам инструмента по външния му вид, форма и външен вид, а по качества, свирил съм на 3те баса, които предложих и са добри, не съм казал да си купува именно тях, те бяха просто предложения. Редактирано Октомври 29, 2010 от Viper-X Цитирай
blr Отговорено Октомври 29, 2010 Отговорено Октомври 29, 2010 (Редактирано) Не съм ти другар. Не съм ти съпартиец, а и не се познаваме-така, че с това объщъение-в къщи. Относно предложенията ти, не съм ги коментирал, но BB414 е наистина хубав инструмент за парите си, с една забележка: контрол. Щеше да е много по-удачно и гъвкаво да ima отделно усилване на двата адаптера (ala jazz bass). Редактирано Октомври 29, 2010 от blr Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 29, 2010 Отговорено Октомври 29, 2010 Viper, ВСИЧКИ избираме инструментите си и по външен вид, но имаме различен вкус, затова има и различни марки с различен дизайн Относно това кои предложения са "добри" важи същото - добро за теб, спрямо твоя опит и вкус е едно, а за друг - друго. grizzlogfob, както ти предложи и Никифена - разходи се и пробвай възможно най-много басове преди да купуваш. Чуй ги акустично, след това в усилвател с еднакви настройки, ако са в един и същ магазин. Най-добрият вариант за проба е с усилвател, чиито звук познаваш или на слушалки през линейно звучащ предусилвател, но това е по-трудно осъществимо. Сравни значително по-скъпи и по-евтини модели от този който си харесал - как усещаш грифа, какъв е общия тембър, стегнато ли звучи ниската струна, как реагират на свирене с различна динамика, каква е дължината на тона (особено в по-високите позиции). Разгледай детайлите - пасване на грифа към тялото (има ли разстояние около грифа в леглото на тялото), поставяне на позициите (ръбовете им "драскат" ли на пипане, има ли видимо по-високи позиции), как изглежда лака на местата, които не се забелязват толкова лесно (по страничните ръбове в предната част около грифа, например), как усещаш движението на ключовете при настройка, как изглежда материала на грифа и фингърборда (чепове, шарки, жили на дървото) и т.н. Създай си лична представа за качеството и звука, за да направиш избор, за който да не съжаляваш след 3 или 6 месеца. Warbeast ще е по-добър от сегашния ти инструмент, но ще ти кажа какво би ме притеснило ако трябва да го купувам аз: - материалът на тялото е липа - често срещан в този ценови клас, но на мен не ми допада като тембър, освен това не звучи добре с по-ниски настройки и повече "бой" (разбирай агресивно свирене с дясна ръка), което е съществено за един "метъл" бас - адаптерите са с керамични магнити - може и да звучат прилично, но без проба е трудно да се каже. - разстоянието между струните поне на снимката изглежда малко, аз предпочитам 19мм при струнника, по-малко не ми е комфортно Ямахата, дадена като предложение по-горе е приемлив вариант - пробвал съм пасивния модел и ми допадна. Тялото е меко, наистина (елша) и трябва повече пазене, но звучеше добре. Не ми хареса начина за избиране на адаптерите - с превключвател. Предпочитам плавно смесване с потенциометри - има много повече възможности. Виждам, че докато пиша blr се е изказал доста сходно за този модел Цитирай
Recommended Posts