Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с ритъма


KStoev

Recommended Posts

Здавейте! Свиря от доста време, но все още имам проблеми с ритъма. Ръката ми е ужасно вдървена... самото движение и отпускането на ръката не са ми проблем, но хвана ли китарата, ръката ми се вкоченява буквално.Имам чувството, че при удара върху струните, перото сякаш се забива в стена... Движението ми идва от лакътя и самият ритъм губи скорост. Искам само да отбележа, че има есенциален тремор (ръцете ми треперят) дали може това да указва въздействие по някакъв начин? Благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не съм лекар, но съм сигурен, че ако този проблем не се получава при други дейности, то причината за вдървяването е постановка, както и психологическо "сковаване". Посети някой друг урок по електрическа китара при учител, на когото може да се има доверие, за да ти покаже правилна постановка и се отпусни.

Съфорумника kolio_k беше публикувал полезно видео на тема пикинг. Потърси го и го изгледай.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Движењето би требало повеќе да оди од зглобот на дланката. Ако цело време свириш од лактот нормално е и да ти се вкочанува раката, брзо да се заморуваш а и да губиш на брзината и да не можеш да постигнеш рамномерен ритам. Има и уште една можност - можеби си левучар кој што свири како деснорак - како мене :thx:

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш снимай се с камера как свириш ритъм и ни го пусни да го анализираме! Наблюдавай се в огледало докато свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аце, собери повеке македонци да пишат тука!

 

Стоев, забрави за известно време за тоновете. Ползвакй китарата като перкусионен инструмент. Пусни си радиото без значение каква ще е музиката. Тактувай по струните с перото. Струните заглушавай с дясната ръка. Ще се отвориш за ритъма лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен всичко което са ти казали до този момент е правилно - и постановка и евентуално ако си левечар и свириш като десничар. Само искам да добавя, че ако свириш ритъм или соло, който е на границата на моментните ти възможности като техника се получава така - един път става, един път не става, неравномерно, кофти тонове и т.н. Нищо, че не се е получило добре, разучавай нови и нови неща (не повтаряй това многократно докато стане добре) и ще видиш, че проблемният ритъм ще става все по-малко проблемен (при мен лично така има ефект, не знам дали така е правилно и редно).

Редактирано от steve83
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ритъма трябва да се води от китката,не от лакътя,Александар го каза вече.

Това с тремора си е проблем,ходи на доктор,ако е постоянно(абе и аз съм така след тежък запой,но минава :( )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То щеше да е хубаво след запой да треперя, но проблема, е че от алкохол тремора изчезва (тук може да се обсъдят лечебните му свойства) въпреки това не смятам всеки път преди да свиря да се квася ;) . Бил съм по сумати невролози и просто няма лечение за тая пустиния. Надявам се да не е от тремора проблема, и че ще се оправят нещата. Благодаря за съветите ако имам време ще пусна едно видео :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

KStoev, знаеш што, јас имам некои јога вежби (упражнения или упражнавания. не знам како е точно на български книжовен) за раце, ќе ги побарам и ќе ти ги скенирам деновиве, па можеби ќе ти се најдат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се включа, макар че малко в страни от темата, но все пак. Значи по-принцип уча сам, засега предимно съм овладял акомпанимента, опитвам и по-лесни мелодийки на рок парчета. Обаче не винаги се харесвам как звуча, за акомпанимента - например вечер, когато съм уморен не ми се получава, напротив когато съм спокоен и релаксирал, свиренете е вече съвсем друго и разликата е значителна. За солото и разни рифове на ел. китарата - правя непрекъснато много грешки, освен ако не е прекалено просто, зазвучавам ненужно други струни, или нещо друго ми куца, предполагам нямам нужната техника или концентрация, не се вторачвам да си гледам в пръстите, не знам дали е необходимо. Уча сам от школи и нета. Или не се упражнявам правилно и достатъчно. Колко време изисква заучаването на дадено упражнение в смисъл, колко пъти трябва да се изсвири ориентировъчно? И да допълня грешките откривам, чак при прослушване на записи, които съм си направил, иначе не са ми направили впечатление по време на свирене, това нормално ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Имаш недостатъчно развита техника и затова по - голямата част от вниманието ти е съсредоточена върху самия процес на свирене, а не върху това, което се чува (тоест слухът не е концентриран достатъчно).

В началото и аз бях така. Но после с времето се научаваш да се отпускаш и да СЛУШАШ какво реално се чува, не само да се стараеш да няма грешки. Но си трябва техника и годинки... Поне това е мойто скромно мнение :icon_shithappens:

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да намалиш темпото на това, което трябва да изсвириш до момент, в който при свирене ръката ти не чувства напрежение. Посвири така известно време и след това постепено увеличавай темпото... Не забравяй да разгряваш с някакви бавни упражнения преди това. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.