KStoev Публикувано Октомври 6, 2010 Share Публикувано Октомври 6, 2010 Здавейте! Свиря от доста време, но все още имам проблеми с ритъма. Ръката ми е ужасно вдървена... самото движение и отпускането на ръката не са ми проблем, но хвана ли китарата, ръката ми се вкоченява буквално.Имам чувството, че при удара върху струните, перото сякаш се забива в стена... Движението ми идва от лакътя и самият ритъм губи скорост. Искам само да отбележа, че има есенциален тремор (ръцете ми треперят) дали може това да указва въздействие по някакъв начин? Благодаря предварително Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 6, 2010 Share Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) За съжаление не съм лекар, но съм сигурен, че ако този проблем не се получава при други дейности, то причината за вдървяването е постановка, както и психологическо "сковаване". Посети някой друг урок по електрическа китара при учител, на когото може да се има доверие, за да ти покаже правилна постановка и се отпусни. Съфорумника kolio_k беше публикувал полезно видео на тема пикинг. Потърси го и го изгледай. Редактирано Октомври 6, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Александар Отговорено Октомври 6, 2010 Share Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) Движењето би требало повеќе да оди од зглобот на дланката. Ако цело време свириш од лактот нормално е и да ти се вкочанува раката, брзо да се заморуваш а и да губиш на брзината и да не можеш да постигнеш рамномерен ритам. Има и уште една можност - можеби си левучар кој што свири како деснорак - како мене Редактирано Октомври 6, 2010 от Александар Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Октомври 6, 2010 Share Отговорено Октомври 6, 2010 Ако можеш снимай се с камера как свириш ритъм и ни го пусни да го анализираме! Наблюдавай се в огледало докато свириш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 6, 2010 Share Отговорено Октомври 6, 2010 Аце, собери повеке македонци да пишат тука! Стоев, забрави за известно време за тоновете. Ползвакй китарата като перкусионен инструмент. Пусни си радиото без значение каква ще е музиката. Тактувай по струните с перото. Струните заглушавай с дясната ръка. Ще се отвориш за ритъма лесно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
steve83 Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 (Редактирано) Според мен всичко което са ти казали до този момент е правилно - и постановка и евентуално ако си левечар и свириш като десничар. Само искам да добавя, че ако свириш ритъм или соло, който е на границата на моментните ти възможности като техника се получава така - един път става, един път не става, неравномерно, кофти тонове и т.н. Нищо, че не се е получило добре, разучавай нови и нови неща (не повтаряй това многократно докато стане добре) и ще видиш, че проблемният ритъм ще става все по-малко проблемен (при мен лично така има ефект, не знам дали така е правилно и редно). Редактирано Октомври 7, 2010 от steve83 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 Ритъма трябва да се води от китката,не от лакътя,Александар го каза вече. Това с тремора си е проблем,ходи на доктор,ако е постоянно(абе и аз съм така след тежък запой,но минава ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KStoev Отговорено Октомври 7, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 7, 2010 То щеше да е хубаво след запой да треперя, но проблема, е че от алкохол тремора изчезва (тук може да се обсъдят лечебните му свойства) въпреки това не смятам всеки път преди да свиря да се квася . Бил съм по сумати невролози и просто няма лечение за тая пустиния. Надявам се да не е от тремора проблема, и че ще се оправят нещата. Благодаря за съветите ако имам време ще пусна едно видео Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Александар Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 KStoev, знаеш што, јас имам некои јога вежби (упражнения или упражнавания. не знам како е точно на български книжовен) за раце, ќе ги побарам и ќе ти ги скенирам деновиве, па можеби ќе ти се најдат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 И аз да се включа, макар че малко в страни от темата, но все пак. Значи по-принцип уча сам, засега предимно съм овладял акомпанимента, опитвам и по-лесни мелодийки на рок парчета. Обаче не винаги се харесвам как звуча, за акомпанимента - например вечер, когато съм уморен не ми се получава, напротив когато съм спокоен и релаксирал, свиренете е вече съвсем друго и разликата е значителна. За солото и разни рифове на ел. китарата - правя непрекъснато много грешки, освен ако не е прекалено просто, зазвучавам ненужно други струни, или нещо друго ми куца, предполагам нямам нужната техника или концентрация, не се вторачвам да си гледам в пръстите, не знам дали е необходимо. Уча сам от школи и нета. Или не се упражнявам правилно и достатъчно. Колко време изисква заучаването на дадено упражнение в смисъл, колко пъти трябва да се изсвири ориентировъчно? И да допълня грешките откривам, чак при прослушване на записи, които съм си направил, иначе не са ми направили впечатление по време на свирене, това нормално ли е ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vasil Pavlov Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 (Редактирано) ^ Имаш недостатъчно развита техника и затова по - голямата част от вниманието ти е съсредоточена върху самия процес на свирене, а не върху това, което се чува (тоест слухът не е концентриран достатъчно). В началото и аз бях така. Но после с времето се научаваш да се отпускаш и да СЛУШАШ какво реално се чува, не само да се стараеш да няма грешки. Но си трябва техника и годинки... Поне това е мойто скромно мнение Редактирано Октомври 7, 2010 от Vasil Pavlov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Gatzo Отговорено Октомври 9, 2010 Share Отговорено Октомври 9, 2010 Само за успокоение-не е от тремор-а, той се подтиска и владее от мозъка. Лекар съм и знам тези неща. Успех. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alrock Отговорено Октомври 11, 2010 Share Отговорено Октомври 11, 2010 Пробвай да намалиш темпото на това, което трябва да изсвириш до момент, в който при свирене ръката ти не чувства напрежение. Посвири така известно време и след това постепено увеличавай темпото... Не забравяй да разгряваш с някакви бавни упражнения преди това. Успех. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts