Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос - избор/купуване на китара - Корт


Annonnymоus

Recommended Posts

Съжалявам, че трябва да ви затормозявам предполагам с 1000-ната такава/подобна тема, но наистина съм доста колеблив и не ми се дават с лека ръка парите, които съм събрал.

 

Първо, искам да ви питам за мнение относно онлайн магазина musicworld.bg, някой поръчвал ли е от него, обслужването на ниво ли е, цените завишени ли са и т.н.

И 2-ро тази китара http://www.musicworld.bg/bg/c_362/i_29992/..._CGP_42_FT.html с нещата, които вървят към нея като комплект (колан, калъф, кабел, тунер) заслужава ли си цената. Нямам възможност да отида до София за да я пробвам, а и така и така откъм звук... не разбирам много, но като спецификации ми хареса за цената си. А и не очаквам кой знае какво, както се изрази 1 приятел веднъж - "китара за * лева звучи като китара за * лева", което си е така и предполагам, че всички в тоя ценови клас звучат горе-долу еднакво, но все пак имам нужда от компетентно мнение.

 

Ако темата ви се струва досадна, не отговаряйте, но наистина ще оценя ако някой може да ме посъветва нещо.

Редактирано от Петър Стамболов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Не се притеснявай, никой не затормозяваш. По поста ти съдя, че си нямал електрическа китара до момента или греша? Все пак помисли, дали няма начин да измислиш как да дойдеш до София, било то и с цената на още някой лев и отлагане с малко във времето за покупката. Много е важно да пипнеш инструмента, за да го усетиш един вид! Специално за Cort, в София в магазина на Динакорд в Дружба има повече от пребогат избор на китари на горепосочената фирма, където можеш да разгледаш, пипнеш, чуеш, посвириш и т.н.

 

Съобразявайки се с ценовият диапазон и фирма, определено смятам, че линкът по-долу е по-добрият вариант:

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_29...CGP_X1_RDS.html

 

Ако се вярва на данните, посочената от теб китара има прекалено дебел и объл гриф. Може би не си запознат с това от какво значение е дебелината и радиуса на фретборда, но мисля, че ще се измъчиш с подобен гриф, особенно ако се опитваш да се развиваш в посока шред.

 

Защо си се спрял точно на Cort? Обмислял ли си вариант за някой по-евтин Squier или Jackson? Има съвсем прилични предложения, а си мисля, че са доста по-добрият вариант от Cort.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музикален инструмент не се купува през нета, особено ако никога не си пробвал модела. Както са те посъветвали вече, най-добрията вариант е да намериш възможност да отидеш до магазин и да тестваш на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От кой град си? Относно musicworld.bg аз лично съм много доволен, много са точни, а цените са по-ниски от тези в магазина.

 

 

Иначе съм съгласен с по-горните коментари, че трябва да пипнеш инструмента или поне някой, който прилича на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да не се съглася с горните мнения за "пипането". За да "усетиш" нещо и то да влияе на решението, трябва да си "усещал" още много неща, за да знаеш точно какво търсиш. Всяка китара на пазара се продава, защото е удобна на някой - с тънки грифове, с дебели, обли, плоски... напр на LP грифа му е дебел като, че е издялан от дъска на пейка, но направо си ляга в ръката :)

 

Щом тепърва почваш да се учиш, няма никакъв резон да се разтикваш до София или да "пробваш" и "сравняваш" неща, за които нямаш никаква база за сравнение.

 

НО!

 

Удобството е едно, качеството на продукта е друго. В този смисъл, бъди сигурен, че можеш да върнеш инструмента, че има подобаваща гаранция и т.н. за неща от сорта на крив гриф, фалшива интонация(грешно разположени прагчета - запазена марка на Скуаер и Стаг)...

 

Аз също бих заложил на втория комплект, защото по характеристики изглежда по-добре от първия. А също и смятам, че по-стандартната форма ще ти е в полза в началото. След като се изградиш като китарист, вече ще почнеш да разбираш какво точно искаш и какво точно липсва на твоя инструмент. С две думи, в тоя ценови диапазон няма какво да му мислиш, защото в рамките на няколко години ще го смениш ;) Виж, ако решиш да не тръгваш със стартер пакет а за 400-те лв да ги вложиш само в китара, тогава избора трябва да е малко по-внимателен :)

 

П.П. Ако искаш наистина насока от хора във форума, напиши към какъв вид музика си се ориентирал, на какви инструменти си свирил досега и кое ти е допаднало, и кое - не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите, та към последния - не съм свирил на никакви инструменти, освен една класическа/акустична, не знам всъщност каква е китара Factor New Line от Технополис. Иначе музиката, която слушам е блек метъл, и гръндж. Друг е въпроса дали ще мога да я свиря, защото кухарката не успя да ми създаде достатъчен интерес, но това е музиката, към която съм се насочил. Та обмислях варианта с яденето да дойде апетита, както се казва. Може и траш метъл да се посвирва като се замисля. А инструмента, за пипането, пипал съм Скуайъри, Ibanez (не му знам модела, от стартовите пакети е), Ямаха (пак от стартови пакети), Washburn wi14, и не знам само на мен ли ми се струва, но Ibanez-а имаше по-дебел гриф от Скуайъра и Уошбърна, за Ямахата не мога да се сетя, но като цяло не ми бяха по-неудобни или удобни една от друга въпросните китари.

 

А относно горния Корт, не ми харесва дървото, от което е направен. А и не искам тремоло, защото съм чувал, че на евтините китари са некачествени (което е и съвсем логично), а и най-вече защото нямам нужда от него.

 

А да, и между другото не харесвам форми от типа Страт, Теле, а такива като x-1 са ми поносими, но не ги предпочитам. Нали все пак инструмента трябва да ти харесва и на външен вид. :)

Редактирано от Петър Стамболов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз се позачудих как за алтернатива се предложи китара с BODY: Solid Hardwood като в темата въпроса беше зададен за BODY: Mahogany .

Че на всичко отгоре и с тремоло което във евтините китари е неизползваемо.

 

Моя съвет е да звъннеш в http://www.pro-technica.com/ и да попиташ имат ли наличен този модел и в кой магазин , и след това да дойдеш да пробваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Петър Стамболов Пак ти казвам, не вземай китарата, която си си харесал. Грифа по моите критерии е кошмарен. Защо е така е една коренно отделна тема свързана с личен опит от N на брой грифове (говорим за наистина скъпи и качествени инструменти) и с малко математика, радиуси и т.н. Най-искренно ти пожелавам някой ден да пипнеш да кажем Wizard Neck на някой Ibanez Prestige, и после ще се върнеш и ще нацепиш на подпалки това 21 милиметрово по цялата си дължина и обло парче дърво, което го водят гриф на този Cort. Щом харесваш black и thrash metal, мисля, че не трябва да се колебаеш а да си вземеш един бюджетен Jackson. И в ниският им ценови клас, инструментите им са сравнително читави.

 

Относно дървото. Малко съм учуден, че имаш предпочитания към даден модел дървесина, имайки предвид, че казваш, че не си свирил досега на електрическа китара. Т.е. запознат ли си с плътност, структура, резонанс и т.н. на отделните видове дървесина или просто махагон ти звучи "лъскаво"?

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не особено, но просто знам, поне от това, което съм чел, че е качествено дърво за изработката на китари. Пак в този форум го бях чел, иначе бюджетните Джаксъни.. колко да са бюджетни? :huh: Не знам за теб какво е бюджетно, може да е от порядъка на 500-600 лева, но аз мога да заделя максимум 400 за Китара + компонентите й (колан, калъф етц.) без усилвател.

Редактирано от Петър Стамболов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С уговорката че не съм специалист по инструменти бих казал , че на мен Корта ми изглежда много добре. Ако си свирил на класическа китара значи няма да имаш проблем с дебелината на грифа - удобството на една китара според мен е субективно понятие и най-често зависи от това колко време си имал да се упражняваш на инструмента и да свикнеш с него. Звука вече и на евтините китари не е толкова зле както едно време. Аз все още свиря с евтина китара - едно време я купих за 500 марки - и до ден днешен си свиря с нея и звука не ми пречи особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, 400 лв. са ограничаващ бюджет. Ето един пример за китара, вместваща се в този бюджет: Jackson JS30RR

Съгласен съм с изказаните мнения по-горе, че в нискобюджетните китари тремолатата са повече недостатък отколкото полезна придобивка. Изхождайки от твоят првоначален избор, предложният от мен Jackson е също както виждаш string through body. Незнам доколко си фен на такъв вид форма, но ако си фен на black i thrash metal, е направо в кръвната ти група. :huh:

Няма какво да те заблуждавам - адаптерите не са нищо особенно, грифа е ... бих използвал думата "приличен", но като цяло китарата е читаво изпълнение и определено класа над исканият от теб Cort. Все пак за тези пари не може да се вземе нищо по-добро от starter таргет групата, като този Jackson е с една идея по-добър от тях според мен. Но разгледай и сайта към който е линка. Това е електронният магазин на xxxx тук в София всъщност.

 

Успех при избора. Ясно ми е, че избора на първа китара е по-скоро емоцилен такъв - харесваш и вземаш без да си много наясно с много неща. И вече след години след сменени няколко инструмента, почваш да търсиш нещо конкретно имайки много ясна визия какво трябва да бъде то. Все пак да ти призная, кефа и трепета който изпитах преди доста години вече, когато се сдобих с първата си електрическа китара (Hohner) от ЦУМ за една съвсем скромна сума, беше мноооо-о-ого по-голям отколкото сега, като вече пораснали си купуваме за по 2К играчки. :blush:

 

П.С Само да добавя, че мнението на колегата над мен (Tozi) е на човек с доста опит, затова замълчавам. Може да се вземе за миродавно, защото човека е много напред с материала. :pray:

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-искренно ти пожелавам някой ден да пипнеш да кажем Wizard Neck на някой Ibanez Prestige, и после ще се върнеш и ще нацепиш на подпалки това 21 милиметрово по цялата си дължина и обло парче дърво, което го водят гриф на този Cort.

Дано някой ден разбереш , че класическия звук при ел китарите (станал стандарт в жанра ) е от инструменти с доста дебели грифове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линка не отваря, но ще погледна, а какво ти е мнението за най-ниския клас BC Rich Warlock :?

Иначе да, определено сега като начинаещ доста ме вълнува външния вид на китарата. :huh:

Sh*t, горния Джаксън изглежда супер яко!

Редактирано от Петър Стамболов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Петър Стамболов Не отваря, поради едни други причини... Китарата там в магазина е с цена 399 лв., т.е. точно на границата на бюджета ти. Можеш да я видиш разбира се като спецификация навсякъде в интернет.

 

Най-искренно ти пожелавам някой ден да пипнеш да кажем Wizard Neck на някой Ibanez Prestige, и после ще се върнеш и ще нацепиш на подпалки това 21 милиметрово по цялата си дължина и обло парче дърво, което го водят гриф на този Cort.

Дано някой ден разбереш , че класическия звук при ел китарите (станал стандарт в жанра ) е от инструменти с доста дебели грифове.

 

Възможно е. Не искам да споря, защото вероятно си по-запознат от мен с темата. Но освен дебелината, да речем и един фретборд има доста сериозно значение за тона. Един тон дава палисандъра (rosewood) a съвсем друго е положението при абаносов фретборд. Така че, доста дискусионно е това. Относно грифа, имам много силно пристрастие към някой от грифовете на Ibanez, което е силно субективно разбира се, но пък и не мога да бъда разубеден, че за мен това са най-комфортните грифове и най-добра мисъл при дизайнването им е текла в малките японски главици на създателите им. Не искам да споря в случая. Уважавам мнението ти.

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.