Jump to content
Българският форум за музиканти

Едно решение на проблема за общото ниво на форума


Recommended Posts

Необмислено предложение. Проумейте го, в момента, в който хората бъдат възпрепятствани, по какъвто и да е начин, просто ще се преместят другате. Не е сериозно да се мисли, че някой ще седне да прави и качва записи и какви ли не още щуротии, заради привилегията да пише тук.

Също така, не виждам връзката между това изискване и общото ниво. Човек може да си е неграмотен и пак да си направи запис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Или да бъде лошия манЯк, но да не може да прави записи на компютър...

Редактирано от pampi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мисля че това е добро предложение за този форум. Това (както го виждам аз) не е форум само за музиканти, а за всички за които музиката представлява интерес. Има място за всички. Не мисля че каквато и да е йерархия извън административния и модераторски екип е удачна. Не мисля че аз имам повече право да пиша в този форум от любимият ми balombi например.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложението не знам дали е добро или не , но в никакъв случай не е решение на нищо. Аз ако имам толкоз зор да пиша в тоя форум и трябва да постна запис, все ще изкопая отнякъде някакъв запис и никой не може да каже аз ли го изпълнявам или не....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

> "..проблема за общото ниво..."

 

Няма такъв проблем, или по-точно има куп разнородни проблеми, за които не може да има единствено и общо решение като 'вълшебна пръчка'.

 

Някои от проблемите, които влияят на нивото, са:

 

- Пускането на нови теми без порверка дали това вече е обсъждано (или с повърхностна проверка)

- Пускането на нови теми в неподходящ раздел

- Пускането на нови теми с неясно формулирани тези или въпроси, които - поради лошата формулировка - водят до объркеване и ненужни спорове

- Пускането на нови теми с откровено неграмотен език, както правописно, така и с груби познавателни пропуски

- Коментарите, повтарящи вече казани неща другаде, без отправка и/или с ненужно хабене на пространство

- Коментарите с критичен характер, написани анонимно, без идея за позицията (основание, компетентност) от която се критикува

- Коментарите с критичен характер, написани с невъзпитан тон, лични обиди, хулигански език или съдържащи неприемлив контент (политически, религиозно, сексуално, етнически или другояче неприемлив)

- Коментарите, които е трудно да се свържат по смисъл с темата - т.нар. 'оф топик'

- Коментари, в които лично мнение не се подчертава изрично като такова, а се представя като общоприет стандарт или Закон Божи

... ... и т. н.

 

Това са само малка част от проблемите, които дразнят всички ни и които не повишават общото ниво на форума. Как предлаганото филтриране по доказани способности (със запис или другояче) би решило повечето от тях? Няма как!..

 

По мои наблюдения (от почти 2 години) - и в горния дух го подчертавам като лично мнение - администраторите и модераторите не спират да се грижат за всички гореизброени (и много други) проблеми. Създали са система от строги правила, които усъвършенстват и непрекъснато напомнят. Коригират онези, които нарушават правилата. Поощряват образцовото поведение с положителни коментари и често с личен пример. Комплексно действията им са не по-малко ефективни от решението в посочения графичен форум, без да внасят ненужна дискриминация и разкол в членската маса.

 

Не е зле да се обърне внимание на преамбюла в посочения форум, където администраторите му подчертават, че е частен и правилата са си лично техни. Това вече прави модела им неподходящ за автоматично копиране - още повече, че говорим за различен вид изкуство и демонстрирането на компетентност не е еднакво лесно за визуален и аудио-продукт.

 

Не е зле да се припомни също, че мнения как звучи нещо могат да имат и онези, които не са непременно виртуози - но просто имат музикална култура или просто вкус - и уши. Откъде накъде изпълнителят (па макар и виртуоз) ще е по-меродавен от слушателите? Последните са единствен критерий за неговия талант, не ги принизявайте! (Е - какъв запис да качи слушателят, за да докаже, че има слух или вкус?)

- - -

 

Желанието да се повишава общото ниво е похвално и мисля се споделя от всички.

 

Предлаганото решение, по мое лично мнение, не е решение за общото ниво, а само на много малка част частни проблеми, в същото време е сериозна опасност да роди нови проблеми.

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

йерархия си има и сега,нали Вип листата си пише в скрит форум.

Аз не бих го нарекъл йерархия а по-скоро структура. Виповете (доколкото аз разбирам) са хора до които екипа на форума се допитва при обсъждането на някоя идея свързана с форума. Именно такива идеи се обсъждат от време на време в така наречения скрит форум. От друга страна "титлата" ВИП е нещо като потупване по рамото за добро поведение и принос към общата идея на форума. В никакъв случай ВИП-овете не се ползват от повече привилегии отколкото останалите участници във форума.

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако на входа на ресторант ме посрещнат с думите: "Съжалявам господине, заведението е само за клубни членове" това не би ме обидило. Разни места, разни идеали. Ще се обидя, ако седна, поръчам и сервитьорът дойде след 5 мин. с думите:

-Няма да ви обслужа, защото ви е много проста поръчката.

Или: -това вече е поръчвано преди вас,

или: -това е частно заведение, а собственика нещо не ви харесва.....

Ако ми забранят да пиша, защото не съм достатъчно музикант - ок, най-много да залягам повече на свиренето. Ама да ми трият постовете и да ми затварят темите...... Обидно някак си......

Подобен авторитарен начин на администриране отблъсква определен вид хора и привлича други. Членската "маса" вече не е представителна извадка - тя е филтрирана.

Ама тогава да не се чудим защо нивото било еди какво си.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недобра идея според мен...

 

 

 

П.П. БДУ от 14 000 форума, в които съм участвал и участвам, Графила е единственото място, откъдето съм получавал наказание и то перманентен бан. А с моя благ характер и склонност към подреденост и спазване на правилата... Просто No comment! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това няма да стане, както си го мислите. А един форум е толкова добър, колкото са потребителите му ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.