Baby Thomas Публикувано Август 31, 2010 Share Публикувано Август 31, 2010 Случайно попаднах на това клипче и смятам, че би било полезно на начинаещите. Аз не съм съвсем лаик, но въпреки това научих някои интересни неща. Добре е представена материята и затова я пускам тук. Енджой! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 31, 2010 Share Отговорено Август 31, 2010 Аз като абориген ползвам и колофон. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Acei Отговорено Септември 1, 2010 Share Отговорено Септември 1, 2010 Случайно попаднах на това клипче и смятам, че би било полезно на начинаещите. Аз не съм съвсем лаик, но въпреки това научих някои интересни неща. Добре е представена материята и затова я пускам тук. Енджой! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valeri_pj Отговорено Септември 1, 2010 Share Отговорено Септември 1, 2010 Според мен е по-добре да се ползва паста от колкото колофон.Просто преди запояване се капва малко от пастата и резултатите са добри.Получава се много добра спойка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Септември 1, 2010 Share Отговорено Септември 1, 2010 Друго решение е да се ползва течен флюс или просто разтвор на колофон в етанол. Хубавото е, че може да се нанесе капка от него, докато колофонът се взима с поялника и докато го вкараш в употреба, вече половината он него се е окислил. Аз имах една паста, но и тя беше доста гъста и само с поялника можех да я разнасям. Един ден взех, че си разтворих една част от нея в 4-5 части спирт и си капвам по една съвсем малка капка, а на по-финните места нансям с върха на игла. Работи много добре, припоят се разтича моментално и се получават хубави лъщящи спойки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 1, 2010 Share Отговорено Септември 1, 2010 Ако ми е нова платката я излъсквам с фина шкурка. после измивам със спирт стружките и намазвам с колофон, разтворен в спирт. "Хваща" веднага. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Септември 1, 2010 Share Отговорено Септември 1, 2010 Ако човек е напълно начинаещ, не е лошо да види този материал, но... куче- касапин няма! Докато човек не хване поялника, че и да смени няколко на брой, да пробва с различни флюсове и припои, докато не се сблъска "очи в очи" със студената спойка и не види нагледно последствията от нея, жичкаджия от него не става. А да можеш да запояваш е необходимо, но не и достатъчно условие да станеш "жичкаджия". Още си спомням първите ми опити да запоя на платка нискоомно мощно съпротивление навито от съпротивителен проводник... какви ли флюсове не пробвах- е , не хваща и това е... а она козата си сакала пръч. п.п. Към колегите, които хвалят този и онзи флюс- скоро калаено-оловният припой ще излезе от употреба и ще се произвеждат припои без съдържание на олово... вярвайте ми с каквито и флюсове да работите работата с припой от чист калай е отврат. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts