kolio_k Публикувано Август 25, 2010 Публикувано Август 25, 2010 Няколко блус патерни в Ла. Записах ги на бързо с уеб камерата, надявам се да допаднат на някого. http://www.youtube.com/watch?v=emV9bC2VN7A Лично аз мисля, че при свиренето на блус е най добре просто да се транскрибира (вади от записа), нотите не са достатъчно изразителни, а табовете, поне за мен, не са много желана форма за писане на музика (макар , че понякога са много полезни, в случаите, когато гоним конкретни пръстовки и тн) Така, че се опитах да запиша ликовете в нормално темпо, а после бавно, така, че евентуалните заинтересувани, да могат да си ги извадят без проблем. На съфорумци с по малко опит в областа на бендовете (вдигане, огъване на струната) бих искал да обърна внимание, че, когато е възможно, е хубаво бендовете да се правят с повече от един пръст (два, понякога три), така е по лесно да се достигне желания тон и да се задържи на нужната височина. П.С. Ликовете са предимно с бендове, по нататък, ако има интерес ще запиша други, с повече плъзгания, както и комбинации. П.С.2 Хубаво ще е да се включват повече хора, знам, че има много , които имат какво да споделят. Така ще е по интересно 3 Цитирай
Heartman Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 Супер! Много полезни ликчета.Някой ги знаех други сега ги научих,ето че има смисъл от тези теми.Готино е че има и по-завъртяни.Мен лично ме интересуват смесване на блус и джаз скали, ако може нещо такова като урок за по-нататък ще съм благодарен! Цитирай
BWC Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 Тъй като вси сме се замолили за знания и съвети , нека и аз да добавя молба в контекста на Блуса . Може ли да добавите идеи за смесването на минорната пентатоника с мажорната . Ликове в който "задаваш въпрос" в минор и "отговаряш" в мажор и обратното . Цитирай
Yo The Real Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 Щом аз успях да хвана част от ликовете - по слух и с малко гледане - значи повечето от нас ще могат. Адски полезно. Така и в Гитарсстейт преди време хванах няколко лика. Искам да попитам, колкото и странно да звучи, ликовете базирани ли са на закономерности или по-точно препоръчително ли е да се импровизира върху тях? Цитирай
kolio_k Отговорено Август 25, 2010 Автор Отговорено Август 25, 2010 Радвам се , че ви харесват, надявам се още хора да се включат, а и аз ще запиша по нататък още. Ликовете са само примерни, около тях може да се варира по всевъзможни начини. То това е основата на свиренето на блус, поне откъм теоретична гледна точка Цитирай
yotzzo Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 (Редактирано) включат С удоволствие! http://soundcloud.com/yotzzo/blues Следвайте пулсацията и да не се свири с метроном. Малко съм досаден, но обяснявам - пулсацията трябва да се усеща в цялото тяло/не сте длъжни да подскачате като маймуни, може да изтървета китарата/ и тогава се получават нещата. Влезте на което време си искате с фразичката, важо е после как ще я наместите. Толкова от мен засега, благодаря, на Кольо_k за темата и хубавото видео! П.П. И да ме извинявате, но винаги звуча малко дървено откъм груув, като свиря върху подложка. Редактирано Август 25, 2010 от yotzzo Цитирай
L.K. Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 Cool! Забелязал съм, че поне при мен ако пропусна 1/2 от тоновете, които мога да се изсвиря в някаква блус импровизация, се получава по-добре. Цитирай
ultramega Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 На мен пък един от най големите ми проблеми при блуса е че при опит за импровизация, освен всички технически пречки , за кратко време се изчерпвам. Ето сега ще слушам ликове и дано да попия нещо Цитирай
yotzzo Отговорено Август 25, 2010 Отговорено Август 25, 2010 ^ Ултрамега, повтаряй една и съща фраза, все някога ще я сбъркаш! /Шега./ По-добре да не вкарваш много мотиви, на мен това ми е проблема. Хващаш си една фраза и я развиваш, както съветва в един стар джем @Tozi./ Аз там бях наблъскал във всеки хорус по 100 мотива- мазало- все едно разказвах няколко преплитащи се истории и никой не може да научи как е свършила едната./ Разказвай си една историйка колкото и безинтересна да е, важното е да говориш убедително. Тук се опитах да илюстрирам започването на някаква история: "Добър вечер, пих една ракия, защото ми се пиеше ракия, та така: пих една ракия...подтекст - мъка, братеее, цял ден бъркам цимент на ръка!" Примерно. Защото аз така направих, всъщност... Мисълта ми е, че по-скоро нямаш проблем. Аз имам проблем/с ракията и многото мотиви/. Тъй като вси сме се замолили за знания и съвети , нека и аз да добавя молба в контекста на Блуса . Може ли да добавите идеи за смесването на минорната пентатоника с мажорната . Ликове в който "задаваш въпрос" в минор и "отговаряш" в мажор и обратното . Заповядай! http://soundcloud.com/yotzzo/pentatoniki И хайде още хора да се включват! Пазите си майсторлъка, да не ви го откраднат ли? Ето, с удоволствие показвам малкото, което знам и мога. Толкова от мен. Цитирай
Heartman Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 Ето и аз се включвам по темата с няколко блус лика в ла.Освен това изсвирих и нещо като рокендрол с трите акорда A-D-E. Цитирай
roussinov Отговорено Август 28, 2010 Отговорено Август 28, 2010 Visit My Website докато ги уча, мога и да ги записвам Цитирай
stomanow Отговорено Август 30, 2010 Отговорено Август 30, 2010 Много са гот,продължавай да учиш(и да записваш де ) Цитирай
L.K. Отговорено Септември 10, 2010 Отговорено Септември 10, 2010 Кольо_К, ще показваш ли хлъзганията? Цитирай
kolio_k Отговорено Септември 11, 2010 Автор Отговорено Септември 11, 2010 (Редактирано) Ето два-три патерна, включващи хлъзгания, бързо и бавно, като предните, надявам се да полезни на някой http://www.youtube.com/watch?v=5a71-elj0Gk Редактирано Септември 11, 2010 от kolio_k Цитирай
Recommended Posts