Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз мисля да екранирам с обикновено алуминиево фолио.

Купува се от бакалията, струва стотинки, па и някоя пуйка може да опечем в него.

Вярно, че не се запоява добре, но така като чувам и тези екраниращи спрейове на нашия пазар също не се запояват, така че кво му плащаш?...

• Отговори 212
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Идеята е че замества фолиото. Каква е разликата дали ще нанеса ел-проводящото в-во на фолио или директно върху дървесината :)

Идеята е, че не замества фолиото. Замества го до толкова, че провежда електричество и нищо повече.

Виж тази тема пак

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=20306&hl=

И виж там кой спрей за какво служи. Ти искаш да си имаш проводник в китарата или да си имаш екранирана китара ? ;)

Отговорено

Добре се, ако човек вземе от скъпия сорейм и си опръска с него кухините на китарата, няма ли опастност да не стане идеален екран.

Не е ли по-добре да остави ненапръскани ивици, и да свърже всеки "сегмент" наново, за да се получи "звезда"?

Отговорено

Веднага ще ти отговоря с въпрос. Една метална кутия идеален екран ли е ?

Според мен е по-добре да се напръска обаче както съм показал в първият пост - гнездата на потенциометрите да са галванично разделени от масата (екрана) и потенциометрите да се свързват с жички към star groud-а.

Отговорено (Редактирано)

да ама аз като съм отварял сякакви китари и ми е направило впечатление, че хората използват за Star-Ground корпуса на пота за volume.Т.е те пишат че най-добър ефект има когато е по-близо до пота а това е най-близо :icon_shithappens:

И от емперични опити съм се обедил че са прави.

Редактирано от liquid_death
  • 2 months later...
Отговорено
Описаните подобрения водят до пълно обезшумяване.Наскоро по подобен начин обработих китарата на моя син-китайска,тип СТРАТОКАСТЪР.Бях изненадан от ефекта!Изчезнаха всички шумове и брумът.Замасяването се прави чрез така нареченият начин "звезда" в една точка,близо до потенциометъра за усилването-т.е. всички замасяващи проводници се събират В ЕДНА ТОЧКА на така оформената екранираща кутия.Добре е да се екранират и адаптерите,ако са сингли.Това изобщо не е проблем.Изрязва се лентичка от фолиото с ширината на бобината и се увива около самата бобина.Само че има една подробност-ДВАТА КРАЯ НА ЕКРАНИРАЩАТА ЛЕНТА ТРЯБВА ДА СА ДОБРЕ ИЗОЛИРАНИ ЕДИН ОТ ДРУГ!Това става много лесно-подлага се изолираща пластинка под единия край.В противен случай ще се получи навивка на късо,която ще унищожи почти напълно полезния сигнал!Тези екранчета също се свързват към замасяващия център с проводници ПООТДЕЛНО!.И още нещо-вградих в китарата малък предусилвател,който има коефициент на усилване 6-т.е. сигналът от адаптерите се усилва 6 пъти.Това също води до значително подобряване на качеството на сигнала.Ако някой има интерес към тази схема,мога да я пусна на мейл,тъй като файлът е големичък и не мога да го постна тук.Големият проблем е намирането на медно фолио!Алуминиевото няма да свърши работа,тъй като запояването му е невъзможно в нормални условия.Тъй че остава да се надяваме на "малко помощ от нашите приятели".. :recourse:

Добре, пусни ми го на мейл! Ще съм ти благодарен за цял живот, защото моят "Стратокастер" има също такива проблеми и мейлът ми е следният: hardrockcenter@abv.bg

С уважение: Захари (Ричи)

• 3 months later...
Отговорено (Редактирано)

Имам няколко въпросчета, изчетох всички мнения по няколко пъти и изглежда, че все пак не мога да реша какво да правя. Китарата ми е китайски Squire - Bullet, както може би повечето от вас знаят - с 3 единични адаптера. Имам следните проблеми:

1. Шуми. Мисля, че има и брум, и онзи другия вид шум :P При сменяне на положението на китарата единият шум понякога изчезва. Другият е по-кофти, получава се, когато съм на bridge адаптера, т.е. не мога да извадя (според мен) най-хубавия звук, без да имам този неприятен шум. Когато съм на middle + bridge шумът намаля, а ако врътна долното Tone копче на 0 - почти изчезва. Когато съм на bridge адаптера също има шум, затова пък на bridge + middle шумът намаля (и ако врътна едното Tone копче на 0 отново почти изчезва). На чист middle също си ми шуми, каквото и да правя.

Искам да свиря на bridge адаптера (па и на другите няма да се разсърдя, ако изчезне шумът ;) ), въпросът ми е дали екранирането ще помогне?

2. Един приятел ме посъветва, че ако искам да екранирам китарата не е нужно да запоявам и замасявам каквото и да било, достатъчно било само да сложа фолио вътре или да намацам с боя, в която съм сложил стрит графит. Това ще свърши ли работа, ако не - може ли някой да ме насочи към подходящ за целта човек.

3. Малко извън темата, но не ми се пуска ново мнение в темата за варенето на адаптерите.

Понякога се получава микрофония. "Варенето" на адаптерите ще помогне ли, ако да - трябва ли да ги разглобявам до онази степен, при която има опасност да скъсам намотката или каквото беше там, или мога да ги варя с тиксото? И ако е задължително да ги разглобявам толкова, може ли да ми препоръчате къде и при кого мога да отида, за да ги свари в парафин, ако това ще реши проблема, защото не искам да се налага да ги пренавиват после (макар че и това може да се отрази добре ;) ). Може и на лично, за да не става офтопик.

Благодаря предварително за всякакви отговори :punk_guitar:

Редактирано от Fable
Отговорено

1. Не(значително)

2. Пак не- трябва да бухнеш толкова графит, че боята да стане проводник. А не вярвам да се получи. Има си специална боя за целта, ако това ти е подхода.

3. В повечето упътвания се разглобяват, въпреки, че има дупчици, през които парафина може да влезе. За микрофонията може и да ти помогне до известна степен. Но не мисля, че си струва

Отговорено

струва си и то много за утрепани адаптери - навремето подобри доста звука на скуаяра ми. Пробвал съм и с фендер - сингли и там ефекта е никакъв - просто са супер стегнато навити и нищо не влиза.

Разглобяването до жица е задължително за да поемат добре, а тъй като 100% са навити хлабаво имат да поемат много

• 2 weeks later...
Отговорено

ся да попитам,като сложа фолио в дупките за адаптерите,самите адаптери трябва ли да ги изоирам от фолиото(щот нали от доло са с метален корпус)или няма значение,то аз така или иначе ще пробвам и двата начина,но все пак да питам

Отговорено

щото като се замисля от адаптера са 5 жици,4 са от намоките 1 от екрана,който така или иначе отива към общата маса,после ще трябва да пусна поедна жица от дупките на адаптерите към общата маса,или ако не пусна жици и не изолирам адаптерите ,а се опират във фолиото,нямали пак да е сащото,пук и се тая ко нестане така пък ще ги изолирам

Отговорено (Редактирано)

Най-добре е нещата да отиват поотделно до масата.

Така се постига по-добро замазяване, и по-малко колебания във самата маса по екрана.

Изобщо както в кръчмата - сядате двама на масата, после още някой идва на масата, и така лека-полека нещата стават.

Редактирано от Evtim Djerekarov