Jump to content
Българският форум за музиканти

ritchie

новаци
  • Мнения

    16
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от ritchie

  1. Илияне Панчев, ти ли си, бе? :godbless:
  2. Здравей, братко. Хубава профи китара тип "Лес Пол" е чехословашката "Йолана Диамант". С такава свири Всил Нешев от "Ера" - а нивото на китарата е наистина учудващо добро, ако си намериш такава, стига да умееш да свириш, а не да си като Митака Кърнев, си цар. Опитвал съм такава, в усещането няма разлика с оригиналките. Друга хубава китара са "Скуайър Стратокастер"-сериите. Но там трябва да избираш от 50-60 китари, защото имат различен звук една от друга и е най-добре ако ползваш тремолото, да си вземеш с ту-пойнт тремоло, а не с винтейдж тремоло, то е кофти вибратор и резбата му се прецаква най-бързо - а това е най-слабото място на всеки "Стратокастер", независимо дали е от Щатите, дали от Мексико, дали от Германия или от Азия. Други хубави са "Хамер Калифорниан 3", гарантирам ти за тях. В никакъв случай не си взимай с "Флойд Роуз" - те са и материалът от който е направено тремолото е като китките на гей, тоест вместо стоманен захват, все едно кашкавал. За година излиза от строя и трябва да го сменяш. Ако все пак решиш да си с такова тремоло, трябва да си поръчаш при някой познат стругаро-фрезист да ти избаца едно от калибрована стомана и си оправен до пенсия. Ако искаш - купи си "Стаг", те са също много добри и приказките че са от ПДЧ са само със стойността на търговски лъжи. Китарките са яки и готини, само внимавай да не са с "Флойд Роуз". От ПДЧ бяха едни тупалки на "Чарвел" от 1992, те струваха майка си и баща си, а днес никой не свири на такава. НЕ СИ КУПУВАЙ ТАКАВА! Имаше и едни "Зи Зи Топ"-китари, и те са пълен боклук.
  3. Ако имаш хубав усилвател, ще извадиш много як саунд. Но му смени буксата със стандартен жак женски 6,3 мм.
  4. Това е баскитара "Орфей" от 1970-те. Тялото е шперплат, полукуха. С букса - "тройка" или "петица" - според БГ-стандарта /БДС, Български Държавен Стантарт/ - руските са с "четворка" или лонтактче като на радиоточка /Господи, помилуй и спаси/. Българската е 100 пъти по-добряа от руската - защото на нея може да се свири. А горките руснаци свиреха на чехословашки. Не знам къде си изнасяха боклуците. Но това в олдскуул-басче, с тесен и дебеличък гриф, шейсетарски модел, повлиян откъм "Хофнер Бийтъл Бас". С моите момчета от "Мълния" търсим да купим "Пълдин" или "Орфей" - но модел "Присижън". Пиши ми на zahari_guitars1@abv.bg . А твоето басче е реликва. В средата на 80-те цигулковата форма бе 70% сред използваните тогава баскитари по рок-групите. Особено начинаещите...
  5. Рок група "Лотус" от Бургас търси вокалист за блус, хард рок, хеви метъл, симфоничен метъл, арт рок. За връзка с нас оставяме следните координати: e-mail:lotus_band@abv.bg skype: lotus_band www.myspace.com/lotus_bs
  6. И аз не искам никого да подценявам, но е факт че китарист на европейско ниво нямаме..виж гайдари да ....и не че подценявам бг китаристите - напротив супер убеден съм ,че има много талантливи хора който при подходящи условия биха се развили и е възможно дори да достигнат и до европейско ниво..но...теззи условия ги няма..Имах щастието да живея известно време отвъд океана..в Голямата Ябълка Ню Йорк вечер на практика в почти всяко кафе, клуб или каквото и да е място се свири музика..жива...соло, дуети, трио, квартети...джаз, блус , рок , метал, луди експерименти, етническа музика..има клуб например където се свири индииска музика...луда работа..и културата на слушателя е друга...търсят музиката, импровизацията...И ако не бях музикант от ръба на спалнята, домашен герой а имах с извинение топките и куража да си посветя живота на това, не бих се замислил изобщо дали да живея в България - тук може и да има много талантливи музиканти но няма музикален въздух...( не че не си обичам страната , напротив, но това е просто тъжен факт)..Спомням си четох едно интервю на Вай, в което той казваше че едно от най страхотните времена от живота му е ученето му в Бъркли...музика, свирене с всякакви музиканти , всякакви стилове, на практика по 24 часа...и ако 60 % от това което Вай сега е таланта и труда му то останалите 40% според мен са средата в която е попаднал..и относно тази среда имам известни наблюдения върху български джазмени които заминават навън и само след една година като се върнат тука звучат различно...не толковa homemade а някак си по полирано по професионално...и оттук натататък наистина може да отидат и на европейско ниво.. Та така..малко безмислени разсъждения... Абе имаме ли китаристи на европейско и световно ниво, говори фактът, че още през 70-те Личо Стоунса резна главите на класациите, а от тогава нещата се попромениха доста много и не вярвам България да е изостанала в това отношение. Но проблемите са там, че тук нещата се командват от шепа академични посерковци с пианистични мислене, поради което китарното изкуство тук е подтискано и просто работата е насрана. Тук за да си музикант, трябва да се разправяш с идиоти, които те мислят за престъпник, понеже не си като тях еснаф. Смятам, че в България лошото отношение към музикантите и артистите като цяло започва с амортизираната и идиотска басня за Щуреца и Мравката, на която "Щурците" дадоха отговора си преди 40 години. А в България има и по-добри от Стив Вай, само дето не могат да пробият, понеже идиотите, слушащи чалга, принуждават нашего брата да бачка като хамалин и да не може да се изявява, а лично мен редовно ме гонят от работа, когато разберат, че свиря в група. Затова пък смятам, че нещата трябва да се променят. И ако чакаме промяната да дойде от другаде, нема да стане, ами най-добре да сритаме задниците на еснафите и да укрепваме нашенската рок-сцена, която, макар и неофициална, е истинската музикална сцена, която не е залята с фекалиите на поп-индустрията и измекярите й.
  7. Ritchie Колега, няма начин да извадиш блусарски тон с процесор! Блус се свири с чиста китара, с внимателно подбрано камионче или с дистера на усилвателя. Блус-тон не може да се извади с процесор. Китарката ти хич не е лоша, но саундът на Хийли иска и дфа знаеш точно неговите параметри.
  8. Добре, пусни ми го на мейл! Ще съм ти благодарен за цял живот, защото моят "Стратокастер" има също такива проблеми и мейлът ми е следният: hardrockcenter@abv.bg С уважение: Захари (Ричи)
  9. Ritchiе Свиря точно на такава красавица. Това е най-прекрасната китара, която съм срещал в живота си и смятам, че пред нея бледнеят останалите, поне за мен, според моя вкус, е така. Не отричам обаче и останалите - всяка си има своята красота. На второ място слагам "Лес Пол", на трето - "Стратокастер". На четвърто място слагам "Ес Джи". Що се отнася до "Лес Пол", то тя е перфектна китарка. Не знам защо, но релефчето й ми напомня за коремчето на красиво момиче. Не във вулгарния, а в естетическия смисъл. Другата китара, на която свиря, е "Стратокастер". Ritchie Готино бръмбарче. Засхто не вземеш "Пронто" за дърво с прополис и не си я почистиш? Всичко захабено ще изчезне, ще стане като съвсем новичка! Ричи А бе Джеймс, не зная на кое казваш ти "чук", ама май нещо се бъркаш. Това са перфектни китари, братко. И мисля, че за чукове, бургии, кирки и простотии си има дюлгерски сайтове. Не обиждай китарите! Те не са ти виновни! Въпросът е за удобство, което си е нещо строго индивидуално. На мен ми е по-удобно да карам "Лада", отколкото "Мерцедес", не че немското возило е по-лошо. Ritchie Колега, това е блусарска китара, на която колкото кривоч да слагаш, все ти дава по-малко изкривен саунд. Но ако ти си блус-китарист, а не хард или хеви, то тогава си случил с прекрасен инструмент. За съжаление тази китара не става за твърда рок-музика. Но за други неща е незаменима!
  10. Ричи Аз Азис не го познавам, не ме и интересува, защото чалгарите не ги имам за хора, ама за Гилмор мога да кажа, че е гений и че ако някой ше остане във Вечността с музиката, създадена от него, то това няма да е Азис, гарантирам с главата си. И ако последният шуми все още в медиите, то е, защото има как да раздухва просташките страсти с голия си гъз. Не мисля, че може да се сравняват тия двамата! Гилмор може и да е вече оплешивял старец, ама свири по-добре от разни младички и дългокоси момчета, които се чудят защо някой изобщо го слуша тоя Гилмор. Ама Гилмор си е музикант от Старата Школа и знае как да свири с душата си и да прави извлечения тон жив, иначе - какво? Китарата му си е все една и съща през годините - стандартен "Фендер Стратокастер", нищо особено. Особеното е вложеното чувство, умножено по майсторството и финеса. А такива, които едно соло не са направили, не знам защо ги коментирате изобщо като "велики" китаристи? Пол Стенли е ритъм-китарист, ама свири яко, бута рифове. Компенсира с това, че е фронтмен. Ама Митака Кърнев де се слага, след като напусна "Импулс" стана поп-ритъм китарист, и пак прибира награди за най-добър китарист. В това отношение какво да кажа за Пеци Гюзелев, който макар и прехвърлил шейсетака, вие и суче китарни плетеници като змей и свири сола, от които настръхвам? Моята класация е: Ричи Блекмор, Хендрикс, Малмстийн, Холстинин, Валерий Гаина, Пеци Гюзелев, Сатриани, Гари Мур. Всички са номер 1 за мен от изброените току-що.
  11. Ritcie На сцена съм отдавна и съм свирил с какви ли не перца, но вече избягвам да купувам и да хвърлям излишни пари за неща, които мога да си направя и сам. От 2005 година свиря с пера, които изрязвам от стари грамофонни плочи и си ги пиля и шлифовам сам, по своите си нужди. Тези перца за китара ми издържат без особени поддръжки по 1-2 години, въпреки, че моят стил на свирене е комбинация от Блекмор, Сайкс и Малмстийн, а не както при Митко Кърнев-Облака. Хубаво е когато човек си е изработил стил на свирене, да си изработва и перцата за китарата, иначе ще дава луди пари за неща, които се изтъпяват и хабят за седмица време.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.