Fats Отговорено Април 27, 2007 Отговорено Април 27, 2007 И аз да споделя. При невъзможност за снабдяване със самозалепващо се фолио има алтернатива. В някои железарски магазини се продава много тънка медна ламарина, почти като фолио. Изрязват се с ножица парчета по формата на отворите и с помощта на бързодействащи лепила се облепят стените. След това се правят свързващи отделните парчета спойки. Парчето, което екранира пластмасовата плоча първо се свързва с кабел към екрана на корпуса и след това се лепи към нея /иначе има риск тя да се разтопи на местото на спойката/. Цитирай
a_panov Отговорено Май 8, 2007 Отговорено Май 8, 2007 И аз да споделя. При невъзможност за снабдяване със самозалепващо се фолио има алтернатива. В някои железарски магазини се продава много тънка медна ламарина, почти като фолио. Изрязват се с ножица парчета по формата на отворите и с помощта на бързодействащи лепила се облепят стените. След това се правят свързващи отделните парчета спойки. Парчето, което екранира пластмасовата плоча първо се свързва с кабел към екрана на корпуса и след това се лепи към нея /иначе има риск тя да се разтопи на местото на спойката/. Първо форума е тъп откакто го ноправиха така!!! Второ кажи кои са тези "някои железарски магазини" защото до сега не съм намерил такъв!!! Цитирай
SomeoneElse Отговорено Май 9, 2007 Отговорено Май 9, 2007 ^Ако имаш предвид след преместването, при което не се виждат целите постове, а само по 2-3 думи от всеки, оформени в йерархическо дърво, а при натискане на бутон "Нов отговор" ти излиза в цитат предишното мнение - изтрий всички Cookies, влез наново във форума и се радвай. Цитирай
Paldi Отговорено Май 27, 2007 Отговорено Май 27, 2007 (Редактирано) мога смело да заявя ,че екранирането е най-голямата глупост и най-голямата загуба на времe за всеки китарист , каквото и да правите и квото и да свирите и каквото и да ви коства препоръчвам ви да си смените адаптерчетата с едни новички макар и скъпички и да си свирите щастливи без проблеми, ае пожелавам ви късмет и нека силата да е с вас когато сте безсилни Редактирано Май 27, 2007 от eitysix Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 27, 2007 Отговорено Май 27, 2007 Зависи какви нови адаптери - вземи си нови единични адаптери, да видим дали няма да има бруб, пък нека да са скъпи...(в природата им е). А за екранирането - наистина ползата от него не е така осезаема, но ако се направи правилно - полза има. Цитирай
rocker_vn Отговорено Май 27, 2007 Отговорено Май 27, 2007 полза има,който не го е направил той мисли че няма...брум няма да има без екраниране само ако някой свири в гората с усилвател захранен с акумулатор,и пак не е гаранция,то с тези десетки радио станции и ГСМ-и - от електромахнитното им поле крушките ще светнат и без да са включени в мрежата. исках да кажа че моето екраниране на скуаяра е от медно фолио (не самозалепващо) залепено с двойно залепваща лента.тази лента лепи яко - няма проблеми,а едва ли ако е от самозалепващо фолио би било по лесно правене. остана ми фолио за екраниране на още 1 китара.един съфорумник го продава...ако някой се интересува да пусне тема Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 28, 2007 Отговорено Май 28, 2007 Често казано, ми е интересно с колко пада шума при добре екранирана китара, измерено в децибели, за хъмбъкер, и за единичен адаптер. По мое скромно мнение, ще говорим за малко едноцифрено число, в болшинството от случаите. Разбирасе, ефект ще има. Цитирай
Nikifena Отговорено Юни 6, 2007 Автор Отговорено Юни 6, 2007 ^ Всичко зависи от средата в която е китарата. Нека да дам пример: Намираш се в място където има много смущения. Там ще имаш по-голяма полза от екраниране. Намираш се на друга планета. Няма ток, няма гсм-и, радио честоти и каквито и да е лъчения (абе в черна дупка си ). Работиш на космически батерии - Тогава не намирам особено голяма нужда от екраниране. Като цяло е най-важно да не ти прави проблеми шума от не добре екранирана китара когато ти се налага да свириш на места различни от свиренето пред компютъра Цитирай
ditronix Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 Тази тема не я бях чел отдавна,ама днес я отворих и държа да кажа някои неща.Първо-аз не свиря,за което съжалявам и така ще е докато съм жив!Просто на времето нямах възможност да почна.Обаче:Мра за рок!Мра за ПЪРПЪЛ!Мра за МУЗИКАТА!Синът ми преди няколко години го подгони тръпката,купихме китари и аз ОБЕЗУМЯХ наново!Едва ли има схема в нета,която да не е някъде в компота ,много от схемите ги правих.Някои харесах,други-не!Харесвам много:MARSHALL GUVNOR,D-r Quack,MXR envelop filter,ZOMBI CHORUS,NEOVIB PHASER,ULTRA FLANGER.Всичко това е събрано в един общ блок със съответните превключвания.Звучи добре,НО китарата,която купихме-HONNER ROCKWOOD-си имаше кусури.Пукаше леко,като се докоснат струните,бръмкаше малко и все такива дреболии,дето дразнят.Тук някой пусна статията за екранирането на руски.Направих го и бях изненадан от добрия резултат-пукането спря,брума изчезна.Само че като се накичат ефектите-просто НЯМА как да няма шумове!Хорус,фейзър,фленджър-те имат генератори.И няма как да не проникнат!Дистъра за да ограничава трябва да има порекомерно усилване.Ами като се усили сигналът,нали ще се усилят и шумовете!Да не говорим,че момчета от този форум са се пробвали да връзват по два дистъра един след друг и се чудят защо китарата "шумяла"!Според мен ефекта от екранирането трябва да се оценява при НОРМАЛНИ условия и на ЧИСТА китара!За другото има НОЙЗ ГЕЙТ!Това е.Мога и да греша,тук има хора,които знаят много повече от мен за китарите и свиренето с тях.Аз съм един може би майстор-китарната електроника ми е хоби.Нека знаещите да кажат какво може и какво НЕ трябва да се очаква от една китара за 200 кинта,макар и екранирана.Аз продължавам да твърдя-при мен ефектът беше повече от добър!Но като закача блока с ефекти-има си и модулацията от генераторите,има и шум от дистъра-не много,ама го има.И е време някои момчета да разберат,че огън без пушек няма.Понякога има ДИМ НАД ВОДАТА,ама го правят ДИЙП ПЪРПЪЛ.Защото имат с какво и защото МОГАТ!Мисля,че Nikifena,Evtim и rocker_vn са го казали ясно,точно и най-важното-разбираемо. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 25, 2007 Отговорено Юни 25, 2007 При нормален сетъп - китара ->дисторшън -> амп, голямо значение има колко шум има китарата. Ако да кажем има съотношение 60дБ, то при чисто свирене на нормални нива, едва ли шума ще се чува. Обаче ако китарата е вързана към дистер с усилване да кажем 50 дБ, то тогава съотношението между сигнала на китарата, и шума, ще е 10-ина децибело - много зле. За професионални резултати, особено при запис,е добре нивото на шума от китарата, отнесено към максималната сила на полезния сигнал, да е поне -95дБ, и в екстремни случаи около -105дБ. При нормана китара с пасивни адаптери, този сценарии едва ли е постижим, колкото и да екранираме китарата. Там по-верочтни са нива от рода на -80дБ за хъмбъкер, и -65дБ за единични адаптери, при наличие на някакви смущаващи източници. За по-добри съотношения - активни адаптери, вграден предучилвател, тесни хъмбъкери и др. За това питах по-горе - колко намалява екранирането на китарата шума, в сравнение със същата китара при липса на екраниране. Предполагам, че специално при хъмбъкери, разликата ще е доловима, при по-сериозно заслушване, но не мисля, че ще е значителна. Интересно ми е, ако някой се е занимавал да прави сравнения. Относно евтините китари - те просто звучат по-"евтино", и имат евтин хардуер, и евтина дървесина, иначе по-голямата част от "скъпите" китари, също не са идеално екранирани. Цитирай
vlex Отговорено Юни 25, 2007 Отговорено Юни 25, 2007 Народе, ликувай! Намерих графитения спрей, за който никифена говореше преди няколко страници - графитен електропроводящ спрей в конрад го има само срещу някакви си 12,93 Днес не ми стигаха парите и за това иначе щях да си взема без да се замислям Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 25, 2007 Отговорено Юни 25, 2007 Много пари му искат... Това след напръскването може да се запоява, нали? Цитирай
vlex Отговорено Юни 26, 2007 Отговорено Юни 26, 2007 Съмнявам се. По-скоро след като завиеш винтче от вътрешна страна при електрониката можеш да азпоиш жичката на масата към него и замасяваш всички напръскани кухини, което е в пъти по-удобно отколкото да стелеш някви жици навсякъде Цитирай
Nikifena Отговорено Юни 26, 2007 Автор Отговорено Юни 26, 2007 vlex, то спрей ок. но каква работа ще върши графитен спрей, и от какво ще предпазваме китарата с тоя спрей. Според мен нещата се делят на две: Пърово добро омасяване - тоест масите да вървят ала star ground и спойките да са хубави и, Второ - екраниране с цел предпазване от някакви лъчения. Обикновено като се говори за лъчения се говори за EMI и RFI - Electromagnetic Interference и Radio Frequency Interference. Ако фолиото, или покритието не предпазват значи няма смисъл да се ползва Това е моето мнение Цитирай
vlex Отговорено Юни 26, 2007 Отговорено Юни 26, 2007 Идеята е че замества фолиото. Каква е разликата дали ще нанеса ел-проводящото в-во на фолио или директно върху дървесината Цитирай
Recommended Posts