Jump to content
Българският форум за музиканти

Наклон на перцето по време на свирене..


SonneR

Recommended Posts

Световнвта практика показва це и 3-те варианта са вървежни, строги правила за свирене на ЕЛ.китара ниама. Аз лицно ползвам и 3-те зависи къде и как свириа, и какъв звук тоцно искам да извлека.Доста от соловите партии свириа с ноктите на диасната ръка.т.е. свириа както ми падне въпросът е краиниа резултат :violin: :violin: :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чеки ся,

 

много зависи от двърдостта и размера ............. :headbang: на перцето - колкото по-меко толкова по-замазан звук и обратното, когато е наклонено.

 

Стив Морс свири не с перце, а палачинка и подхода му е доста успореден.

Чиче Джон е с Jazz III перца (бая твърди) и постановката е наклонена.

 

Ай, сус здраве!

Ма па чичо Стив и захвата му е друг, три пръста това онова - да се чудиш как ги прави тези неща дето ги прави. В този смисъл идва и извода на кой как му е удобно :) Резултата зависи от упорството и тренировките ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам един видео урок на Пол Гилбърт, в който той показва как държи перото с два пръста, палец и показалец, за да е перото под наклон.

А всички знаете как свири Пол Гилбърт.

Но аз смятам че всичко е въпрос на удобство и свикване.

И Марти Фридман и Джейсън Бекер и Стив Морс имат доста странни постановки на държане на перото, но това не им пречи по никакъв начин. Е Джейсън вече не може да свири за съжаление, но като гледам негови изпълнения, той си подпира кутрето в корпуса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи си от твърдоста вярно е! преди време свирех с 1.14 и ми беше леко наклонено на моменти много. после като вдгинах на 1.5 малко го поизправих и сега напоследък съм с 2 мм. и е почти успоредно на струните! Ама мисля пак да мина на 1.5! :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз намирам че наклоненото перце създава по богат звук...но всичко е въпрос на вкус и предпочитания все пак...

Ако трябва честно да си призная като гледам понякога как едни такива китаристи като Скофиелд и Матини свирят с такива """"" грешни постановки"""""" , как Маклафлин вместо да си държи правилно ръката понякога така мааа от лакъта, направо ми иде да им кажа , ама не , недейте така...нещо обаче ме спира..какво ли....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен всеки трябва да свири,така както му е удобно.Дали перото е успоредно или наклонено,дали се държи с два или три пръста никъде не е написано като строг канон-още по-хубаво ,звучно и разнообразно е,когато сменяш техниките.

Принципно аз свиря както ми е удобно,но когато свиря от 6-5 до 4-та струна ,перото ми върви успоредно,и после от 3-2 до 1-ва струна е вече с лек наклон!

Наклонът на перото ми идва от пръстите,а ударите мисля,че от китката-да от нея!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами аз само ще кажа че на тая картинка дето си я постнал са дадени 2 възможности а пък аз,един познат и един малко по известен китарист (Chuck Shuildiner) държим перото обратно на наклона на картинката ииии лично аз съм много доволен...като тръгнах на даскал той ми каза че най правилно по принципа на правилата за хубав звук било най правилно да се държи успоредно на струните но естествено така не могат да се свирят бързи раоти...та той пък супер се учуди кат ме видя аз как държа перото и вика "ааа не не не...ей така' и ми показа стандартната постановка...обаче нз от формата на ръката ми ли...или от тва че съм свикнал да свиря иначе...бре пробвах 2 седмици и накрая се отказах...просто първо че звука който изкарвах супер се промени към нещо което определено не ми допадаше и второ че след 2 седмици свирене нито едно нещо не ми се стори поне мааалко по-удобно с тая стандартната постановка....но в крайна сметка и аз мисля че е най добре да свириш по начина по който си почнал в началото (стига да не си тръгнал да държиш перото между 3ти и 4ти примерно :virtuoz: ) и че от това няма да зависи колко добър китарист ще станеш...аз го държа на 45-55 градуса наклонено на ляво (мое ляво) и не бих казал че ми е проблем....

ааа бтв сетих се че хейтфийлд свири с 3 пръста го държи неговото...

Редактирано от Ohial Ixela
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Учителя ми ми показа как да държа перцето, след което аз си го държа както искам и той не ми казва нищо...просто защото няма значение :virtuoz: Иначе не ми е удобно да накланям перцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно се изказвам по тая тема:

 

1. Това, че великите по концерти и т.н. свирят по всевъзможни начини, не е аргумент в защита на всякаквите криви постановки. Свиренето на сцена е съвсем различен процес от придобиването на умения, и на сцена правят неща, които не се правят, когато са е упражнявали. Не казвам, че когато се упражняват свирят 100% различно, но Е различно.

Великите, които свирят с криви постановки са велики въпреки тях, а не заради тях. И това, че примерно Фридман свири така, няма да ме направи велик, ако свиря с още по-крива постановка от неговата, примерно държа си перцето с малкия пръст и безименния.

 

2. Не съм съгласен с тезата, че няма правилен начин за изпълнение на която и да е техника в свиренето. Ако се има предвид конкретен резултат (в случая - ясен, ефективен и практически неограничен по скорост пикинг), винаги има техника, която води до този резултат много по-добре от останалите - с най-малко напрежение, най-ясен звук, най-лесна е за научаване, има най-малко ограничения и т.н. Възможно е да има много техники, но въпросната е една. Ако кажем, че няма правилна техника, си отрязваме всички пътища за развитие - ако всеки ден правиш по една крачка в различна посока, няма да идеш много далече.

 

Много твърдо заставам зад тия две тези, но не искам да споря, защото наистина уважавам плурализма на подхода в музиката, и наистина всеки може да опитва, както го кефи - важното е да се получава музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.