Jump to content
Българският форум за музиканти

Ориентирам се софтуерно...


CyberGene

Recommended Posts

Пичове, реших да загърбя хардуера и не съжалявам. Както знаете последно имах едно електронно пиано на Роланд в чужбина, което се чудех как да домъкна до тук. След като се оказа, че трябва да плащам големи мита, реших да го продам там и да си взема парите. След дълго умуване, за и против, накрая реших, че е по-добре да си взема някакво евтино електронно пиано с прилични хамър клавиши и да го ползвам за MIDI контролер. С останалите пари си купих един дзвер с 2GB Ram. Възможно най-евтиният вариант за хамър клавиши се оказа Casio CDP-100, което е нещо изключително просто като инструмент - има само 5 звука, кой от кой по-гаден и нищо друго - за 1100 лева толкова. Но за сметка на това клавиатурата му е като на всички останали Касио, сиреч много добра. Взех го малко на сляпо, защото не можех да знам как ще е с МИДИ-то... Оказа се, че изпраща изключително добре балансирана динамика 0-127 "право от кашона", както се казва, т.е. без да има нужда да се правят настройки по кривите, МИДИ филтри, компресии и прочие. Вързах го към The Grand и трябва да призная, че отдавна не съм имал толкова приятно усещане от свирене! Така добер си пасват като динамика и контрол, че мога да свиря часове от кеф. Освен всичко друго това Касио е за момента най-лекото преносимо електронно пиано - 11кг. Така че с един приличен лаптоп се постига нещо като уъркстейшън на половин цена и на половин тегло :metalist: Дали съм направил правилния избор с това да мина на софтуер - това времето ще покаже. Иначе снощи след полунощ направих един запис на цялата тая хамалогия, дето може да се чуе в Авторска Музика :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това прекрасно, даже ти завиждам, благородно разбира се.

Но...

За един master keyboard е необходимо да има две колела или Joystick за Pitch Bender и Modulation Wheel, както и няколко плъзгача и копчета, свободно програмируеми, за записване на Expression и каквото се сетите там...

Тези неща как?... :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съм мислил и по този въпрос. Това пиано няма нищо друго освен клавиши :metalist: Но според мен блендите, които изискват пич бенд и модулация, не се свирят на хамър клавиши, затова по-нататък ще си купя обикновена миди клавиатура за такива неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих заложил на комбинацията M-Audio KeystationPro88+ ракове (Triton Rack,Motif Rack ES, VirusTI Desktop,Clavia Nordrack3,Roland V-Synth XT, Kurzweil PC2, Roland FantomXR) . Е не всичките ама поне два - три от тях :metalist::metalist::metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих заложил на комбинацията M-Audio KeystationPro88+ ракове (Triton Rack,Motif Rack ES, VirusTI Desktop,Clavia Nordrack3,Roland V-Synth XT, Kurzweil PC2, Roland FantomXR) . Е не всичките ама поне два - три от тях :metalist::metalist::metalist:

Функционално погледнато от това няма много смисъл... :metalist: То като пари ще излезе колко да си купиш един Мотиф, или Тритон...И пак ще ти тежи толкова :metalist:

Кейстейшън про - 25-27 кг. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям решението за минаване на софтуер, само че съм съгласен и с IvanDtr, че без никакви допълнителни контролери е малко кофти.. Но пък ако ще купуваш допълнителна клавиатура наистина вече не е проблем, даже е по-добре.. В тая връзка, видяхте ли новите клавиатури на m-audio/midiman - Axiom? Доста евтинки и със страшно много възможности.. ето линкче:

http://www.m-audio.com/products/en_us/Axiom61-main.html

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време даскала ми по барабани ми казваше "Немотията ражда гении". Никога не съм си представял колко е прав...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със софтуерите е готина идея стига да не те хванат на тясно качулките...

И все пак лично аз смятам че (спецялно за ефектите) на един добър хардуерен синт ефектите са много по добри от тези на компа...Така че на кой каквото му трябва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На синтезатора ми има оптичен out/in, със следното обозначение"AES/EBU".Някои може ли да ми обясни как се исползват и дали през тях може да се пращат семпли до PC и обратно.

 

Моля, придържайте се към правилата на форума и пишете на кирилица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Na sintezatora mi ima optichen out/in, sys slednoto oboznachenie"AES/EBU".Nqkoi moje li da mi obesni kak se ispolzvat i dali prez tqh moje da se prashtat sempli do PC i obratno.

Въведете мнението си /моля, по възможност, използвайте кирилица/

 

Какъв ти е синтезатора?Каквито и да са изходите не мисля че може да се пращат семпли до компа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На синтезатора ми има оптичен out/in, със следното обозначение"AES/EBU". Някои може ли да ми обясни как се исползват и дали през тях може да се пращат семпли до PC и обратно.

Сигурен съм, че означението AES/EBU на уреда не се отнася до оптичния интерфейс.

AES/EBU - (American Engineering Society/European Broadcasting Union) е сериен интерфейс за предаване на цифров звук между устройства, както например CD и DVD. Известен е като "AES3", базиран на RS-422 интерфейс и 110 ома усукан чифт екраниран кабел STP, с дължина до 100 метра и XLR конектори. Разновидност на този интерфейс - AES3id, се използва за радиоизлъчване до 1,000 метра, като се заменя кабела STP с 75 омов и се използват BNC вместо XLR конектори. "Небалансирания" коаксиален кабел е по-добър за дълги разстояния отколкото "балансирания" STP.

 

S/PDIF (Sony/Philips Digital InterFace) сериен интерфейс за предаване на цифров звук между устройства, както CD и DVD. S/PDIF е потребителска версия на AES/EBU интерфейса и се състои от 75 ома небалансиран коаксиален кабел с дължина до 10 метра с RCA конектори. Разновидност на този интерфейз е оптичния интерфейс, който използва влакно-оптичен кабел с Toslink (Тошиба връзка) конектор.

 

Така, че оптическите конектори са S/PDIF или ADAT, а означението AES/EBU, което си прочел, се отнася за един мъжки и един женски XLR конектори, които се намират в близост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Оказа се, че изпраща изключително добре балансирана динамика 0-127 "право от кашона", както се казва, т.е. без да има нужда да се правят настройки по кривите, МИДИ филтри, компресии и прочие. Вързах го към The Grand и трябва да призная, че отдавна не съм имал толкова приятно усещане от свирене! Така добер си пасват като динамика и контрол, че мога да свиря часове от кеф.

Страшно ме изкефиха тия думи! Дават ми надежда, че е напълно възможен тоя софтуерен вариант, щото аз се бях отчаял с моя Keystation. Оказа се пълен боклук. Не мога да разбера, как е възможно сериозна компания като M-Audio през 2005 година дa сътвори такова невиждано чудо! Имам желание да я взема под ръка, да намеря твореца й и да му я счупя в главата... Един с един клавиш няма, които да подават равни стойности. Всичките черни изпращат по-високи стойности и изобщо са с друга крива в сравнение с белите. Получава се едно ужасно "RANDOM" акцентиране на тоновете, което ме подлудява. Всякаква наслада от свиренето се изпарява!

 

Колко ми се иска и аз да мога някога да се похваля, че "така добре си пасват като динамика и контрол, че мога да свиря с часове от кеф"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.