Jump to content
Българският форум за музиканти

Едно въпросче


Recommended Posts

Значи тука си играя с едно миди и искам една от пистите ми да има двугласие или терца както му се вика примерно като китарите на Мейдън, но нещо като го транспонирам с тон и половина звучи някакси фалшиво пак, та въпроса ми е как да го направя да звучи в такава хармония като на Мейдън и Куйн примерно китарите на Браян Мей Няколко китари в хармония :)

Мерси!

Ще транспонирам с Cakewalk или Cubase :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май трябва да им зададеш предварително вида и типа на тоналността. Да речем партията ти е в Mi бихармоничен мажор. Намираш го в списъка за транспониране и го задаваш като база. След това трябва да ти ги мести транспонирането според тази тоналност, зададена като база. Fl Studio го прави, значи би трябвало и "по-лачените" програми да го имат. Или не?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато правиш двуглас на терца, това не трябва да е абсолютен интервал от "тон и половина", а трябва да е диатоничен терцов интервал, т.е. трябва да гледаш кой е ладът, върху който строиш съответната терца, при което се получават различни терци (мажорни или минорни) по различните тонове. С проста автоматизация на транспонирането не знам дали ще стане. Програмите може и да имат вариант за нещо като диатонично добавяне на терца, ако зададеш тоналността, ама малко ме съмнява, честно казано.

 

Иначе аз от метъл не разбирам и не знам дали там важи тоя принцип, който ти казах, ама той все пак си е музикален принцип и би трябвало ;) Ако съм казал глупост, се извинявам предварително... :rolleyes:

 

П.П. Гледам, че вече са ти отговорили, значи явно програмите имат такава функция, само трябва да зададеш тоналност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да съобразиш удвояването на терца с тоналността, т.е. тоновете, образуващи интервала, да са диатонични, при което ще се редуват мажорни и минорни терци (освен в случаите, когато имаш умишлено хроматизми). Разбира се, би могло да е само от мажорни терци, ако имаш например композиция в целотонен лад.

 

В Cubase се прави така: Избираш съответния сегмент, след което от менюто MIDI отиваш на Transpose. Избираш 4 полутона, отмяташ Scale Correction и посочваш спрямо коя гама да бъде. Преди това обаче този сегмент го дубликираш, а след транспонирането го налагаш върху оригинала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.