yellow nEuphoria Публикувано Май 13, 2010 Публикувано Май 13, 2010 Значи тука си играя с едно миди и искам една от пистите ми да има двугласие или терца както му се вика примерно като китарите на Мейдън, но нещо като го транспонирам с тон и половина звучи някакси фалшиво пак, та въпроса ми е как да го направя да звучи в такава хармония като на Мейдън и Куйн примерно китарите на Браян Мей Няколко китари в хармония Мерси! Ще транспонирам с Cakewalk или Cubase Цитирай
Adversarius Отговорено Май 13, 2010 Отговорено Май 13, 2010 Май трябва да им зададеш предварително вида и типа на тоналността. Да речем партията ти е в Mi бихармоничен мажор. Намираш го в списъка за транспониране и го задаваш като база. След това трябва да ти ги мести транспонирането според тази тоналност, зададена като база. Fl Studio го прави, значи би трябвало и "по-лачените" програми да го имат. Или не? Цитирай
CyberGene Отговорено Май 13, 2010 Отговорено Май 13, 2010 Когато правиш двуглас на терца, това не трябва да е абсолютен интервал от "тон и половина", а трябва да е диатоничен терцов интервал, т.е. трябва да гледаш кой е ладът, върху който строиш съответната терца, при което се получават различни терци (мажорни или минорни) по различните тонове. С проста автоматизация на транспонирането не знам дали ще стане. Програмите може и да имат вариант за нещо като диатонично добавяне на терца, ако зададеш тоналността, ама малко ме съмнява, честно казано. Иначе аз от метъл не разбирам и не знам дали там важи тоя принцип, който ти казах, ама той все пак си е музикален принцип и би трябвало Ако съм казал глупост, се извинявам предварително... П.П. Гледам, че вече са ти отговорили, значи явно програмите имат такава функция, само трябва да зададеш тоналност. Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Май 13, 2010 Автор Отговорено Май 13, 2010 Е да де ама сигорно има начин в Cubase, аз за там питам ако някой знае Цитирай
Steppenwolf Отговорено Май 13, 2010 Отговорено Май 13, 2010 Трябва да съобразиш удвояването на терца с тоналността, т.е. тоновете, образуващи интервала, да са диатонични, при което ще се редуват мажорни и минорни терци (освен в случаите, когато имаш умишлено хроматизми). Разбира се, би могло да е само от мажорни терци, ако имаш например композиция в целотонен лад. В Cubase се прави така: Избираш съответния сегмент, след което от менюто MIDI отиваш на Transpose. Избираш 4 полутона, отмяташ Scale Correction и посочваш спрямо коя гама да бъде. Преди това обаче този сегмент го дубликираш, а след транспонирането го налагаш върху оригинала. Цитирай
Recommended Posts