Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така нека започна темата си с уговорката , че съм относително начинаещ (1-2 г).

Вчера ми дойде на акъла , че трябва да почна да мисля като музикант и да спра да гледам табове . Казах на един мой приятел да ме заснеме с телефона си как се опитвам да импровизирам . Предопреждавам , че не разбирам и не свира много добре , а само много фалшиво , но винаги има първи път.

Пускам видеото , не за да ми кажете, че не ставам за нищо ,а защото искам да ми кажете грешките и как да ги избегна .

Извинете за качеството на звука , но толко може един телефон .

http://vbox7.com/play:93a5ccd6

Моля за разбиране , че не разбирам.

Отговорено (Редактирано)
:coolp: Ти си направо като Django Reinhardt :virtuoz: и той свири с два пръста, а "леваците" до него и с 5 пръста не могат го стигнат! Като начало, трябва да установиш в какъв строй ти е китарата! :rockon: Редактирано от Лими
Отговорено

Като имаме предвид, че нищо не разбираш си се справил много добре. Интересно ми е как ще се справяш ако понаучиш малко повече неща за свиренето на китара. Ла минорна пентатоника например от пето прагче.

:virtuoz:

Отговорено

Еми аз съм самоук и всичко , което досега знам като теория съм го прочел тук от форума и от един човек на моята улица.

На истина не разбирам много от пентатоники , скали и гами .

Кажете къде греша , напримерно в свиренето с два пръста или друго.

Отговорено

Между другото доста сходен опит имаме и двамата

-и аз съм "форумен възпитаник",ако не броим "Аз съм Сънчо" и "Тръгнал кос",изсвирени на кухарка пред майка ми през '91.Ако не бях спрял тогава,или поне да си бях вдигнал нивото до "Гошо хубавеца",сега щеше да имаш мой плакат в стаята си. :)

-със "скалите" съвсем не сме първи приятели,с теорията също;

Разликите са ни в годините и в това,че вече почти мога да си настройвам китарата! :)

Айде избери от нета някое лесно парче за джем и да подрънкаме тая седмица.Тогава ще поприказваме какво трябва и какво не трябва;ти ще ми кажеш моите грешки,аз ще ти кажа твоите и да видим дали сме познали.Свирене му е майката,и от време на време обсъждане.И бадеми.

Отговорено

Сега. Никъде не грешиш - все още.

Ето ти формулата за минорна пентатоника:

6та струна - 5то и 8мо прагче

5та струна - 5 и 7

4та струна - 5 и 7

3та струна - 5 и 7

2ра струна - 5 и 8

1ва струна - 5 и 8

Това е всичко което ти трябва да знаеш за сега. Опитай да го свириш - сам си избери с кои пръсти да свириш. Ако ти е удобно с два свири с два докато свикнеш с разположението на тоновете по грифа, после пробвай само с 1 и 3 пръст и после с 1 и 4ти, след това пробвай с 1 и 4 пръст на 1ва 5та и 6та струна и 1 и 3ти пръст на 3та 4та и 5та струни.

Айде и да кажеш как върви. Успех!

Отговорено

Малии тва много яко .....

Вече половин ден го въртя и поне на мен ми звучи яко . Намерих в интернета , че формата на пентатониката е една и съща и може да се мести поцелия гриф , което е яко .

Тази пентатоника звучи блусарско и след малко заигравка открих няколко познати блус парченца.Благодаря за това че неме разбихте с разни гадни подигравки .

Благодаря на този за разбирането , че не разбирам .

Обмислям нов запис , за да ме чуете с тая магическа пентатоника .

Отговорено

Хах,ти си фен бре,младеж,браво!Добре че има музиканти като Този да ти обяснят елементарно скалите,пентатониката се свири навсякъде - просто трябва да разучиш грифа,кой тон на кое прагче е.

Я за Ла-то пробвай следното -

5та-свободна

5та-2ро прагче

5та-4то пр.

4та-2ро

4та-4-то

3та-2-ро

3та-4то

2ра-2ро

2ра-5то

1ва-2ро

1ва-5то

Къде и да опънеш жицата - се Слаш излиза :)

Отговорено

То като да е блус, пробвай на тва дето Този ти каза, на 5та струна както имаш 5 и 7, сложи и 6то прагче, да стана 5 6 7 и останалото си е същото. То не тряаа да е същото, ама да не ти дойде много нанагорно, та за сега така пробвай.

Отговорено

^Глей ся,даваме основата,а около пентатоник може да се вкарат всички тонове - фалшиви тонове няма,зависи от последователноста в която са изсвирени (това последното го е казал един голям музикант,ма и аз като тъп китарджия съм на тоя акъл)

Отговорено (Редактирано)

Здравейте!

Вчера си седях и свирех с китарката , по едно време нещо ми стана и почнах да се правя на некъв джазмен , след полвин час въртене на пентатоники реших да запиша една много кратка импровизация .

http://www.4shared.com/audio/0nvQdUaD/pentatonika_.html

Чуйте я и си кажете мнението , но без подигравки моля все пак съм начинаещ и имам амбициата да науча повече.

П.П

Пак извинете за качеството , този път от микрофона за скайп .

Редактирано от balombi
Отговорено (Редактирано)

Бравос - само така! Още малко като я посвириш пентатониката и съвсем почти ще стане джазменско. Много добри мотиви. Дай сега мако по - бавно и с повечко тонове от пентатониката да пробваме. Един вид да стане по блусово.

Редактирано от Tozi