Jump to content
Българският форум за музиканти

Що е кубе и дистер?


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

wolfgang мойте уважения - но за кубето на Роланд си в грешка

вярно е че кубетата са си кубични геометрични сьздания

и предполагам затова Роланд са му дали това име - Кюб

 

Истината е - combination aplifier - head plus box and speaker

- combination = combo

на бьлгарси - комбо е комбинация от - глава/усилвател/ - кутия - и говорител/и/

3 в 1

една изключително добра комбинация

вьведена от англичаните - които се обявяват по списанията за комбо нация

тук не става дума за анлийските и американските рок звезди - а за средно статистическите свирачи

тоест -Англия - предпочитат комбо

САЩ - стакове

:)

 

и за да няма допьлнителни вьпроси от начинаещите

стак - това е класика - например - глава маршал с колона 4 х12

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...и Стив Вай няма да направи разликата...

Тук вярното име е Ерик Джонсън! :green:

 

Вече забравих за какво спорим, но по темата: Процесорите са неизменна част от гиъра на про музиканта, но кои модели точно? Лексикони, дето са по сума ти $$$, други подобни марки. При това става въпрос само за модулиращите ефекти, но не и за драйва. Там вече се усеща диджитал ли е или лампи. Но както каза synchu - кой каквото го кефи!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разликата е такава че домашната ти стерео уредба е направена за слушане на музика. възпроизвежда пълнен спектър честоти - примерно от 50 хз до 20000 кхз.

китарните усилватели - било то комбо или глава с отделна колона са малко по различни. те са снабдени с китарни говорители. китарния говорител има строго специфична честотна характерситика. промерно реже високите над 2 кхз. ако сложиш обикновен говорител на китарен усилвател - ще свири но ще вади отвратителен звук. така че - по-добре най евтиния китарен усилвател отколкото най-скъпата хай фи уредба :)

След като разликата е само в говорителя,тогава какво става ако сложа на обикновен HIFI усилвател китарен говорител?Ще изкара ли нужния звук или пак същата работа?

нека тук вече си кажат мнението компетентните по този въпрос :D не съм пробвал...не знам дали ще се получи нещо. по мои сметки едва ли, защото входовете на комбото и на хи-фи уредбата най-малкото имат различни съпротивления.....не знам :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи звука от процесора??? Как може да псотавяш всички процесори под общ знаменател??? Дали няма и кофти аналогови ефекти - така като се замисля има... Аз се съмнявам някой тук да е ползвал hi-end ефектен процесор за китара че да коментира така сигурно... И аз не съм, ама поне съм наясно за какво става дума. Процесора(DSP) просто прави сметки, изпълнява алгоритъма за дистер, за ривърб и т.н. Той може да е бавничък и това да е проблем, но това е рядко срещано, по-често алгоритмите които имплементират преобразуването и ефектите не са кой знае какво - обикновено с цел да може да ги изпълнява по-евтин процесор. Ако се ползва сложен алгоритън без оптимизации на здрав процесор и Стив Вай няма да направи разликата. Това че всеки си има уши е факт, но е факт и че на подсъзнателно ниво хората май усещат повече отколкото на физиологично, което не е съвсем нормално... Аз нямам както казах и преди нищо против сандъците, просто ми е смешно как някои хора само си повтарят като навити латерни каквото си знаят и отказват да приемат че иам и друга истина освен тяхната... :headbang:

ти май фройнд или не четеш или не четеш внимателно - не поставям никакви звуци под никакъв общ знаменател - пробвал съм достатъчно процесори, вкл. и Ивентайд. Някъде в моя пост да съм казал че са лоши? Съвсем напротив даже - нещото което казвам, е че всеки човек си има уши първо и второ за основния шейпинг на тона винаги ще ми харесва повече лампов усилвател, за оцветяванията, като ривърб, дилей, корус и шантавинии разни процесора е добро решение...

 

И аналогови и лампови и цифрови боклуци има, имало е и ще има.

 

Не ми обяснявай за ДСП-тата, алгоритми, оптимизации и подобни заучени (софтуер пиша достатъчно отдавна, за да са ми ясни тези понятия вервай ми почнал съм на Assembler през Forth та до 4GL езици....така че горе долу ги чаткам донякъде).

Някой вече вметна, че освен ДСП-то са важни и конверторите - ако всеки можеше да си позволи PRISM с удоволствие щеше да си използва и цифровите емулации...ама не е така. И не ми обяснявай въодушевено, 'щото нема опасност да си променя мнението, до което за разлика от други съм стигнал за доста над десетилетие (между които 3-4 години гордо си използвах Кремонката с Л55 щото просто немаше друго по това време) свирене на всичко до което мога да се докопам. Имал съм цялата ГТ серия на Бос от ГТ-3 насам (която серия си е средно качество дърво, но ефектите биват) и накрая установих какво ми звучи добре на мен. Затова винаги когато давам мнение започвам със "за мен лично това звучи добре", а не - "Взимай Скуайъра, пич, това е най-доброто!! ". Затова нека всеки сам да си преценя - остави ме и аз да си кажа накратко. Може да е субективно, може да си го представям, може и Боб Олсън и Боб Лудвиг да са тъпанари, а Ерик Джонсън и той също....Manley да са кретени....'ма лампата просто на МЕН си ми звучи по-добре - т'ва е...

 

аре със здраве :headbang: повече няма да пиша по таз тема, че това сигурно за ем-найсти път го пиша по различен начин ....и нещо ставам рязък май... 'ма не е нарочно и нишо лично ...кат' се появиш на някоя форумска среща ще се черпим по бира и ше го изговорим...че по-просто...

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разликата е такава че домашната ти стерео уредба е направена за слушане на музика. възпроизвежда пълнен спектър честоти - примерно от 50 хз до 20000 кхз.

китарните усилватели - било то комбо или глава с отделна колона са малко по различни. те са снабдени с китарни говорители. китарния говорител има строго специфична честотна характерситика. промерно реже високите над 2 кхз. ако сложиш обикновен говорител на китарен усилвател - ще свири но ще вади отвратителен звук. така че - по-добре най евтиния китарен усилвател отколкото най-скъпата хай фи уредба :headbang:

След като разликата е само в говорителя,тогава какво става ако сложа на обикновен HIFI усилвател китарен говорител?Ще изкара ли нужния звук или пак същата работа?

нека тук вече си кажат мнението компетентните по този въпрос :headbang: не съм пробвал...не знам дали ще се получи нещо. по мои сметки едва ли, защото входовете на комбото и на хи-фи уредбата най-малкото имат различни съпротивления.....не знам :headbang:

Не е само в говорителя разликата, схемата на предусилвателя е различна и честотните корекции са различни. Китарният предусилвател подчертава честотите, които са специфични за китарата (от 80-100Хц докъм 4000Хц), а отрязва много ниските и много високите честоти. Освен това е предвиден да бъде претоварван (оувърдрайв), а транзисторните пък понякога имат диоден ограничител на изхода, който симулира оувърдрайв/дисторшън (отрязва върховете на синусоидата един вид). Освен това при говорителя раликата не е само в честотите, самата му конструкция е по-различна, с по здраво окачване на мембраната, и шпулата има възможност да се движи доста повече и да излиза понякога от магнитното поле. Това е направено, понеже когато се свири на китара, първоначалният звук на удара на перото или пръста върху струната може да породи няколко пъти по-силен сигнал от нормалния. В този случай обикновения хай-фи говорител бързо ще се издъни.

 

Иначе, както казах, ще чуеш звук, аз съм свирил през хай-фи усилвател и се получава горе-долу добра чиста китара с добри басове :)

Най-добрият вариант е да си вземеш амп-симулатор (Берингер В-Тоне ГДИ21 - аз съм с такъв и е як- или В-Амп, или Босс нещо-си, или на Зуум тука някой продаваше, или СансАмп). Тогава ще можеш да изкараш и свестен дисторшън през уредбата и няма риск да я претовариш, защото симулатора поема натоварването.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аре със здраве smile.gif повече няма да пиша по таз тема, че това сигурно за ем-найсти път го пиша по различен начин ....и нещо ставам рязък май... 'ма не е нарочно и нишо лично ...кат' се появиш на някоя форумска среща ще се черпим по бира и ше го изговорим...че по-просто...

Съжелявам и аз ако съм звучал рязък, просто много се паля по тия въпроси - честно казано наистина абсолютни истини няма. Може и ти да си прав - аз нямам някакви невероятни наблюдения, просто съм изчел доста трудове за DSP... Не казвам и че никой е кретен че ползва лампи, това не знам отде го забра из постовете ми не знам - но съм доста сигурен че и DSP може да ползва професионално и публиката няма да бъде разочарована ни най-малко. А може и просто да не съм кой знае колко придирчив по тия въпроси(че аз едва си уцелвам пръстите) - знае ли човек... И аз няма да пиша повече тук че и аз взех да се повтарям. Мир! :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

wolfgang мойте уважения - .........

ман, не видях в твоя пост къде греша :-))

комбо е ясно какво е и от къде иде.

но също така комбо != кубе

тъй де, аз няма да нарека комбинираният си усилвател "плешивец" ако ще турско да стане ;-)) по-скоро галено ще му казвам "табуретка" - далеч по-смислено е от "кубе" пък и ако му метна един губер точно на това ще заприлича ... :headbang::headbang::headbang:

аз лично си падам по комбо стаковете - комбо 2х12 + 2х12 екстеншън най ми е на сърце ... грийнбеци примерно, може и вебер блу дог ... има на пазара добри спийкъри колкото ни душа иска

 

айде наздраве! тук малцина говорят смислени неща като сънчу например ... а повечето не четат а само скачат. абе който иска да свири на процесор на тамбура или каквото и да е там (дудук, хорна или цуктромбн), аз предпочитам да свиря на китара :-))))))))))

пък ако може няколко нагорещени шишета да я усилват като бръмчене право в селесчъните - още по-добре. няма да ставам на кълбета с когото и да е заради това ми мнение - то е лично мое и не засяга никой друг!

 

мир вам! :violin: :violin: :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

знам че мн късно се вклмючвам но съм мн нов имам акустична стара ама добра.Обаче не е там въпроса.Искам ел китара ама нищто нз искам да свиря по здрава музика (метал дай боже) ама нз ко ми тряя каза ли са ми че иска мн неща някой може ли да ми каже кво точно ми тряя и горе долу колко излиза(без китарата само ефекти)БЛАГОДАРЯ предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кКато за начало, около 300-400 левчета те оправят за:

 

1. Дистер и малко кубенце(15W например).

2. Процесор и малко кубенце(малко повече кинти, но може и да се уредиш)

 

Разглеждай в "Купувам-продавам".

 

И не знам какъв звук ти трябва. За малко кинти едва ли ще докараш най-добрия звук, но има доста време да мине, докато свикнеш как да си правиш звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разликата е такава че домашната ти стерео уредба е направена за слушане на музика. възпроизвежда пълнен спектър честоти - примерно от 50 хз до 20000 кхз.

китарните усилватели - било то комбо или глава с отделна колона са малко по различни. те са снабдени с китарни говорители. китарния говорител има строго специфична честотна характерситика. промерно реже високите над 2 кхз. ако сложиш обикновен говорител на китарен усилвател - ще свири но ще вади отвратителен звук. така че - по-добре най евтиния китарен усилвател отколкото най-скъпата хай фи уредба :)

Слушайте колегата! Сега аз съм с подобна конфигурация - Китара --> Комп. --> Руски усилвател "Вега" 10Y-120C --> / Китара --> Усилвател "Вега" 10Y-120C. За музика през компа вади НЕСРАВНИМ звук, но бодна ли китара - мазало отвсякъде :lol: :killyou: , на Frontman 15G звучи с пъти по-добре. :guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

видях в Джаз магазина продават кубе с вграден процесор мисля че беше Беринджер Вапмир, много е добро защото пести много място, пари (ако ги копуваш поотделно кубе и ефекти и кабели), а и никак не звучи лошо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...
Абе вие луди ли сте?!?! Не знаете ли какво е кубе?! Я отваряйте един тълковен речник и модераторите да трият тия постове, че ако някой види какво се изписа ще ни се смее! :killyou:

 

http://asterope.bajaobs.hu/astrobase/termkep/mahal.jpg ей тва отгоре се казва кубе................... :thumbs_up: шапката

 

 

Как ти звучи вместо "кубетата" на Невски, "усилвателите" на Невски?

 

Сега по темата

Като ми казаха за пръв път термина "кубе" и аз попитах защо усилвателя го кръщават така ми отговориха, че имал формата на куб. Едва наскоро, ровейки се из Гошо (google) свързах тоя термин с английското "combo"

Редактирано от James Hetfield
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

глупости, глупости и пак глупости до небесата и обратно

кубе се е превърнало в нарицателно от небезизвестният модел на Roland - Cube :greenball:

 

roland_cube60.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да, ще ти трябва кубе, и евентуално някави педалчета ефекти(дистер например). Аз правя педалчета, и мога да ти спретна много добър дистер, на цена доста по -ниска от тези, в магазините, а и звука ще е по - добър, но в уретбата не е добре да си включваш китарата. Теябва ти и някакво кубе. В магазините се продават за 200- 250 лева най - малко, на оз мога да те посъветвам да си вземеш на старо някой Лариус Л55 примерно - ще излезе много по-тънко, а и кубето е много добро.

я плс ме светни какво е КУБЕ ? дистер ? :greenball::cheers2:

 

ами кубето е самия усилвател а дистъра е тая джаджа дето променя чистия и естествен звук на китарата ти мадам :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В този ред на мисли - има ли възможност някой да даде линкове на схеми за кубета или ефекти, но ако може да са проверени/изпорбвани.

Понеже съм гледал доста руски сайтове, именно за това, и там параметрите на някой кондензатори, транзистори и пр. са променени и после, като го включиш можеш само да се чудиш от къде аджаба шуми сега...

 

ПС: Или може би няма да споделите, понеже гледам има юзъри от форума, който правят/предлага/продават ефекти и кубета... :(

Редактирано от Morphine
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.