Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос от начинаещ...


Flicker

Recommended Posts

Здравейте! Имам няколко въпроса относно класическата и кънтри китарата и ще съм ви благодарен, ако споделите мнението си с мен :)

1. Като изключим това, че от металните струни в началото много ще ме болят пръстите, с коя от двете китари, според вас, по-бързо може да се достигне ниво, при което се свири приемливо и нещата звучат мелодично и приятно за ухото? По-конкретно, смятам да свиря балади от всякакъв тип, блус...

2. Имам сравнително малки ръце, къси и тънки пръсти - това би ли било някакъв проблем?

3. Харесват ми и някои испански творби, като "Spanish Romance" например, за които знам, че си трябва класическа китара с найлонови струни. Ако се спра на кънтри китарата, ще бъде ли много по-трудно усвояването им, при положение че са създадени за класическа китара?

4. В крайна сметка - коя от двете китари е по-универсална (въпреки, че звучи тъпо и знам, че всяка си е за определен стил музика...) и позволява по-лесно "прескачане" между стиловете?

Любител съм, китарата ми харесва много като хоби и мисля, че ще й отделям достатъчно внимание през свободното си време като мисля да е всекидневно по час-два, може и повече ;) Отделно ще ходя и два пъти седмично на уроци в едно близко читалище.

Благодаря!

П.С. Китарите, на които съм се спрял при избора си на първа такава, са Yamaha C40 и Yamaha F310. И за двете прочетох добри отзиви, така че остава само да реша коя да е, което май няма да е лесно... :greenangel:

Редактирано от Flicker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. И с металните и с найлоновите струни ще те болят пръстите , но това ще е само за малък период . И дватая типа китари са еднакво трудни за свирене и двете звучат хубаво ако са хубави и имаш добра техника на свирене . За блус препоръчителна е кънтри китарата . Знай , че истнският блус не значи балада а нещо като това :

2.Щом ръцете са ти малки и пръстите къси при избора на китара си купи такава с по тесен гриф.

3. Не си мисли , че на класическа китара се свирят само класически пройзведения.

4.Не всяка китара е за определн стил музика. Не мога да кажа точно коя китарка е по-универсална, но за мен това е кънтри китарата . Както знаеш тя има по остър и пронизителен звук от класическата , която има мек мелодичен тон .

 

Успех с китарата !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здрасти

 

1. не слушай баломби, това е обсъждано няколко пъти тук, при всеки е различно - при мен след две-три години свирене понякога се случва да ме болят, а от друга страна, някои са споделяли, че изобщо не са ги боляли

като започнеш да напредваш, ще забележиш, че все по-различни неща звучат приемливо и мелодично за ухото ти :)

според мен по-добър ориентир е това каква музика ще свириш, а не това колко бързо ще напреднеш с дадения вид китара

 

2. класическата китара е с по-широк гриф, вероятно би ти било по-трудно да се справяш отколкото с уестърн

 

3. аз лично съм нямал проблем с увояването на въпросното произведение на уестърн китара, но като се замисля, по-меките струни и по-широкият гриф на места биха улеснили свирещия...и все пак разликата няма да е толкова голяма

 

4. никой няма да те убие ако свириш с класическата китара блус примерно, но определено би постигнал по-задоволителен резултат с уестърн китарата :) аз също съм бил в твоето положение и сега за себе си знам, че ако имах класическа китара под ръка не бих я ползвал за нищо друго освен за някое класическо произведение; помисли си добре какво ще свириш най-много, чуй какво ще ти кажат хората из форума, които са по-наясно и реши

 

 

успех :) :)

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купувай акустична с метални струни. :) А през Април вече почвам да излизам по централните паркове на София с кухарката и ако идваш и ти ще ти показвам всякакви парчета и класика и поп и фолк и рок на кухарка. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тва е вече оферта - урок на открито. Потенциалните ученици да си носят бира за смазка на гласните струни на учителя. Иначе по темата - пръсти болят по разлики причини, не само от типа сруни. Зависи и от височина на струните, костна структура, тренираност и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1.Трябва да знаеш, че има голяма вероятност да те болят пръстите когато свириш твърде много и то сложни неща.Поне при мен е така.Иначе боленето зависи от много неща - струните, самата китара и т.н.

2.Аз мисля като checho, по-добре ще се справяш с по-тесен гриф.

3.И аз романса го свиря на уестърна и честно казано няма проблеми.Разбира се, ако искаш да го докараш до перфектния и оригинален вариант ти трябва класическа.

4.Мисля, че с уестърната ще "прескачаш по-лесно м/у стиловете".

 

Съветвам да вземеш уестърната, но все пак ти си преценяваш! :) :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако няма какво да се добави към съветите, да се запътвам към Динакорд? :P Явно кънтри китарата е по-универсална...

Благодаря на всички, дано не съжалявам. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да се похвалиш после :)

ако наистина започнеш да отделяш по два часа дневно за свирене и го правиш качествено, доста скоро ще разбереш, че тази китара далеч няма да ти е последната, така че място за съжаление няма да има :)

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли и аз да се включа с въпрос?

 

Първо да кажа три реда за себе си.

 

Запалих се да свиря от преди два месеца, отделям си стабилно по час и половина два плътно всеки ден, свиря докато пръстите ми могат да държат струните. Първо започнах с две-три сола и една песничка с трите "пиянски" акорда. После си купих китара и си дръпнах едни уроци от които съм доста доволен, там изсипаха всички акорди наведнъж и мисля, че след ден два упражнения на акордите бих могъл да науча някоя песен с тях. В упраженинията има една две примерни, които не ми харесват изобщо.

 

Имам Guitar Pro, но там в табовете откривам само сола. Могат ли по някакъв начин да се дръпнат табове за акорди, да се учат през програмата? Искам да науча някоя песен с акорди, а незнам как...в интернет ги намирам само написани на текст, но така не мога да хвана ритъма на дясната ръка. Може и да ми е твърде рано за това което искам... не съм сигурен.

Редактирано от TytusPulo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Т.е. проблемът е, че ако са написани не можеш да ги четеш достатъчно бързо и съответно да ги сменяш? По принцип във въпросната програма можеш лесно да вкарваш акорди (с "а" на клавиатурата) и така да видиш как са построени по различни начини, но не съм сигурен дали искаш точно това.

 

ПС: Личното ми мнение е, че ще е добре да научиш теорията зад тези акорди. Виждал съм подобни "уроци", където ти дават 100 пръстовки за акорди, а обяснение - никакво. За тези неща има система, с чиято помощ можеш да построиш сам акордите както на теб са ти удобни. Или ако не да построиш, то поне да имаш идея за какво става въпрос. Успех :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...в интернет ги намирам само написани на текст, но така не мога да хвана ритъма на дясната ръка. Може и да ми е твърде рано за това което искам... не съм сигурен.

 

Ако искаш да научиш конкретна песен по-лесния начин ще е да потърсиш видео урок за нея в youtube. Там обикновено обясняват и стръминга с дясната ръка. И не се притеснявай скоро ще започваш да го чуваш сам и няма да ти трябва някой да ти го показва, просто изисква известно време упражнения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, за тубата не се бях сетил :hysterical:

 

А иначе за теорията в уроците ги дават и имената на акордите, тях ги понаучих както и струните. Имаше и няколко урока за свирене по ноти, тях ги пропуснах. Моите познати, които свирят не знаят ноти и са се научили да свирят добре, аз не горя от желание да ги уча.

Бих ги научил само ако е наистина необходимо, какво мислите за това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се намират на работа и да взимат парите на учениците, не е ли ясно .Те всъщност не са особено нужни, човек прекрасно може да се оправя с табове и и видеа от интеренет и аз имам познати дето не знаят нотите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нотите са зда обръкват ората. Никва работа не вършат. :) Видеата и табовете са изтината! :hysterical: Джими Хендрикс е свирил по табове и по видеото от тубата. Вадил е оттам сола на Сатрияни и другите. Гамбали и той не свири по ноти, то от шкимбето не може да ги види. Слага си ги само да се праи на отворен, инак и той от тюбето е учил и без очител!!! Никва пари на теа даскали да им пълните гушите!!!!

ОспехИ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.