Бицев Отговорено Март 22, 2010 Отговорено Март 22, 2010 Това е явно някаква българска терминология и нова българска система измислена в периода между 1945 и 1989 година. От времето на категоризациите..... Живял съм през въпросното време (признат грях) и съм минал през всичките категории, но 'жанрови задачи' никой не ми е задавал !?! Ако се хванем за думата 'жанрова', може да се има предвид хармонизация на мелодия с придържане към хармоничните особености на дадения жанр? (Наивно май търся логика дето я няма - тая версия не казва нищо за дробите)... От друга страна, истината е често по-тривиална от въображението ни: може пък да си е просто басов тон, както често се изписва в буквена хармония. Може само наклона на дробната чертичка да ни заблуждава (но той е от форумния web-формат) и споменаването на (суб)доминанти разни.. пък то да си е едно тривиално F/C (фа мажор с до в баса)?... Абе - я да влезе тоя професор да си обясни задачата тука! Какво само мъчи момичето?!! 1 Цитирай
CyberGene Отговорено Март 22, 2010 Отговорено Март 22, 2010 Не че не съм се нагледал на некомпетентни преподаватели, обаче без да искам да обиждам и обвинявам, защо ли си мисля, че студентката може би не е внимавала достатъчно? Цитирай
Ивелин Отговорено Март 22, 2010 Отговорено Март 22, 2010 Сигурно, защото дроб и доминантен са по-скоро свързани с фетиша Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 23, 2010 Отговорено Март 23, 2010 Чакам с нетърпение да разбера каква е тази недомислица "жанрови задачи". Не бих се учудил, ако у нас вече се пльоскат термини без много съобразяване с думите. И без това езиковата култура в страната е с отрицателни нива. 1 Цитирай
Metatron Отговорено Май 1, 2010 Отговорено Май 1, 2010 Ха-ха-ха, кошмар! Жанрови да не е синоним на шлагерни, шлагерна песен, някаква такава асоциация. Според мен явно става дума за хармонизация на мелодия, където да се използват различни топове хармонични обръщения, а вероятно и мелодични, но с този запис е чиста подигравка и явно затова настъпва объркване дори у форумните корифеи по темата. Няма как Цитирай
TrumpetNick Отговорено Май 5, 2010 Отговорено Май 5, 2010 Последната година от курса ми по хармония и полифония (там двете дисциплина бяха общо взето слети в едно) изпита ми се състоеше в това да напиша това, което французите наричат "pastiche" pastiche m. (it. pasticcio “pâté”, lat. pop. °pasticium) 1. художествено произведение, създадено по чужд маниер и стил; подражание; 2. музикално произведение, съставено от части, взети от различни композитори; китка. което всъщност е упражнение по стил и е било използвано от много именити композитори. "Пулчинела" на Стравински е такава творба, основана на непубликувани партитури на Перголези. Има определени съмнения относно авторството на Перголези, но това е друга история. Не знам дали същото се има в предвид "жанрова задача".... Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 ^Наскоро разбрах, че по едно време специалността пеене в ДМА се е казвала "Вокално пеене" Та може някой от възпитаниците на ДМА да е попадал и на жанрови задачи. И на мен ми стана интересно какво ще рече този термин... Цитирай
peterko Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 Едно нещо като се обясни 10 пъти става съвсем различно нещо а не дай си боже да се разбере погрешно ... това същото нещо става 2-3-5-19 неща кое от кое по-сложни... Цитирай
Recommended Posts