Jump to content
Българският форум за музиканти

Luxe Bumblebee Cap 0.022, 400v


Recommended Posts

Здравейте,

Повечето от нас знаят, че до известна степен, звукът от адаптерите се влиае и от електрониката, която пък от своя страна е неизменна част от китарата.

Интересно ми е как в случаят Luxe Bumblebee Cap 0.022, 400v влиае, и това просто мода и носталгия по старото ли е, или действително се отразява върху звукът по по-специфичен начин.

Може ли да се намерят в България, такива или техни аналози, и някой би ли споделил опит и знания по въпроса.

Благодаря за вниманието.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно върху този кондензатор нямам преки наблюдения, но по принцип кондензаторите оказват малко , но много сериозно влияние върху тона, разбира се за тези, които обръщат внимание на точно този тип детайли. На последната ми китара смених три кондензатора, за да се спра на стар руски PIO кондензатор, само че 047

 

п.п. Предполагам, че не би било трудно да се намерят в България прилични кондензатори от стара руска техника

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези конкретно са хартиено-маслени. Такъв, точно тази марка, верятно трудно ще намериш в БГ, но подобен със сигурност ще намериш, особено както казва kolio_k, сред руските чарколяци. Руснаците имат страхотни кондензатори. Аз лично ползвам стирофлексен кондензатор (изолаторът е стирофлекс), руски, само че 6,8nF ... 160V или повече ... трябва да погледна колко беше :) С по-голяма стойсност от средата нататък на практика тона вмътнява повече от колкото ми трябва. С по-малка стойност мога спокойно да затворя тона до край и звукът не е твърде глух, и има един характерен отенък, когато потенциуметъра за тона е затворен до край. С по-голям кондензатор, поне на мен, иначе ми е твърде мътно при намален "тон", а и при напълно отворен "тон" влиянието е по-голямо.

 

Слухът е най-добрия съветник - дори и тук да ти напишем цяла книга най-добре е да се сдобиеш с няколко различни типа кондензатори и да пробваш.

По принцип смяната на 10-20 кондензатора на практика означава 10-20 пъти презапояване, а това, дори направено от опитен тип, си има последствия, но изкуството иска жертви :-( И все пак да не забравяме, че не е важен най-добрия кондензатор на галактиката, а какво ръцете правят по грифа :)

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо, благодаря за отговорите. :)

Аз самият също доста съм експериментирал и имам известен опит, но при по-новите кондензатори тип капка.

За мен е нтересно, преди да се впусна в търсене на стари такива, какво по-различно да очаквам, като звук и промяната му.

Вашите впечатления не са за пренебрегване, а и колкото повече мнения толкова по-малко бели петна във въпросът ми.

Що се отнася до пръсти, ръце и уши, без тях трудно може да разбереш разликата м/у едното и другото, то си се подразбира.

 

П.П. Тайно подозирах, да не кажа бях 100% сигурен, че при братята руснаци има подходящи, и вероятно по-хубави кондензатори.

Ще съм ви задължен, ако можете да дадете по-подробно примерно описание на модел или вид, които стават за целта.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A aз бих бил най-благодарен да получа информация, ако има метод и евентуално схема, чрез която да може с помощта на осцилоскоп, да се наблюдават изкривяванията при различни типове кондензатори, на различни честоти, така че да може да разграничим фактите от езотериката и на практика да можем да си подбираме хубави кондензатори, измервайки техните характеристики.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление съм много бос в тези неща. Избирам само с ушите поради липса на други възможности, но както писах разликата е малка , но е важна за хората, които наистина се интересуват от този аспект на саунда. Иначе аз си набявам PIO кондензаторите от Ebay и не знам откъде могат да с евземат в БГ. Но предполагам, че е лесно да се намерят и имам подозрение че в къщи ,в работилницата на баща ми на тавана имаше доста

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.