ves_es Публикувано Март 10, 2010 Share Публикувано Март 10, 2010 Здравейте купих си акустична китара но тя няма точици или нещо на позициите за да ме ориентира на кой тон съм стъпил. Как да си реша проблема ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
W_A_R Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 А отгоре на самият гриф(не в праговете) няма ли точици за ориентир? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Get off Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 Защо не се пробваш да сириш без тях? Не е особено трудно. Така или така като напреднеш няма да ти трябват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 (Редактирано) ^с това не съм съгласен. напреднал или не точките помагат. не случайно ги има. по темата - не знам, пробвай да импровизираш. може да сложиш точки отстрани на грифа, а не отгоре. Редактирано Март 10, 2010 от noflip Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Betrayer Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 Стикери с тази цел се продават из музикалните магазини и ибей ако не се лъжа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 Ако нямаш точки и отгоре на грифа - аз бих залепил малки стикерчета там. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Metalix Отговорено Март 10, 2010 Share Отговорено Март 10, 2010 Аз на акустичната си направих точици отстрани на грифа с химикал (евтина акустина, дишайте спокойно ), така нито се вижда, нито е грозно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 ^с това не съм съгласен. напреднал или не точките помагат. не случайно ги има. по темата - не знам, пробвай да импровизираш. може да сложиш точки отстрани на грифа, а не отгоре. Ами както често се случва с категоричните мнение, по скоро ти не си прав . Класическите китари нямат точки ( отстрани на грифа имат 2 или 3 някой път, но на самия гриф не ), а класическите китаристи, свирят най много по ноти и най много им трябват точки по твоята логика. Ако си напреднал (по начина по който аз го разбирам, не знам ти какво имаш предвид) знаеш къде са тоновете без да си гледаш грифа. Иначе , определено, точките наистина помагат докато се учим. На класическата си китара едно време, лепях от горната страна мънички парченца от тиксо за ориентир, хубавото на това е , че винаги можем да ги махнем. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 е, разбира се, малко генерализирах моето мнение. това което исках да кажа е, че поне ориентир на 5то и 12то прагче трябва да има. и аз вече горе долу знам тоновете по грифа (ако спра да сменям настройки през седмица може и да ги науча до дупка), но тук проблема не е до това дали някой знае или не кой тон е на 6та струна, 3то прагче, ами то това човек бързо да се ориентира кое точно е 4, 7, 12(най-вече) прагче. не е яко ако знаеш кой тон удряш на 12-то, а ти удариш 11-то без да искаш и осереш песента. при мен това поне е проблем засега. относно израза "напреднал" - не се смятам за такъв, просто визирах предния пост. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 Като свирих на фретлеса нямах точки, нито белязки по грифа. Имах отгоре. Беше ми трудно да се ориентирам от 12 прагче нагоре по тънките струни и за това си направих белязки с перманентен маркер. Той рано или късно ще се изтрие, но поне не дразни като тиксо или каквито и да е било лепенки. Пробвай. При мен на нормален 4 струнен бас със прагчета точки не ми трябват до 12 прагче. Натам вече ми е трудно без тях Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Get off Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 Последната китара,която си купих няма точки (или каквито и да е инлеи).В началото си мислех че ще ми е трудно,но като започнах да свиря установих че въобще не ми е проблем. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ves_es Отговорено Март 11, 2010 Автор Share Отговорено Март 11, 2010 Благодаря ви за сега ще изполвам маркер от страни на грифа пък като напредна ще го изтрия Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SviStyle Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 Като свирих на фретлеса нямах точки, нито белязки по грифа. Имах отгоре. Беше ми трудно да се ориентирам от 12 прагче нагоре по тънките струни и за това си направих белязки с перманентен маркер. Той рано или късно ще се изтрие, но поне не дразни като тиксо или каквито и да е било лепенки. Пробвай. При мен на нормален 4 струнен бас със прагчета точки не ми трябват до 12 прагче. Натам вече ми е трудно без тях Ъхъ, като хванах на един джем контрабас за сефте(не съм басист), се пищисах.Докато не видях засечките с джобно ножче на пета, седма и октавата.Оттам нататък си нарежаш пръстенцата по местата, и слушаш да не си фалшив! Даскала ми по китара си беше мацнал на всичките китарки по една точка с бял коректор на трето, пето, седмо, девето и поне дванадесето прагче. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 13, 2010 Share Отговорено Март 13, 2010 Трябва да решиш трайни белези ли ти трябват или временни. Ако е за трайни - иди при лютериер и се уговрете какво, как и за колко да ти направи. Ако е за временно - маркер с контрастен цвят отстрани на грифа е най-безобидно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ianev_94 Отговорено Март 13, 2010 Share Отговорено Март 13, 2010 Според мен ще успееш да се справиш и без точките. Отначало малко ще бъркаш когато свириш, но после като свикнеш и вече изобщо няма да гледаш нито точки, нито нищо. Аз имам китара без ориентири по грифа и първо малко правех грешчици, но след това всичко стана супер и вече това изобщо не ме притеснява. Няма нищо лошо в това да пробваш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts